Hvordan Peele Huden

Vær forsiktig med peeling og skrubb

Særlig i ansiktet, råder ekspert.

EKSFOLIERING: Ifølge hudterapeut Anne Berit Eide bør du unngå hyppig eksfoliering av den tynne ansikts- og brysthuden. Men når du gjør det, bør du velge en skrubb med runde korn. Foto: Emilie Gundersen
EKSFOLIERING: Ifølge hudterapeut Anne Berit Eide bør du unngå hyppig eksfoliering av den tynne ansikts- og brysthuden. Men når du gjør det, bør du velge en skrubb med runde korn. Foto: Emilie Gundersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Skrubber og peelinger blir stadig mer populært å bruke i hudpleien. 

Men visste du at mange av oss begår en vanlig tabbe når det kommer til skrubbing av huden?

For hardhendte

Ifølge hudterapeut og daglig leder ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide, er vi ofte litt for hardhendte i måten vi behandler huden vår på. 

En del velger nemlig å bruke kroppskrubb i ansiktet, men kroppskrubber inneholder grovere korn enn hva ansiktet faktisk tåler. 

– Huden eksfolieres hele tiden. Gjennom naturlige prosesser og når vi tar oss til ansiktet, vasker og tørker oss, opplyser Eide

Hun forteller at eksfoliering er ment å gjøre kontrollert skade på huden for å åpne den og gjøre den friskere. Prosessen påvirker hudbarrieren og kan skape ubalanse i talgproduksjonen.

Derfor er grove korn uegnet for tynn ansikts- og brysthud, og forbeholdt den tykke huden på resten av kroppen.

HUDTERAPEUT: Daglig leder og hudterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide. Foto: Privat
HUDTERAPEUT: Daglig leder og hudterapeut ved Oslo Hudpleieklinikk, Anne Berit Eide. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Du kan ikke skrubbe bort cellulittene 

Ikke skrubb huden for ofte

Ifølge Eide er det tilstrekkelig å fjerne døde hudceller med et eksfolierende produkt én til tre ganger i uken, altså ikke for ofte.

Etter 25 år som hudterapeut har hun mange ganger sett rødblusset og sensitivisert hud på grunn av feilbehandling.

Om du velger å bruke en mekanisk skrubb, altså en krem med ekstra korn i, foreslår Eide at du bruker en skrubb med runde korn.

Videre skal du kjenne avstand mellom huden og hånden når du påfører produktet, og skrubben bør påføres med sirkulære bevegelser på våt hud.

KROPPSSKRUBB: Du kan gjerne lage hjemmelaget skrubb. Men unngå å bruke den i ansiktet, anbefaler hudterapeut Anne Berit Eide. Foto: Scanpix
KROPPSSKRUBB: Du kan gjerne lage hjemmelaget skrubb. Men unngå å bruke den i ansiktet, anbefaler hudterapeut Anne Berit Eide. Foto: Scanpix Vis mer

Eide tipser også om å blande ut ansiktsskrubben med en hudrens, dersom skrubben er av den tøffe typen. 

Slik lager du din egen kroppsskrubb

Mange leter ofte etter smarte oppskrifter på hjemmelagde produkter, og ifølge Eide kan du gjerne mikse sammen ingredienser fra kjøkkenskapet for å lage en kroppsskrubb.

LES OGSÅ: Husk å skrubbe albuer og knær før du påfører selvbruning

For selv om du skal stelle varsomt med ansiktet, kan du slå deg løs med grovere skrubber til kroppen for å løse opp de døde hudcellene.

– Salt, sukker og sitronsyre er en fin eksfoliering til kroppen, sier eksperten. 

Eides oppskrift er å blande to spiseskjeer salt per teskje sitronsyre.

Hudpleieren legger til at grovere korn som perlesukker, havsalt og kaffegrut, og væsker som oliven-, mandel- og kokosolje er gode ingredienser i hjemmelagde skrubber. Hun minner imidlertid om at olje kan bli vanskelig å vaske bort fra gulvet i dusjen, og at man må jobbe litt for å få få bort oljerestene fra huden.
 
Eksperten velger selv sitronsyre i hjemmelaget peeling, og mener blandingen kan brukes rundt én gang i uken. Eide anbefaler å påføre en næringsrik og fuktgivende hudkrem etter peelingen.

OPPSKRIFT PÅ KROPPSSKRUBB: Caroline Schjærvens oppskrift består av kun tre ingredienser.  Foto: Caroline Schjærven/Smakavhimmel.com
OPPSKRIFT PÅ KROPPSSKRUBB: Caroline Schjærvens oppskrift består av kun tre ingredienser. Foto: Caroline Schjærven/Smakavhimmel.com Vis mer

Så enkelt kan det gjøres

Caroline Schjærven skriver bloggen Smak av himmel, og baserer kosthold og kroppsprodukter på økologiske ingredienser. Hun står blant annet bak en naturlig skrubb med ingredienser hudpleier Anne Berit Eide mener tjener kroppen godt.
 
Skrubben inneholder tre ingredienser som kan kjøpes i helsekostbutikk og i dagligvarehandelen.

Til kroppsskrubben trenger du:  

  •  Fint havsalt
  •  Mandelolje (pass på å kjøpe ekte vare, ikke en som er kjemisk fremstilt)
  •  Noen dråper eteriske oljer

 
Bloggeren gir gjerne bort skrubben i gave, og bruker derfor fint havsalt for at den skal passe dem med sensitiv hud.

BLOGGEREN: Caroline Schjærven står bak bloggen Smakavhimmel.com, og den hjemmelagde, økologiske skrubben med mandelolje og havsalt. Foto: Privat
BLOGGEREN: Caroline Schjærven står bak bloggen Smakavhimmel.com, og den hjemmelagde, økologiske skrubben med mandelolje og havsalt. Foto: Privat Vis mer

– Har du hud som tåler mye kan du bruke grovt havsalt, men jeg syns ofte det blir litt for «hardt», sier Schjærven.

Bloggeren sier du gjerne kan bytte ut mandelolje med oliven- eller kokosolje. Selv syns hun olivenolje lukter mye og misliker at kokosolje stivner i kald temperatur, og foretrekker mandelolje.
 
– Den er også superdeilig på huden.

Gjør slik:

  • Ha salt i en bakebolle og hell over litt mandelolje. Ikke ha i for mye olje om gangen.
  • Rør inn litt og litt olje til du har en tykk, oljete saltmasse.
  • Drypp i noen dråper eukalyptus eller tilsvarende eterisk olje. Til et lite glass med skrubb trengs det ca. 5-6 dråper.
  • Ha den ferdigblandede skrubben over på et glass, og pynt for eksempel med hyssing. Det kan også være lurt å feste på en lapp om hva skrubben inneholder, i tilfelle noen har allergier.  

 
Bloggerens tips: Synes du fargen på skrubben er kjedelig? Tilsett noen fargedråper eller tørkede blomsterblader. Bloggeren mener imidlertid du bør bruke fargedråper fra helsekosten for å være sikker på at de er naturlig fremstilt.'

(oppskrift er hentet fra Smak av Himmel)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer