Helse

Uvanene som er «bra» for deg

Blant annet kan neglebiting styrke immunforsvaret ditt.

KAN STYRKE IMMUNFORSVARET DITT: Neglene dine inneholder riktignok en god del bakterier, men når du stadig vekk blir utsatt for disse vil det gjøre immunforsvaret ditt mer motstandsdyktig. Foto: Science Photo Library
KAN STYRKE IMMUNFORSVARET DITT: Neglene dine inneholder riktignok en god del bakterier, men når du stadig vekk blir utsatt for disse vil det gjøre immunforsvaret ditt mer motstandsdyktig. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi har alle våre uvaner. Enkelte har en tendens til å la skuldrene synke sammen fremfor å rette seg opp, mens andre aldri klarer å stresse ordentlig ned.

Dette vil naturligvis ha følger for helsen din - for eksempel har stress vist seg å kunne være like skadelig som å røyke.

Det er imidlertid ikke slik at alle uvaner er helseskadelige. Enkelte kan faktisk ha noen fordeler, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Derfor klør du etter påsken

Biter du negler?

Da har du antagelig forsøkt å slutte i lang tid, men hvis du - som mange andre - har mislyktes, er det ikke sikkert at du trenger å ha fullt så dårlig samvittighet likevel.

Neglene dine er riktignok proppfulle av bakterier, men det viser seg faktisk at disse bakteriene kan bidra til å styrke immunforsvaret ditt. Dette kommer av at immunsystemet ditt husker alle bakterier det møter på, og dermed kan det også lettere bekjempe dem senere.

– Hvis hendene dine ikke er direkte skitne, kan bakteriene vi har på dem bidra til å styrke immunforsvaret, sier Dr. Hilary Longhurst, immunolog ved Bart’s NHS Trust.

Når kroppen blir utsatt for disse bakteriene på nytt vil immunforsvaret vita hva som vil ta knekken på dem.

LES OGSÅ: Blir de rene av tannpussen?

Raping

Selv om raping ikke blir ansett som spesielt hyggelig i noen som helst sammenheng, kan uvanen faktisk beskytte kroppen mot skade fra magesyre.

Luften som kommer opp ved et rap skyldes blant annet at vi sluker luft når vi spiser, og inneholder en rekke forskjellige stoffer - en av dem er karbondioksid. Dette blir produsert i magen når syren blander seg med væske fra gallen.

Alkohol, røyking, kremete sauser og fettrik mat kan føre til denne reaksjonen, og holder du igjen, kan det faktisk være skadelig.

– Hvis du holder igjen gassen, kan dette gjøre at ventilen som skiller ad spiserøret og magen slapper av. Dette vil føre til at magesyre går opp i spiserøret og du får halsbrann, sier Dr. Nick Read, konsulent innen gastroenterologi for IBS Network.

Han kan fortelle at det også kan føre til at den nedre delen av spiserøret kramper opp, som vil utløse smerter i brystet.

LES OGSÅ: Er du avhengig av tyggis?

IKKE SÅ SKADELIG SOM DU TRODDE: Selv om det høres voldsomt ut, vil ikke knekking av fingre gi skader på leddene. Foto: Adéle C. Blystad
IKKE SÅ SKADELIG SOM DU TRODDE: Selv om det høres voldsomt ut, vil ikke knekking av fingre gi skader på leddene. Foto: Adéle C. Blystad Vis mer

Knekke fingre

Du har helt sikkert opplevd å få grøsninger langt inn i ryggmargen som følge av at noen du sitter ved siden av knekker opp leddene i fingrene, eller enda verre - i nakken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Dessverre er det liten vits å true med at dette er skadelig.

Selv om det ofte kan høres ut som at noe knekker, har det ingen skadelig effekt på leddene våre - og kan faktisk gjøre dem mer fleksible.

– Det er mange myter rundt akkurat dette, og enkelte hevder at det svekker leddene. Men når vi ser på bevisene, ser det ikke ut til å ha noen effekt, sier Dr. Chris Edwards, spesialist innen revmatologi ved Southampton Sykehus.

– En tidligere studie fulgte en gruppe mennesker over fem år for å se om de som knakk fingre hadde større risiko for å utvikle leddgikt, men disse personene var like friske som de andre, sier Edwards.

Den voldsomme lyden tar altså ikke knekken på fingrene, men kommer fra luftlommer i væsken inni leddene.

LES OGSÅ: Hold dette unna maten din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer