Kosthold

Vær bevisst - spis deg sunn

En sunn livsstil krever bevisste valg - og du må ta ansvar selv.

Vær bevisst - spis deg sunn
Publisert
Sist oppdatert
Jeanette Roede er KKs kostholdsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og leder Grete Roede AS. Hunskriver om kosthold for KK både på papir og på nett, og svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til Jeanette, kan du sende en epost til jeanette@kk.no.Vi kjenner alle anbefalingene for et sunt kosthold og en sunn livsstil. Vi finner dem i et hvert ukeblad, i all dagspresse, i bøker, og så videre i det uendelige.. Jeg repeterer dem for ordens skyld: Spis grove brød og kornvarer, spis mye frukt og grønnsaker, spis mye fisk, velg magre kjøtt- og meieriprodukter, vær forsiktig med mettet fett (velg mer umettet fett), salt og sukker, drikk mye vann og spis regelmessig.

 • Les også: Jeanettes tips til en sunn arbeidsdag
 • Vi spiser gjennomsnittlig ikke så aller verst, men vi har absolutt noen forbedringspunkter. Vi spiser for lite fiber, sunt fett og frukt og grønnsaker og for mye sukker og mettet fett. Overvektsproblematikken øker, til tross for at vi kjenner rådene og selv om ikke kostholdet generelt er «hel-gærent». Vi spiser rett og slett for mange kalorier i forhold til hvor mye vi forbruker. Det kan skyldes at vi spiser for mye mat, eller at vi spiser feil type mat, at vi velger feil drikke med mange flytende kalorier og det selvfølgelige, at vi beveger oss for lite. Det finnes ikke ett svar, det er forskjellig for den enkelte, men de fleste kan nok kjenne seg igjen i flere av punktene. Hvorfor spiser vi ikke sunnere? Spør deg selv og bruk noen minutter til ettertanke.
 • Tidsklemma? Tar du deg ikke tid?
 • Er måltidet lavt prioritert i dagens samfunn? Hvordan prioriterer du – og hva er et måltid for deg?
 • Er det mangel på kunnskap? Eller er det lite bevissthet rundt egne vaner?
 • Er sunn mat for dyrt? Eller er usunn mat for billig?
 • Er usunn mat for lett tilgjengelig?
 • Er det for mange fristelser? Hvor blir du fristet og hva blir du fristet av?
 • Har vi for mange «festdager» eller «kosedager»? Tell opp hvor mange dager i løpet av uken hvor du gir deg selv tillatelse til å unne deg litt ekstra – og så legg til ferier og høytider og dagene der omkring.
 • Bruker vi mat til mer enn å bli mette? Trøstespiser, kjedespiser, kosespiser og så videre.
 • Det har aldri vært vanskeligere å ta de sunne valgene enn det er i dag, det har heller aldri vært lettere! Jeg tror noe av problemet kan være at vi må velge hele tiden. Fra vi står opp til vi legger oss stilles vi overfor valg, både på kostholdssiden og på aktivitetssiden. Skal jeg sove eller spise frokost? Skal jeg jobbe eller spise lunsj? Skal jeg takke ja til kakestykke eller nei? Skal jeg ta trappen eller heisen? Skal jeg spise en sjokolade når jeg har lyst på det eller ikke? Skal jeg spise ost og kjeks og drikke vin med venninner eller ikke? Spørsmålene bare fortsetter.Ønsker du å leve sunnere og gjøre de sunnere valgene litt oftere, så krever det bevissthet og fokus, hele tiden. Du må takke nei til ting du har lyst på, og det kan koste deg litt og medføre noen litt upopulære valg. Men, du takker samtidig ja til en sunnere kropp, en sunnere livsstil og en bedre helse. Husk det er ditt valg, og det er ikke omgivelsene dine som bestemmer – det er du som bestemmer over deg! Jeanette Roedekostholdsekspertjeanette@kk.no

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer