Intimbarbering

Vær forsiktig med intimbarberingen

- Norske kvinner er generelt dårlig på dette, sier gynekologen.

BARBERE SEG: Ifølge eksperten er norske kvinner dårlige på intimbarbering. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press
BARBERE SEG: Ifølge eksperten er norske kvinner dårlige på intimbarbering. Foto: Lars Zahner / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Med mye trening skulle en tro at det var blitt lenkende lett for de fleste kvinner å barbere seg nedentil, men slik er det ikke.

Pleier du å få røde nupper og irritert hud når du barberer deg? Ifølge gynekologen er du langt fra den eneste.

LES OGSÅ: Følg med på utfloden din

Har sett mye nupper, sår og infeksjoner

Kristina H. Johannessen, som er privatpraktiserende gynekolog i Bergen, synes norske kvinner generelt er dårlig på intimbarbering.

- I løpet av min tid som gynekolog har jeg sett svært mange tilfeller av røde nupper, irritert hud, sår og infeksjoner som følge av intimbarbering, og det spesielt hos unge kvinner.

- Meningen med å fjerne håret nedentil er jo at det skal se pent og innbydende ut for partneren, men det gjør det ikke når huden er full av nupper og betente infeksjoner.

Videre forteller hun at det kan være flere årsaker til at mange kvinner mislykkes med intimbarberingen.

- Dette er et område som er svært sensitivt, så når man barberer seg er det fort gjort at huden og hårsekkene blir irritert.

- Det er heller ikke lett å komme ordentlig til med barberhøvelen, da man har dårlig oversikt og lite lys. Har man i tillegg dårlig tid kan man nesten garantere et dårlig resultat, sier hun.

Andre årsaker til røde nupper og irritert hud:

 • Sløvt barberblad
 • Barbering mot hårene
 • Barbering uten skum
   
NUPPER OG IRRITERT HUD: Ifølge eksperten er huden veldig sensitiv og blir derfor fort irritert når man barberer seg. Foto: leszekglasner - Fotolia
NUPPER OG IRRITERT HUD: Ifølge eksperten er huden veldig sensitiv og blir derfor fort irritert når man barberer seg. Foto: leszekglasner - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Lukter det ille av underlivet ditt?

Slurv påfører ikke huden store skader 

Hva kan slurvete intimbarbering i verste fall føre til?

- Det kan ikke føre til noe skikkelig alvorlig, da man ikke fører høvelen inn i skjeden. Det verste er vel nupper, hudinfeksjoner, sår og kutt.

- Har du dårlig tid mens du barberer deg kan dette resultere i kuttskader, men det er heldigvis ikke farlig da underlivet er et område som gror ganske rask – bare se etter fødsler for eksempel, forteller eksperten.

Slurvete barbering nedentil kan altså ikke før til noe alvorligere enn nupper, infeksjoner og kutt. Selve barberingen kan derimot ha negative konsekvenser, og det spesielt hvis du er plaget med sopp.

- Uten hår i dette området kan det bli mer klamt og fuktig – noe som gjør det lettere å få sopp. Jeg fraråder også personer med vorter (kjønnsvorter) eller mollusker å intimbarbere seg, da det kan videreføre smitte, har hudlege Ole Martin Rørdam tidligere fortalt til KK.no.

SOPPINFEKSJON: Når man fjerner kjønnshårene er det lettere å få soppinfeksjon, da underlivet bli mer klamt og fuktig. Foto: absolutimages - Fotolia
SOPPINFEKSJON: Når man fjerner kjønnshårene er det lettere å få soppinfeksjon, da underlivet bli mer klamt og fuktig. Foto: absolutimages - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Kjønnshåret beskytter oss

Kjønnshåret vårt har altså en viktig beskyttelsesfunksjon - det holder på fuktigheten, beskytter mot infeksjoner og reduserer friksjon. Johannessen anbefaler derfor kvinner å beholde håret.

- Jeg mener at vår herre ga oss kjønnshårene nettopp fordi han ville at de skulle beskytte underlivet vårt. Da jeg begynte som gynekolog på 70-tallet var det ikke noen som barberte seg, dette er en trend som har kommet de siste 15 til 20 årene.

- Jeg tror det vil bli «moderne» å ha kjønnshår igjen, sier hun.

Er du skeptisk til å beholde busken? Her er noen gode tips som kan gjøre intimbarberingen litt lettere:

 • Barber deg etter en varm dusj, eller legg et håndkle fuktet med varmt vann på området før du barberer.
 • Bruk et nytt barberblad. Barberblader mister fort sin effekt.
 • Oppbevar barberhøvelen et annet sted enn i dusjen. Ligger den i dusjen får den både såperester og bakterier som overføres til huden under barberingen, og kan skape irritasjon.
 • Om du har sensitiv hud bør du bruke milde barberprodukter.
 • Skyll godt med kaldt vann slik at huden er ren og uten barberkrem når porene lukkes. Kaldt vann hjelper porene til å lukke seg raskere.
 • Avslutt med å tørke med et helt rent håndkle som ikke loer.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer