MANGE FORANDRINGER: I tiden etter at en liten har kommet til verden, er gjerne søvn høyt prioritert. Dessuten har kroppen forandret seg og både det fysiske og psyken kan gjøre at sexlysten blir borte.  Foto: Scanpix
MANGE FORANDRINGER: I tiden etter at en liten har kommet til verden, er gjerne søvn høyt prioritert. Dessuten har kroppen forandret seg og både det fysiske og psyken kan gjøre at sexlysten blir borte. Foto: Scanpix Vis mer

Sex Etter Fødselen

- Vær forberedt på at sexlivet kan endres

Å bli mor kan ha en stor innvirkning på kvinners sexlyst.

KK.NO: Det er helt vanlig og veldig naturlig at det tar litt tid før man har lyst til å ha sex igjen etter at man har født.

For det første kan det fysiske gjøre at man kvier seg litt, og for det andre har man jo noe helt nytt å fokusere på etter at man har født. 

Ifølge sexologisk rådgiver Ulla Aasland, er det veldig forskjellig når man ønsker å ha sex igjen etter fødselen.

- Det er individuelt hva slags sexlyst man har etter fødsel, men man bør være forberedt på at sexlivet kan endres, etter graviditet og fødsel og at man skal bruke tid på restitusjon, sier hun til KK.no. 

Side view of mother playing with child (En mor leker med sin baby) Foto: Scanpix
Side view of mother playing with child (En mor leker med sin baby) Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Så lenge kan du vente med å få barn

- Fysiske endringer kan påvirke lyst. Vektendringer, blødninger, trykk på tarmen, inkontinens og endringer av utseende på kjønnsorganer og redsel for fysisk smerte for eksempel ved etterrier, bekkenløsning, hemmorider og sting, kan påvirke både mann og kvinne, forklarer Aasland. 

LES OGSÅ: Folattilskudd er noe av det viktigste du kan ta om du forsøker å bli gravid

EKSPERTEN: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver. Hun mener det er viktig at man er forberedt på at sexlivet kan forandre seg i perioden etter en fødsel.  Foto: Hilde Brevig
EKSPERTEN: Ulla Aasland er sexologisk rådgiver. Hun mener det er viktig at man er forberedt på at sexlivet kan forandre seg i perioden etter en fødsel. Foto: Hilde Brevig Vis mer

Han kan føle seg avvist

Noe annet som kan skje, er at kvinnen føler hun får dekket behovet for kroppskontakt gjennom tiden hun tilbringer med den nyfødte.

Dermed har hun ikke samme behovet for intimitet med kjæresten, noe som kan oppleves avvisende for ham. 

- Amming utløser hormonet kortisol som hemmer stress, endorfiner som får oss til å føle oss bra, og oxytocin (kjærlighetshormonet), forklarer Aasland.

- Oxytocin utløses også gjennom mors hud og øyekontakt med barnet.

- Dette kan påvirke mors opplevelse av at hun får nok kroppskontakt gjennom kontakten hun har med barnet, dermed kan dette i noen tilfeller oppleves av partner som om hun «fjerner» seg noe fra han.

Mangelen på søvn, det helt nye ansvaret dere har fått, samt hormonelle og fysiske endringer kan dessuten i stor grad påvirke psyken.

- Går det langt, og du opplever store humørsvigninger og depresjoner, er det viktig å oppsøke hjelp, påpeker Aasland. 

- Det er viktig å søke hjelp om man opplever utfordringer og stress man ikke klarer å takle alene etter en fødsel. 

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjoner

Vær tålmodig og ikke press hverandre

Har sexlysten dabbet helt av, er det i første omgang viktig å ta tiden til hjelp, og passe på å være kjærester selv om dere nettopp har gått inn i foreldrerollen.

Aasland legger vekt på viktigheten av å snakke sammen, og at dere er tålmodige med hverandre.  

- Ha en kommunikasjon rundt opplevelsene. Det å få barn innebærer store påvirkninger som kan påvirke både han og hennes lystfølelse. 

- Om den ene parten har større lyst enn den andre, er det viktig at det ikke blir mas og press om å ha sex. I slike tilfeller er det bedre om den med lyst og behov for sex ordner dette selv ved å onanere, sier Aasland. 

Dessuten er det mange måter å vise og styrke nærheten på, om dere ikke er helt klare for sex ennå. 

- Det er mange måter å ha sex på og det å styrke nærhet og samhold ved å være inntil hverandre, uten å ha samleie er viktig. 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: