Rynker

Uvanene som får deg til å se eldre ut

Sugerør er en av tingene du bør unngå.

RYNKER: Det å lage trutmunn ofte, for eksempel når du drikker med sugerør, kan gjøre at du får rynker rundt munnen. Foto: Sandor Kacso - Fotolia
RYNKER: Det å lage trutmunn ofte, for eksempel når du drikker med sugerør, kan gjøre at du får rynker rundt munnen. Foto: Sandor Kacso - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De færreste av oss kvinner ønsker å se eldre ut enn det vi er, og derfor bruker vi dyre dommer på forskjellige kremer og behandlinger som lover å gjøre oss både fem og ti år yngre.

Men visste du at et yngre utseende ikke trenger koste skjorta?

Faktisk så kan du spare deg for de ekstra rynkene ved å unngå små hverdagstabber som er med på å gjøre utseendet ditt eldre.

Takket være usunne vaner som røyking, alkohol og mye tid tilbragt i solen, ser gjennomsnittskvinnen fem år eldre ut enn det hun egentlig er.

LES OGSÅ: Se yngre ut på 1-2-3

RØYK: Folk som har røyket lenge får ofte rynkete hud rundt munnen. Derfor bør du stumpe røyken om du ønsker deg pen hud. Foto: Vera Kuttelvaserova - Fotolia
RØYK: Folk som har røyket lenge får ofte rynkete hud rundt munnen. Derfor bør du stumpe røyken om du ønsker deg pen hud. Foto: Vera Kuttelvaserova - Fotolia Vis mer

Ikke bruk sugerør

Livsstilen vår har utrolig mye å si for utseendet og aldersinntrykket vårt, men faktisk kan også hverdagslige ting - som for eksempel å drikke med sugerør eller sove på et krøllete putetrekk, være skadelig for huden.

Det å bruke sugerør når du drikker skåner kanskje tennene dine for misfarging og hull, men ifølge det danske nettstedet Oestrogen.dk gjør du de samme muskelbevegelsene i ansiktet når du suger på et sugerør som når du røyker en sigarett.

Dette kan gi synlige rynker rundt munnen, noe vi ofte ser hos personer som har røyket i mange år.

Hudlege ved Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakken, mener det å bruke sugerør alene ikke er nok til å skape rynker rundt munnen, men det kan utgjøre en forskjell.

– Det å bruke sugerør alene er ikke nok, men å lage «trutmunn» mye kan faktisk være en faktor. Når det gjelder rynker rundt munnen finnes det en del studier som viser at bevegelsene vi lager er medvirkende til linjedannelse i ansiktet. Denne listen kan gjerne inkludere bruk av sugerør, forteller han til KK.no.


Andre kjente faktorer som røyking, å drikke fra flasker, eller plystring kan også være med på å skape uønskede linjer rundt munnen.

– Et annet artig faktum er at en ny undersøkelse viser at kvinner har større tendens til å lage trutmunn når de drikker enn det menn har, noe som gjør dem mer utsatt for rynker. Arv, soleksponering og alder er også viktige faktorer, så årsaken til linjene er «multifaktoriell», sier han.

LES OGSÅ: Sminketabben som gjør deg 5 år eldre

SJEKK PUTETREKKET: Et hardt og rynkete putetrekk kan faktisk gi deg flere rynker... Foto: Getty Images/iStockphoto
SJEKK PUTETREKKET: Et hardt og rynkete putetrekk kan faktisk gi deg flere rynker... Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Krøllete putetrekk

Du skulle kanskje ikke tro det, men skjønnhetssøvnen din kan også gjøre at huden din eldres fortere.

Dersom du sover på et hardt og krøllete putetrekk, kan dette forårsake avslørende rynker i ansiktet ditt.

Oestrogen.dk skriver at den britiske legen, Michael Prager, har tidligere fortalt til Daily Mail at han alltid kan gjette hvilken side av ansiktet pasientenes hans sover på.


– Øyenbrynet er som regel alltid en anelse lavere på den siden fordi det har skjedd skade på det underliggende vevet i ansiktet, har han sagt.

Ifølge Prager kan en skumpute ha større virkning på huden din enn en rynkekrem. Han anbefaler også at du sover på et putetrekk av silke fremfor andre materialer, da dette kan forhindre rynker og holde huden din fuktet.

LES OGSÅ: Apparatet som avslører hvor gammel huden din er

Slik holder du huden ung

Dersom du har lyst til å holde deg ung lenge og unngå et rynkete ansikt med innsunkne kinn og gusten hud, bør du ta en overhaling av livsstilen din.

Tidligere har KK.no skrevet at du bør stumpe røyken, være forsiktig med soling, spise mer frukt og grønt, samt bli flinkere til å smøre deg med fuktighetskremer dersom du ønsker deg vakker hud.

I tillegg kan du prøve å følge rådene under:
 • Stump røyken. Ikke bare blir huden penere, du blir også i mye bedre form.
 • Bruk solfaktor (minst faktor 15), og ikke overdriv solingen. Solskader aldrer huden i form av både rynker og pigmentflekker.
 • Begrens alkoholinntaket. For mye av det gir rynker, pløsete hud og sprengte blodkar (ja, selv om du bare drikker i helgene).
 • Spis frukt og bær hver dag, særlig varianter med sterk farge som bringebær, blåbær og moreller. Disse inneholder ekstra mye antioksidanter som bekjemper frie radikaler som bryter ned cellene.
 • Spis sunt fett. Huden trenger fett for å holde seg fin.
 • Hold huden fuktig. Det betyr at du bør smøre den inn med krem daglig. Hva slags krem du bør bruke avhenger av hudtypen din. Om du vil bruke rynkekrem, så sjekk ut kremene som inneholder et virkestoff som beviselig virker.

  LES OGSÅ: Hestehalen kan få deg til å se eldre ut

  DROPP SUGERØRET: Ønsker du å unngå rynker rundt munnen bør du droppe sugerør. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia
  DROPP SUGERØRET: Ønsker du å unngå rynker rundt munnen bør du droppe sugerør. Foto: Edyta Pawlowska - Fotolia Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer