Hygiene

Vær obs på disse matrestene

Riskorn og egg er spesielt viktig å få skylt bort før du setter serviset i maskinen!

EGG: I likhet med blod, koagulerer og stivner egghvite ved høy temperatur. Foto: All Over Press
EGG: I likhet med blod, koagulerer og stivner egghvite ved høy temperatur. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har sikkert opplevd at glass, tallerkener og bestikk ikke blir helt rent, til tross for både en og to runder i oppvaskmaskinen.

Det kan skyldes matrestene du ikke fikk skylt bort ordentlig.

For selv om litt saus og dressing ikke gjør noen skade, så kan enkelte matrester føre til at resultatet blir langt fra skinnende rent.

LES OGSÅ: Bruk sitron til rengjøringen

SKYLL GODT: Ikke la restene av egg bli med i oppvasken.  Foto: All Over Press
SKYLL GODT: Ikke la restene av egg bli med i oppvasken. Foto: All Over Press Vis mer
IKKE OVERDRIV: Det er ingen grunn til å skylle bort absolutt alle matrester. Foto: All Over Press
IKKE OVERDRIV: Det er ingen grunn til å skylle bort absolutt alle matrester. Foto: All Over Press Vis mer

Egg stivner i maskinen

– Det er viktig å skylle bort alle biter av mat, sier Malin Skaar, som er leder for Forbrukerservice i Lilleborg AS, til KK.no.





I tillegg er det sånn at rester av ris kan gjøre oppvaskmaskinen tett.

– Riskorn kan komme seg inn i hullene i spyleermene og sperre for nok vanntilførsel, forklarer Skaar.

Og én bestemt matvare er det ekstra viktig at skylles bort, nemlig egg. Spesielt om du kjører maskinen på fullprogram med høy vasketemperatur.

– Egg koagulerer ved høy temperatur, forklarer Skaar.

Det betyr at proteinene i eggehviten skilles ut og stivner. Hvis det ofte blir liggende igjen rester av egg, vil det størkne fast i maskinen og føre til at den ikke vasker like rent.

Er det ikke rester av egg på tallerkenen, behøver du ikke å skylle den helt ren før den går i maskinen.

– Sauser, dressinger og fett kan gjerne sitte igjen, sier Skaar.

Enkelte nye, moderne oppvaskmaskiner vasker faktisk bedre dersom du lar det være igjen noen rester.

– En del «smarte» maskiner trenger litt smuss for å kjøre fullstendige programmer, og det er derfor lurt å la det være igjen rester som for eksempel saus, sier Skaar.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt leppestiftmerkene





OPP ELLER NED? Aller renest blir det om du plasserer bestikket slik, med spiseenden opp. Foto: All Over Press
OPP ELLER NED? Aller renest blir det om du plasserer bestikket slik, med spiseenden opp. Foto: All Over Press Vis mer

Velg riktig temperatur

Kokk og TV 2-programleder Charlotte Mohn Gaustad, forteller at man ved storkjøkken og restauranter alltid skyller tallerkener og bestikk godt før det settes i oppvaskmaskin.

Grunnen er at maskiner til professjonelt bruk vasker annerledes.

– Men det vil uansett være en fordel å skylle av de verste matrestene før ting settes i maskinen.

Er det du skal vaske ikke spesielt møkkete, eller er det for eksempel bare glass, kan det være nok å bruke et kortprogram.

Men vær oppmerksom på at det ikke bør velges som standard, til vanlig bør temperaturen være høyere.

– Velg da et program med en tempertatur på minst 55 grader, anbefaler Skaar.

Som KK.no tidligere har skrevet, kan det også være lurt å rense maskinen innimellom.

– Det er på tide å rense når du merker at vaskeresultat blir dårligere, når du ser at det danner seg et matt belegg inne i maskinen eller det lukter vondt, sier Skaar.

For at oppvasken skal bli ordentlig ren, er det også en annen ting du kan tenke på, og det er hvilken vei du setter bestikket.

LES OGSÅ: Hvor ofte vasker du lysbryterne?





Sett bestikket riktig vei

– Bestikket får bedre vask og skylling av å stå med spiseenden opp, forteller Skaar.

Men for at det skal være mer hygienisk å plassere bestikket slik, er en viktig detalj en forutsetning:

– Pass på å være ren på hendene når oppvask ryddes ut av maskinen, sier Skaar.

For er hendene fulle av bakterier, overføres de lett til bestikkets spiseende. Gaustad tror imidlertid ikke det spiller veldig stor rolle hvordan du setter bestikket.

– Men selv setter jeg det med spiseenden opp, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rengjøre fryseren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer