Helse & Livsstil

Utro og uskyldig?

Mange av oss er født til utroskap, ifølge ny forskning. En dårlig unnskyldning, mener andre.

Utro og uskyldig?
Publisert
Sist oppdatert


Hvordan reparere forholdet

 • Ikke ta for gitt at utroskapen vil gjenta seg. De fleste er utro bare én gang.
 • Den utro må spille med åpne kort. Ikke forsøk å bagatellisere det som har skjedd.
 • La den svekne få sørge ferdig.
 • Forsøk å finne årsaken til utroskapen, og fjern denne årsaken. Oppsøk gjerne profesjonell hjelp hvis dere ikke klarer dette alene.
 • Forsøk å gjenfinne nærheten som skapte et godt forhold i utgangspunktet.


 • Mellom 30 og 40 prosent av norske menn og kvinner er utro en eller flere ganger i løpet av et samliv, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen. Han er aktuell med boka «Utro – om kjærlighetens bakgater». Nå kan det se ut som at årsaken til utroskap ligger i genene våre.

  Jeg har vært gift i 15 år. I minst 10 av dem har mannen min vært utro mot meg uten å prøve å legge skjul på det engang. Jeg har klart å bite det i meg fordi han alltid har kommet hjem til meg og det aldri har vært langvarige affærer. Han har alltid hatt veldig sterk sexdrift, mens jeg ikke orker å ha sex flere ganger om dagen.
  (Fra leserspørsmål på kk.no)


  1600 kvinnelige tvillingpar er undersøkt i forhold til utroskap. Undersøkelsen foregik ved St. Thomas Hospital i London. Det viste seg at sannsynligheten for at en av kvinnene var utro, økte dersom tvillingsøsteren hennes var det. Forskerne fant ut at tre bestemte kromosomer spilte inn.

  De konkluderte altså med at utroskap er genetisk betinget. Under eggløsningen endrer kvinner sitt syn på menn. Vi dras i større grad mot maskuline menn, og vi har også en tendens til å være mer utro når vi er på vårt mest fruktbare. Vi jakter ubevisst på de sterkeste genene.

  Mannen er biologisk sett forberedt på kvinnens utroskap. Fornemmer han konkurranse, får han en sterkere reisning og en mer kraftfull sædavgang, viser en studie gjort ved School of Biological Sciences ved universitetet i Liverpool. Menn med mye testosteron i blodet er på sin side hyppigere utro enn andre.

  Fysisk sett er de ofte atletisk bygd og gjennomsnittlig litt lave. De kommer tidlig i puberteten, er utadvendte, impulsive, og på grunn av sitt aktive kjærlighetsliv får de som regel flere barn enn andre menn, skriver den danske utviklingspsykologen Helmut Nyborg i boka «Hormoner, kjøn og samfund: Vitenskaben om fysiologien » (1997). Høye menn med lavt hormonnivå i blodet er trolig altså de mest trofaste.

  Psykologiprofessor Frode Thuen kjenner til forskningsresultatene om biologi og utroskap:
  – Men de kan ikke brukes til å legitimere utroskap. Selv om noen mennesker fra naturens side ser ut til å være disponerte for dette, er de da fortsatt i stand til å tenke.

  De kan velge om de skal hoppe til køys med en annen enn partneren, eller om de skal la være. Thuen mener at folk selv kan bestemmer om de vil bli forelsket. – Følelser er noe man tillater seg å utvikle, eller ikke. Som regel oppleves det som et større svik at partneren forelsker seg i en annen enn om det dreier seg om et enkelt seksuelt sidesprang.
 • Test deg selv: Hvordan er forholdet ditt?

 • For menn og kvinner under 40 år er det i dag liten forskjell på hvor mange som har vært utro. Mennene er imidlertid oftere utro enn kvinnene. – Påstanden «en gang utro, alltid utro» stemmer i hovedsak ikke. Som regel skjer utroskapen én gang, sier Stéphane Vildalen, spesialist i klinisk nevropsykologi og klinisk sexologi.

  – Men spørsmålet «kan jeg stole på deg igjen?» er nok det som kverner i hodet på den bedratte. Det er absolutt mulig å gjenopprette tilliten hvis man i utgangspunktet har et godt grunnlag for nærhet i forholdet.

  LES OGSÅ:
 • Han er notorisk utro
 • Hvordan leve sammen etter sviket?
 • Jeg vet han er utro
 • Test forholdet ditt
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer