Fettprosent

Vær obs på fettprosenten din

Gjelder spesielt for deg som trener hardt, eller har gått mye ned i vekt.

FOR LAV FETTPROSENT: Kan være resultat av for ekstrem trening eller slanking. Mer info om dette får du nedover i saken! Foto: Ammentorp - Fotolia
FOR LAV FETTPROSENT: Kan være resultat av for ekstrem trening eller slanking. Mer info om dette får du nedover i saken! Foto: Ammentorp - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trening er bra for å bedre både fysisk og psykisk helse, og norske helsemyndigheter anbefaler at alle er i moderat fysisk aktivitet i 30 minutter daglig.

Imidlertid er det noen som tar treningen litt for langt og presser seg til sitt ytterste for å oppnå den stramme drømmekroppen - noe som kan føre til at de risikerer å bli utsatt for negative helsemessige konsekvenser.

Det å ha for lav fettprosent kan nemlig være veldig skadelig for helsen – og det spesielt for kvinner.

LES OGSÅ: Sover du dårlig og svetter mye?

Kan medføre hormonforstyrrelser

Therese F. Mathisen, som er ernæringsfysiolog ved Thema Nutrition, forteller til KK.no at det absolutt ikke er helsefarlig å ha en stor mengde muskulatur i kroppen.

Det en derimot må være oppmerksom på, er at når fettandelen på kroppen reduseres unormalt mye signaliserer dette til kroppen at en har lav energitilgjengelighet.

- Dette innebærer blant annet at kjønnshormonnivået endres – de reduseres – hvilket vil gi en rekke ringvirkninger både fysisk og psykisk.

- Kvinner er veldig sårbarr for slik påvirkning; menn tåler et lavere fettprosentnivå før du får tilsvarende effekter. Dette har nok en biologisk forklaring, da vi kvinner skal kunne ta vare på både vårt eget individ og potensielt også et foster, forklarer hun.

VANSKELIG Å BLI GRAVID: Den mest innlysende effekten av østrogenfall som følge av lav fettprosent er at menstruasjonssyklusen endres og sjansen for å bli gravid reduseres.  Foto: Kalim - Fotolia
VANSKELIG Å BLI GRAVID: Den mest innlysende effekten av østrogenfall som følge av lav fettprosent er at menstruasjonssyklusen endres og sjansen for å bli gravid reduseres. Foto: Kalim - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik får du drømmerumpa

Reduserer sjansen for å bli gravid

Dersom fettprosenten blir for lav hos kvinner og kjønnshormonnivået deres synker, kan dette resultere i en rekke negative helsemessige konsekvenser.

- Den mest innlysende effekten av østrogenfall er at menstruasjonssyklusen endres og eventuelt bortfaller – dette innebærer at sjansen for å bli gravid reduseres kraftig. Dette kan reverseres dersom god energibalanse gjenopprettes; altså en øker fettandelen på kroppen slik at den overbevises om økt energitilgang, og øker østrogennivået igjen.

- En annen konsekvens av redusert østrogennivå, er økt tap av benmasse og dermed økt risiko benskjørhet i tidlig alder – dette er en ikke-reversibel tilstand. Videre kan det også øke sjansen for hjerte og karsykdom, da østrogen spiller en viktig rolle for både kolesterolbalansen og for regulering av blodkarsystemet.

I tillegg til å påvirke kvinners fysiske tilstand, kan også lav fettprosent ha negative konsekvenser for det psykiske, forteller Mathisen.  

DEPRIMERT: Mange kvinner får ikke bare fysiske konsekvenser av å ha lav fettprosent. Noen opplever at humøret deres blir mye dårligere og selvtilliten synker.
DEPRIMERT: Mange kvinner får ikke bare fysiske konsekvenser av å ha lav fettprosent. Noen opplever at humøret deres blir mye dårligere og selvtilliten synker. Vis mer

- Rent psykisk vil man oppleve redusert overskudd til hverdagslige utfordringer, irritabilitet, depresjon, nedstemthet, redusert konsentrasjon og beslutningsevne og redusert mestringsfølelse. Ofte kan man også oppleve redusert selvtilfredshet og negativ holdning til eget kroppsbilde.
 
LES OGSÅ: Eirin (21) løp 2,5 timer hver eneste dag

Symptomer på for lav fettprosent

Videre forteller Mathisen at hos kvinner med for lav fettprosent vil symptomene være svært innlysende.

- Det er for de fleste svært synlig dersom de har for lav fettprosent. Spesielt for de som trener vil muskulaturen bli svært fremtredende, med tydelige muskelseperasjoner og blodårer. Hos de mest ekstreme synes også en tverrstripning i muskulaturen.

- For de med mindre muskelmasse, vil man fremstå som svært tynne med fremtredende ribbein, hoftekammer og ryggrad.

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

TRENER MYE?: For de som trener mye, og har for lav fettprosent, vil symptomer/tegn blant annet være at muskulaturen blir svært fremtredende, med tydelige muskelseperasjoner og blodårer. Foto: Andrey Bandurenko - Fotolia
TRENER MYE?: For de som trener mye, og har for lav fettprosent, vil symptomer/tegn blant annet være at muskulaturen blir svært fremtredende, med tydelige muskelseperasjoner og blodårer. Foto: Andrey Bandurenko - Fotolia Vis mer

Mellom 20 og 30 prosent er normalt

Mathisen forteller at det er vanskelig å fastslå hva som er normalt å ha i fettprosent for kvinner, da det handler om store individuelle forskjeller hvor noen klarer å evne god hormonbalanse ved svært lav energitilgjengelighet og lav fettprosent, mens andre ikke.

- Ofte opererer man med en forventet normal fettprosent hos kvinner mellom 20 og opp i mot 30 prosent, men en kan anta at ned mot 16 prosent er akseptabelt for en god del.

- Har man en fettprosent under dette, vil svært mange få problemer med hormonell balanse og ikke minst vil det innebære at man ikke har et optimalt energiinntak for å matche behov ved trening.

Hvordan kan man måle fettprosenten sin?

- Fettprosent kan måles på mange ulike måter, men den mer korrekte vil nok være DXA (en røntgen scann). Kaliperklype brukt av erfarne målere kan også gi svært godt anslag av fettprosent. De ulike fettprosent-vektene som finnes i markedet i dag kan brukes som en grei pekepinn på hvordan fettprosenten endrer seg over tid. Flere av disse viser ikke korrekt verdi, men vil vise korrekt endring over tid dersom fettprosent faller eller stiger.

- Samtlige metoder krever visse prosedyrer for å gi minst mulig feil i målingen - timer siden trening, siden matinntak, siden væskeinntak, hvordan man er posisjonert eller hvor man setter apparatet mot kroppen, hvem som utfører målingen fra gang til gang og så videre, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer