Helse

Urtene som hjelper mot ondter

Gjør plass til dem på kjøkkenet.

GODE PLANTER: Urter kan hjelpe mot forskjellige uhumskheter og plager. Foto: Colourbox
GODE PLANTER: Urter kan hjelpe mot forskjellige uhumskheter og plager. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Godluktende og smakfulle urter har flere funksjoner enn du kanskje tror. Mange av dem kan brukes som remedier mot diverse ondter og plager.Det var jo urter og planter vi måtte ty til i gamle dager, og det er ikke så dumt. Mange urter har helende egenskaper det er verdt å vite om. Så gjør plass til dem i kjøkkenvinduet!LES OGSÅ: Dette ugresset kan du faktisk spiseOPPBLÅSTHETPlages du av oppblåsthet? Peppermynte skal hjelpe mot dette. Drikk en komm peppermyntete etter maten for å hjelpe magen å roe ned. DÅRLIG ÅNDESom kjent er peppermynte en vanlig ingrediens i tannkremer og tyggegummier. Det er fordi den hjelper å friske opp ånden. I samme slengen nevner vi estragon, som også skal fungere, og selvsagt persille, som er spesielt fin å tygge på etter at du har spist hvitløk.MENSSMERTERPlages du av menssmerter? Prøv å lage et oppkok av oregano, og drikk dette som te. Det skal ha lindrende effekt på krampene.LES OGSÅ: Løping hjelper mot menssmerterVOND HALSHar du fått halsbetennelse? Det er ikke moro når det gjør så vondt at du nesten ikke orker å svelge. Men prøv et oppkok av salvie og timian. Disse urtene inneholder sterke antibakterielle stoffer, og hjelper å ta knekken på betennelsen. (KKs journalist har prøvd, og det lindret.)SOPPINFEKSJONERPlages du av gjentatte soppinfeksjoner? Da bør du spiser mer hvitløk. Hvitløk inneholder mye antibakterielle stoffer som tar knekken på gjærsoppen candida. Hvis du har en skjedeinfeksjon, kan du skrelle et hvitløksfedd, pakke det inn i gassbind og bruke det som en tampong for å ta knekken på infeksjonen direkte.KVISERHar du småkviser i ansiktet? Prøv om kamille kan hjelpe deg. Lag deg ansiktsvann av kamilleuttrekk. Du kan enten bruke friske blomster, eller kamillete. Kamille skal ha rensende effekt, fordi den er betennelseshemmende.LES OGSÅ: Slik sminker du bort kvisenInteressert i å vite mer om urter? Sjekk ut nettsiden Urtekilden, der du finner en full oversikt over alle, hva de kan brukes til, og hvordan du bruker dem.

Ikke mirakelkurer

Dersom du virkelig lider under noen av de overstående plagene skal du dra til lege og få en skikkelig sjekk (gå til tannlegen hvis du plages av veldig dårlig ånde). Urtebehandling kan være et supplement til eventuelle legemidler du får utskrevet, eller kan være verdt å prøve hvis du bare plages i mindre grad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer