DU KAN FÅ VORTER AV Å BITE NEGLER: Ja, faktisk! Foto: Science Photo Library
DU KAN FÅ VORTER AV Å BITE NEGLER: Ja, faktisk! Foto: Science Photo Library
Neglebiting Og Vorter

Uvane kan gi deg vorter på hendene

Neglebiting er en vanlig årsak til vorter på hendene. Slik behandler du dem.

KK.NO: Har du opplevd at det plutselig popper opp irriterende vorter på hendene?

Selv om de ikke er noe farlige, kan de bli sjenerende, og spesielt irriterende er det jo når de ser ut til å aldri skulle forsvinne. 

LES OGSÅ: De vanligste årsakene til neglsopp

Kan komme av neglbiting

Vorter skyldes et hpv-virus, som er en gruppe virus det finnes over 150 varianter av. 

- Vorter på hender og føtter er vanligvis HPV 1, 2 og 4, forteller hudlege Ernst-Jan Veer ved Havblik spesialistsenter i Arendal. 

- Viruset er svært vanlig og smitter ved kontakt. 

HAR DU VORTER? Og biter negler? Det kan henge sammen. Foto: Scanpix
HAR DU VORTER? Og biter negler? Det kan henge sammen. Foto: Scanpix Vis mer

Og det er flere grunner til at vortene kan poppe opp. 

Har du for eksempel hørt at neglebiting kan gi vorter? Dette stemmer faktisk. For det holder ikke med kontakt, viruset må jo også komme inn i huden, og det er her neglbiting kan være en hjelp for viruset. 

- Viruset trenger å komme seg inn i huden. De trenger en inngangsport, forklarer Veer. 

- Små sår, rifter, kloring og neglbiting kan gjøre at viruset lettere får fotfeste. 

Ifølge Norsk Helseinformatikk er det faktisk ikke uvanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører viruset fra et sted på kroppen til et annet, for eksempel som følge av et sår etter neglebiting. 

Vorter kan også spres mellom mennesker som deler håndkle, barbersaker eller neglsakser.  

LES OGSÅ: Nesten 1 av 3 har dette viruset

90 prosent blir borte innen to år

Vorter er ikke farlig å ha, og i de aller fleste tilfeller forsvinner de av seg selv. De kan imidlertid være relativt seige. 

- Inkubasjonstid er noen måneder og de fleste blir bra av seg selv, omtrent 90 prosent innen to år, forteller Veer. 

Det er nemlig slik at immunforsvaret ditt ikke nødvendigvis oppdager vortene med en gang, og dermed tar det en stund før det går til angrep og vortene blir borte, har Kjetil Guldbakke, ved Oslo Hudlegesenter tidligere forklart KK.no. 

GÅR SOM REGEL OVER AV SEG SELV: Men synes du det går sent finnes det en rekke behandlingsmetoder. Heller ikke disse tar knekken på vortene med en gang, men du slipper nok å vente i to år. Foto: Scanpix
GÅR SOM REGEL OVER AV SEG SELV: Men synes du det går sent finnes det en rekke behandlingsmetoder. Heller ikke disse tar knekken på vortene med en gang, men du slipper nok å vente i to år. Foto: Scanpix Vis mer

- Dette viruset ligger i huden inne i cellene, og «gjemmer» seg for immunforsvaret. Årsaken til at man kan ha vorter over flere år er at immunforsvaret ikke har oppdaget viruset, har Guldbakke uttalt. 

LES OGSÅ: Har du fått gule negler? 

Finnes flere behandlingsmetoder

Vil du bli kvitt vortene fortest mulig er det en rekke behandlingsmetoder der ute, men du må nok belage deg på at det kan ta litt tid da også. 

- De vanligste behandlinger er pensling med salisylsyre, podophyllintoxin og frysing med flytende nitrogen. Noen ganger kan man også bruke immunstimulerende krem, laser og varmebehandling, forteller Veer. 

Som KK.no tidligere har skrevet er det ikke behandlingen som tar knekken på viruset, men immunforsvaret ditt. Det som skal til er at området blir så skadet at immunforsvaret skjønner at noe må gjøres. 

LES OGSÅ: Tabben som kan gi sopp og fotvorter

Til forsiden