Krydder

Vær obs på bruken av krydderblandinger

Kan inneholde veldig mye salt.

GODT, MEN SALT: Krydderblandinger inneholder ofte mye salt, noe du bør være obs på. Foto: Stine Okkelmo
GODT, MEN SALT: Krydderblandinger inneholder ofte mye salt, noe du bør være obs på. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å krydre maten setter en spiss på måltidet, og kan løfte den kjedeligste rett til nye høyder.

Aller best er det selvsagt å bruke ferske ingredienser som friske urter eller chilier, men det er ikke alltid vi har det tilgjengelig (eller så har krydderpotten visnet hen uten at vi fikk det med oss).

LES OGSÅ: Gi de friske urtene ekstra liv

Da er det kjekt å ha tørkede krydder og urter på kjøkkenet. Klassikere er svart pepper, oregano, timian, estragon og gressløk, men om du tar en kikk i matbutikkens krydderhyller er det et vell av urter å velge i.

Her finner du også krydderblandinger av alskens sort. Noen passer til fisk, noen til kjøtt, noen til kylling og noen til absolutt alt.

Se opp for saltinnholdet

Men krydderblandinger inneholder sjelden bare urter. De har ofte også en god del salt, og noen varianter består av så mye som 74 prosent salt.

Med andre ord er det egentlig snakk om kryddersalt.

Det er jo helt greit, men det er viktig å være klar over dette når du bruker slike krydderblandinger. Hvis du i tillegg salter maten kan saltinnholdet bli veldig høyt. Det er ikke bra for helsa.

MED MÅTE: Bruk krydderblandinger som om de var urtesalt, så unngår du å oversalte maten. Foto: Stine Okkelmo
MED MÅTE: Bruk krydderblandinger som om de var urtesalt, så unngår du å oversalte maten. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

Så mye salt er ok

Helsemyndighetene anbefaler oss å få i oss maks 5 gram salt om dagen - men vi får  oss i gjennomsnitt dobbelt så mye, altså 10 gram.

60-70 prosent av dette saltet får vi i oss uten at vi er klar over det, gjennom bearbeidet mat eller ferdigmat. Mye bruk av krydderblandinger kan være en av årsakene til at du får i deg mer salt enn du burde.

Og for mye salt kan føre til høyt blodtrykk, men vil også gjøre at du binder vann i kroppen, og blir slapp og dehydrert. Les mer om hvorfor du bør spise mindre salt her.

Dette inneholder krydderblandingene

På innholdsfortegnelsen står det hva produktet inneholder. Regelen er at den ingrediensen som står først er det mest av, og den ingrediensen som står sist er det minst av. Lær deg hvordan du leser innholdsfortegnelsen her.

På noen krydderblandinger står det hvor mye salt produktet inneholder i prosent, men på andre gjør det ikke. Da er det lurt å merke seg hvor på lista salt står oppført - står det først, er saltinnholdet høyt.

Her er noen eksempler på saltinnhold i noen populære krydderblandinger:

Sitronpepper (Santa Maria): 40 % salt

Chicken & Steak (Santa Maria): 21 % salt

Biffkrydder (Santa Maria): 29 % salt

Seafood & Fish (Santa Maria): 37 % salt

Grillkydder (Toro): 53 % salt

Italiensk Krydder (Toro): 32 % salt

Lammekrydder (Toro): 45 % salt

Piffikrydder (Toro): 74 % salt

Det finnes også rene urteblandinger som ikke inneholder noe salt. Eksempler på dette er Provencekrydder (Toro), India Garam Masala (Santa Maria) og selvsagt alle kryddertyper som kun inneholder én type urte.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer