Utroskap

Utro-tegn du bør være obs på

Trekker han seg unna og farer med løgn?

UTRO: Har det blitt unormalt mye overtid på mannen din i det siste, eller kanskje har han begynt å forsvinne i løpet av natta. Det kan tyde på at dere har noe dere burde snakke om. Foto: Photographee.eu - Fotolia
UTRO: Har det blitt unormalt mye overtid på mannen din i det siste, eller kanskje har han begynt å forsvinne i løpet av natta. Det kan tyde på at dere har noe dere burde snakke om. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utroskap kan føles som det verste svik, og det er ingen unnskyldninger som er gode nok til å bortforklare det. Og siden du bare kan ta ansvar for deg selv, er utroskap heller ikke noe du kan reservere deg helt mot.

Du kan ikke kontrollere hva din partner gjør, og dersom du prøver, vil det kunne få stygge konsekvenser for forholdet.

Å vise tillit er svært viktig i et forhold. Men hva hvis du føler at det er noe på gang? Kanskje er det bare en magefølelse. Du merker at noe har endret seg i hans oppførsel, og du har en dårlig følelse. Hvilke tegn bør du se etter, og hva bør du egentlig gjøre?

LES OGSÅ: Dette lyver vi om

Menn er lettere å avsløre

I 2012 utførte en gruppe australske forskere en studie for å finne ut hvorvidt menn og kvinner kan peke ut mennesker som har vært utro, uten at man kjenner til deres bakgrunn.

34 menn og 34 kvinner deltok i studien og forskerne fant ut at kvinnene brukte maskulinitet som en markør for utroskap. Dette gjorde det lettere for kvinnene å avsløre hvilke menn som var utro, mens mennene ikke var like flinke til å avsløre kvinner.

– Klassisk maskuline menn er ofte mer utro. Men også menn med makt og penger er mer utro – fordi de har flere muligheter og har større tro på at de vil kunne slippe unna med det. Noe de også oftere gjør, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi og KK faste sex- og samlivsekspert, Peder Kjøs.

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Forskerne skriver at vi danner oss inntrykk av mennesker basert på deres ansikter, og disse inntrykkene vil noen ganger inneholde en kjerne av sannhet. Så kanskje er det noe i dette med kvinnelig intuisjon? Men noen ganger er dessverre ikke intuisjonen nok.

Trekker seg unna

Ifølge Psykologibloggen.no finnes noen fellestrekk hos de som bedrar sin partner; kanskje tar du ham oftere i å lyve, han har blitt mer opptatt av utseendet sitt, eller kanskje han har begynt å slette innboksen på telefonen eller er hemmelighetsfull med sine internettaktiviteter.

Alle disse endringene kan være et tegn på at noe er i gjære, men det er viktig å huske på at det like greit kan være noe annet som er årsaken.

– De viktigste endringene skjer i kommunikasjonen mellom dere. Hvis han begynner å trekke seg bort fra deg, og kanskje forsvinner mer enn vanlig inn i jobb, aleneaktiviteter eller telefon/nett, kan det hende at dere har et problem, sier Kjøs.

AVSLØRT: Livet er ikke alltid som på film, og sjansen er liten for at mannen din kommer hjem med leppestiftmerker på skjortesnippen. Det er likevel noen tegn du kan se etter, men de er ikke like åpenlyse. Foto: Lasse Kristensen / Alamy/All Over Press
AVSLØRT: Livet er ikke alltid som på film, og sjansen er liten for at mannen din kommer hjem med leppestiftmerker på skjortesnippen. Det er likevel noen tegn du kan se etter, men de er ikke like åpenlyse. Foto: Lasse Kristensen / Alamy/All Over Press Vis mer

Men han legger til at det slett ikke trenger ikke å være utroskap som er årsakene til din partners adferdsendring, det kan være helt andre grunner til at dere glir fra hverandre.

Han tror at mange også har en veldig overdreven tro på at de kan se på folk at de lyver, men påpeker at det ikke finnes forskning som tilsier at det finnes tydelige tegn på løgn.

– Hvis han har dårlig samvittighet kan det jo også være fordi han har vært mye borte fra deg eller vært fjern, uten at det trenger å ha noe med utroskap å gjøre, sier han.

Ikke start en heksejakt – snakk sammen

– Den beste garantien mot utroskap er et tett og godt forhold med mye kommunikasjon. Da vil du merke det hvis noe forandrer seg mellom dere - og da har du også en god kommunikasjonslinje du kan bruke hvis du lurer på om det foregår noe som ikke er bra, foreslår Kjøs.

Dette er også helt klart den beste måten å gå frem dersom du sitter med mistanker.

Kjøs mener at det generelt ikke er så lurt å lete etter «tegn» på utroskap. Det finnes ingen sikre slike tegn, og det kan også godt hende at mannen din er utro uten å gjøre noen slike «typiske» ting. Og legger du ut på en heksejakt for å finne beviser kan det skape et ennå større problem for forholdet.

– Man bør ta det opp med en gang. Hvis du har brukt tid og krefter på å lete etter «bevis» er dette i seg selv noe han kan ha god grunn til å reagere ganske kraftig på. Du ville heller antakelig ikke ha likt det så godt selv hvis han hadde en mistanke og «samlet bevis» i stedet for å be deg om en forklaring på noe helt udramatisk som han hadde feiltolket, sier han.


Har du noen spørsmål om sex og samliv du ønsker Peder Kjøs skal svare på, kan du sende dem til peder@kk.no.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer