PARACETDUO OG PARALEN: I likhet med Paracetduo er også Paralen en type smertestillende med paracetamol og koffein.
PARACETDUO OG PARALEN: I likhet med Paracetduo er også Paralen en type smertestillende med paracetamol og koffein. Vis mer

Smertestillende

Vær obs på smertestillende med koffein

Spesielt hvis du drikker mye kaffe i tillegg - kan gi uheldige bivirkninger.

KK.NO  Har du hørt om Paracetduo? Pillen er en kombinasjon av paracetamol og koffein, som ble lansert 1. februar i fjor.

Produktet skal brukes mot lette til moderate kortvarige smerter som menstruasjonssmerter, tannpine, hodepine, muskel- og leddsmerter, ifølge Felleskatalogen.no.

Derfor inneholder det koffein

– Kliniske studier har vist at koffein øker den smertestillende effekten av paracetamol. Koffein stimulerer sentralnervesystemet og kan dermed minske utmattelse/tretthet som ofte assosieres med smerte. 

- Det er også vist at koffein kan øke absorpsjonen av paracetamol, og det kan være en medvirkende årsak til økt effekt, opplyser Astrid T. Bratvedt, forsknings- og utviklingsdirektør i Weifa, til KK.no.

Blir man trøtt av å bruke vanlig paracetamol? 

PARACETDUO: Den nye paracetamol-typen inneholder g5 mg koffein, som tilsvarer en kopp kaffe. Koffein skal forsterke den smertestillende effekten av paracetamol, ifølge Weifa.  Foto: Produsenten
PARACETDUO: Den nye paracetamol-typen inneholder g5 mg koffein, som tilsvarer en kopp kaffe. Koffein skal forsterke den smertestillende effekten av paracetamol, ifølge Weifa. Foto: Produsenten Vis mer

– Paracetamol gjør overhodet ikke folk trøttere, men koffein i smertestillende skal øke effekten av den smertestillende medisinen. Effekten av dette er likevel ikke avgjørende for å få god effekt av paracetamol, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, til KK.no.

LES OGSÅ: Slik kan smertestillende skade deg

– Uheldig å kombinere paracet og koffein

En kopp kaffe inneholder cirka 60-80 mg koffein, mens en tablett Paracetduo inneholder 65 mg.

– Vi mener det er uheldig å kombinere paracetamol og koffein i en tablett. For det første er tilleggseffekten av koffein beskjeden, og det er nesten like godt å drikke en kopp kaffe, forklarer Madsen.

Kan man oppnå samme effekt av å ta paracetamol sammen med en kopp kaffe?

– Med Paracetduo har man kontroll med hvor mye koffein som inntas, og den kliniske dokumentasjonen bygger på at det er denne mengde koffein sammen med paracetamol i tablettform som har vist økt smertestillende effekt, sier Bratvedt.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kaffe

Økt risiko for MOH

KOFFEIN + SMERTESTILLENDE: Er det egentlig så bra?  Foto: Fotolia
KOFFEIN + SMERTESTILLENDE: Er det egentlig så bra? Foto: Fotolia Vis mer

Statens legemiddelverk mener kombinasjonen av paracetamol og koffein gir økt risiko for medikamentoverforbrukshodepine (MOH), som de regner med at cirka 50.000 nordmenn lider av.

– Personer som bruker mye smertestillende kan være utsatt for å få hodepine som gjør at de må bruke enda mer smertestillende, med andre ord en ond sirkel, påpeker Madsen.

Statens Legemiddelverk har godkjent tablettene. Synes dere det er rart at de er skeptiske til Paracetduo på samme tid?

– Når Statens Legemiddelverk har godkjent Paracetduo i Norge, skyldes dette at kombinasjonen paracetamol og koffein har god dokumentert effekt og sikkerhet.
Statens Legemiddelverk skriver på sine nettsider at Paracetduo kan være til hjelp for noen pasienter fordi de minsker behovet for å ta sterkere medisiner, men anbefaler Paracet som førstevalg, forklarer Bratvedt i Weifa.

LES OGSÅ: Så mange tar smertestillende hver dag

– Like god effekt av vanlig paracet

Ifølge Madsen får du omtrent like god effekt av paracetamol uten koffein som med koffein.

– For å få skikkelig effekt av paracetamol ved akutte smerter, for eksempel ved tannpine eller ryggsmerter, kan du ta 1 gram 3-4 ganger daglig, det vil si 6-8 tabletter, forteller han.

– Dersom du får i deg mye koffein, er du utsatt for å bli avhengig og få hodepine dersom du slutter brått med koffein. Dette er særlig uttalt ved daglig dose over 500 mg.

LES OGSÅ: Sjekk utløpsdatoen før du tar medisiner

Vær forsiktig med kaffe i tillegg - kan gi bivirkninger

PASS PÅ KAFFEN: Tar du maks dosering av Paracetduo og drikker noen kaffekopper i tillegg, får du i deg svært mye koffein.  Foto: Fotolia
PASS PÅ KAFFEN: Tar du maks dosering av Paracetduo og drikker noen kaffekopper i tillegg, får du i deg svært mye koffein. Foto: Fotolia Vis mer

Den maksimale dosen for Paracetduo er 6 tabletter i døgnet, som vil gi en dose på 390 mg koffein.

– Med noen kopper kaffe på toppen kan du komme opp i doser betydelig over 500 mg og risikerer da bivirkninger av dette.

- Så høye doser koffein kan også bidra til for eksempel uregelmessig hjerterytme og i verste fall forkammerflimmer, advarer Madsen.

Når kombinasjonen paracetamol og koffein i anbefalte doser kombineres med annet inntak av koffein, kan den resulterende høye dosen koffein øke risikoen for koffein-relaterte bivirkninger som søvnløshet, rastløshet, engstelse, irritabilitet og hodepine, opplyser legemiddelfirmaet Weifa på sine nettsider.

LES OGSÅ: Hvilken kaffe har mest koffein?

Stabilt salg

Paracetduo er beregnet for voksne over 15 år og ved normal dosering skal det normalt ikke forekomme noen bivirkninger, ifølge Weifa.

Ved langvarig bruk kan det derimot være mulighet for utvikling av nyreskader.

Ifølge Bratvedt har Paracetduo-salget vært stabilt det siste året. 

– Verdiandelen i apotek ligger rundt 9 prosent innen paracetamol-segmentet viser novembertallene fra Farmastat 2014. Paracetduo er ikke det dyreste paracetamolproduktet på markedet, men sammenlignet med Paracet 500 mg tabletter i 20 forpakning koster Paracetduo mer, opplyser Bratvedt.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: