Parfyme

Vær forsiktig med parfyme

Ikke alle setter pris på parfymedunstende kolleger.

BRUKER DU BARE LITT? Det er dessverre ikke så mye som skal til for at duftoverfølsomme mennesker blir plaget.  Foto: Colourbox.com
BRUKER DU BARE LITT? Det er dessverre ikke så mye som skal til for at duftoverfølsomme mennesker blir plaget. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PLAGET AV PARFYME?

Opplever du ubehag over andres parfymebruk eller liknende?

Du tror kanskje at du bare bruker «litt» parfyme. Men sannheten er at du smører deg med 515 kjemikalier hver eneste dag. Undersøkelser viser også at en kvinne bruker 13 produkter hver dag, noe som betyr mye lukt. Men det er ikke alle som er like begeistret over vanene dine.

17.000 plaget

Ifølge 24 timer er 17.000 dansker så hardt plaget over parfymerte dufter at det går ut over jobben og det sosiale livet deres. Det er Kunnskapsenter for duft- og kjemikalieoverfølsomhet på Gentofte Hospital som står bak denne undersøkelsen.LES OGSÅ: Trenger du egentlig sjampo?– Det er en usynlig og ikke annerkjent lidelse, derfor føler duftoverfølsomme at det er vanskelig å henvende seg til andre. En typisk løsning er å unngå andre mennesker i stedet for å konfrontere dem, sier seniorforsker Jesper Elberling til 24.dk.

Vil forby parfyme

Selv om det ikke er mange som er overfølsom for dufter, viser undersøkelsen at 45 prosent likevel føler seg plaget av dufter i hverdagen. Over en fjerdedel får også hodepine og irriterte luftveier som følge av duftene.Dette ønsker danske Sosialistisk Folkeparti å gjøre noe med. Nå foreslår partiet at Folketinget utvikler generelle retningslinjer for bruk av duftstoffer på arbeidsplassen. De ønsker også at sykehus og dagsinstutisjoner blir pålagt å utforme en duftpolitikk. LES OGSÅ: Parfyme skader sæden

Skeptisk til duftpolitikk

Men det er ikke bare parfyme, deodorant, aftershave og parfymerte hårprodukter som SF vil at folk skal unngå i hverdagen. Rengjøringsmiddel, nymalte overflater, nye møbler, røyk og luftfriskere går også for å være unødvendige kjemikalier. LES OGSÅ: Er du avhengig av skjønnhetsprodukter?Likevel er det ikke alle de danske partiene som synes duftpolitikk bør innføres.– Selvfølgelig er det alvorlig at så mange mennesker er plaget av dufter, men å gjøre dette til et generelt forbud om hvordan man må dufte er å gå for langt, sier forbrukerordfører Flemming Damgaard Larsen (V) til avisen.Han ønsker heller å oppfordre kolleger til å vise bedre hensyn til hverandre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer