Undersøkelser har vist at ettermiddagslurer, eller siestaer, reduserer sjansen for å få hjerteinfarkt. En undersøkelse fra Hellas hevder at sannsynligheten for å dø av hjertesykdom synker med hele 37 prosent dersom man sover middag. Nå kaster en britisk undersøkelse mer lys over dette fenomenet.
I Journal of Applied Physiology kommer et britisk forskningsteam med forklaringer på hvorfor middagsluren er viktig for oss, ja kanskje til og med livsviktig. Øyeblikket før du slumrer inn skal visstnok gi svært god uttelling for hjerte og blodårer. Blodtrykket er nemlig på dette tidspunket svært lavt.
Undersøkelsen gikk ut på at ni frivillige forsøkspersoner som ikke pleide å sove middag ble nødt til å tilegne seg nye vaner. Forsøkspersonene ble oppfordret til å sove lite noen netter for deretter og ta en ettermiddagslur for å ta igjen det tapte. Forskerne stod klare med instrumenter som målte blodtrykk, hjerteslagfrekvens og utvidelsen av blodårer.
Første ettermiddagen hvilte deltakerne en time ved å ligge på ryggen i en seng uten å sovne inn. Andre gangen slappet de også av, men var nødt til å gjøre det stående. Ikke før tredje ettermiddagen fikk de lov til å legge seg i sengen igjen - og sove denne gangen.
Den eneste ettermiddagen forskerne fant tydelige tegn på nedgang i blodtrykket var da personene fikk sove. Denne nedgangen var størst mellom tidspunktet da lysene ble slukket og tidspunket da forsøkspersonen faktisk sovnet.
Forskere tror forklaringen kan være endringer i blodtrykket. Når vi sover går blodtrykket ned og hjertet slår roligere. Dette kan lette hjertets arbeid og forebygge overanstrengelse og hjerteinfarkt.
- Men også tidspunket etter at du våkner fra luren er viktig for blodtrykket. Det vil vi se nærmere på i framtiden, sier Greg Atkinson ved Research Institute for Sport and Exercise Sciences, Liverpool, til nettmagasinet iVillage.
LES OGSÅ:


