Rødme

Vær glad for at du rødmer

Det får nemlig andre til å like deg bedre!

FLAUT?: Neida, å rødme er noe de fleste av oss gjør innimellom, og det er faktisk et sympatisk trekk. Foto: Thinkstock
FLAUT?: Neida, å rødme er noe de fleste av oss gjør innimellom, og det er faktisk et sympatisk trekk. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som lett rødmer? Som med én gang du føler deg utilpass eller flau kjenner at det brenner litt ekstra i kinnene?

Kanskje har du irritert deg over dette, men det skal du slett ikke gjøre, for rødming gjør faktisk at andre mennesker liker deg bedre!

LES OGSÅ: Ni tips for blyge jenter

Hva skjer når vi rødmer?

Men aller først: Hva skjer egentlig når vi rødmer? Rødmingen er en reaksjon på at det sympatiske nervesystemet vårt har aktivert responsmekanismen vår. Skal vi flykte eller slåss?

Adrenalin punpes ut i kroppen, og øker hjertefrekvensen og blodomløpet. Vi er klar for å reagere. Og når blodomløpet økes, utvides blodårene, og dette gjør at noen av oss blir røde i ansiktet. Blodårene våre ligger nærmere huden, og så har vi kanskje en hudfarge som gjør at rødmingen synes ganske lett.

Interessant not er det kun hos oss mennesker at adrenalinrushet endrer ansiktsfargen. Dyr rødmer altså ikke ...

LES OGSÅ: Rouge etterligner rødming - se hvordan du legger den riktig

UPS: Ingen fare, gode venner synes det er sjarmerende når du gjør noe dumt og tabber deg ut. Foto: Thinkstock.com
UPS: Ingen fare, gode venner synes det er sjarmerende når du gjør noe dumt og tabber deg ut. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Hvorfor er det slik?

Forskere er fortsatt usikre på hvorfor vi rødmer, men den sterkeste teorien er som følger:

Rødming er en måte å vise andre mennesker at vi angrer på noe, eller vedkjenner oss at vi har tråkket i salaten rent sosialt sett. Den fysiske reaksjonen kan ikke forfalskes.

Men noen av oss rødmer også når vi blir forlegne. For eksempel hvis vi må si noe høyt foran kolleger vi ikke kjenner så godt, eller hvis vi får ros eller oppmerksomhet foran mange mennesker.

Studier har heldigvis vist at rødming faktisk gør andre mennesker vennligere innstilt til deg. Alle kjenner igjen følelsen av forlegenhet og flauhet, og den gjør at du framstår som mer sympatisk enn en om aldri viser slike følelser overfor andre.

LES OGSÅ: Bli bedre til å ta imot komplimenter
Ekstremrødming

Hos noen er det sympatiske nervesystemet overaktivt, og det kan føre til at de rødmer veldig ofte, og veldig kraftig.

I slike tilfeller kan rødmingen være et sosialt hinder. Det går an å hjelpe på problemet med kirurgiske inngrep der deler av det sympatiske nervesystemet kuttes.

Les mer om dette hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer