BØR NYTES FOR SEG SELV: Energidrikker som Battery, Red Bull og lignende bør aller helst nytes for seg selv, fremfor å blandes med alkohol. Foto: Mediablitzimages / Alamy/All Over Press
BØR NYTES FOR SEG SELV: Energidrikker som Battery, Red Bull og lignende bør aller helst nytes for seg selv, fremfor å blandes med alkohol. Foto: Mediablitzimages / Alamy/All Over Press Vis mer

Alkohol

Vær forsiktig med å blande energidrikker og alkohol

Ny studie viser at det kan føre til at du drikker mer enn du ellers ville gjort.

Publisert

Energidrikker har de siste årene blitt mer og mer tilgjengelig, i alle former og farger. Mange av oss drikker dem for å få et ekstra energiboost, enten på jobb, før trening eller på lørdagskvelden, sistnevnte ofte i kombinasjon med alkohol. 

Det å bruke disse drikkene, som for eksempel Battery og Red Bull, som blandevann har blitt vanlig å se på drinkmenyer over alt i landet.

En ny studie viser imidlertid at det er en potensielt skummel effekt av denne drink-kombinasjonen. Å blande energidrikker og alkohol kan nemlig se ut til å gjøre at vi drikker enda mer, skriver Forskning.no. 

Den aktuelle studien (mer info finner du her!) er utført av forskerne Rebecca McKetin og Alice Coen, og er i hovedsak gjort for å bedre forstå unges alkoholvaner. 

- En rekke tverrsnittstudier viser at unge voksne som blander alkohol med energidrikker, har høyere nivåer av alkoholinntak enn sine likestilte som ikke blander energidrikk med alkohol, sier McKetin. 

Forsøkspersonene i studien fikk utdelt alkoholholdige drinker med og uten energidrikke. Så gikk de gjennom en undersøkelse for å måle hvor lyst de hadde til å fortsette å drikke alkohol. De som fikk drinker med enerigdrikk, var mer interesserte i å fortsette drikkingen.

Energidrikkene kan altså kobles opp mot alkoholinntaket. 

DRIKKER MER: Den nye studien viser at det å kombinere energidrikker med alkohol kan føre til at du drikker mer enn ellers.  Foto: Minerva Studio - Fotolia
DRIKKER MER: Den nye studien viser at det å kombinere energidrikker med alkohol kan føre til at du drikker mer enn ellers. Foto: Minerva Studio - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Alkohol blandet med lettbrus gir høyere promille

Oppfatter ikke hvor full man er

Hva er det egentlig som skjer når du blander alkohol og energidrikker? Allerede i 2006 fant forskere ut at kombinasjonen Red Bull og alkohol gjør mer med vår egen oppfattelse av oss selv enn med selve rusen, skrev Forskning.no den gang.

Enhver drikk som øker folks oppfatning av å ha kontroll, når de egentlig ikke har det, kan øke risikoen for at denne personen skader seg selv eller andre.

Også nettstedet Ung.no har tatt for seg denne problemstillingen. Rustelefonen har besvart et leserspørsmål slik:

- Mengden alkohol har temmelig stor betydning for hvor skadelig det er (eller kan være) å blande disse to sammen. I kombinasjon med alkohol kan energidrikker gi den utilsiktede bivirkningen at man ikke oppfatter hvor full man egentlig er. Siden alkohol i all hovedsak virker dempende og koffein virker stimulerende, kan det ene giftstoffet kamuflere virkningen av det andre.

- Når du blander alkohol og energidrikke, kan det være lurt å vente litt etter hvert glass for å kjenne etter virkningen av alkoholen og virkningen av energidrikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer