øyekrem

Vær sparsom med denne kremen

Bruker du for mye øyekrem kan du faktisk få mer hovne øyne.

IKKE BRUK FOR MYE: Det gjelder å bruke bare akkurat nok til å dekke huden med et tynt, lett lag. Påfør øyekremen på øyebeinet, ikke for nærme øyet – da kan det svi og gi deg allergiske reaksjoner.  Foto: Thinkstock
IKKE BRUK FOR MYE: Det gjelder å bruke bare akkurat nok til å dekke huden med et tynt, lett lag. Påfør øyekremen på øyebeinet, ikke for nærme øyet – da kan det svi og gi deg allergiske reaksjoner. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Huden rundt øynene er veldig sart, så vær veldig forsiktig med den. Bruk en mild sminkefjerner og hold alle såper og rensevæsker unna øynene.

Ja, faktisk har huden rundt øynene rett og slett andre behov enn huden i resten av ansiktet.

Bruk derfor gjerne en egen krem spesielt laget for den ømfintlige huden i dette området. Øyekrem har mindre molekyler og lettere konsistens enn en dagkrem, men pass på at du ikke bruker for mye. Faktisk kan du påføre deg poser under øynene hvis du bruker vanlige kremer på øyepartiet.

Det fortalte makeupartist og skjønnhetsjournalist i KK, Tone Vid Skipá, i denne saken om hvordan du tar vare på huden rundt øynene.

Det skal altså kun minimale mengder til – og det gjelder å påføre kremen på riktig sted.

LES OGSÅ: Lurer du på om antirynkekremen din virker?

TRINN 1: De fleste kremer skal kun legges på øyebeinet, både over og under øyet. Huden på lokket og under øynene tar til seg det den trenger. Dette bildet er tidligere publisert i forbindelse med KKs Sminkeskole i KK utgave 35. Foto: Astrid Waller
TRINN 1: De fleste kremer skal kun legges på øyebeinet, både over og under øyet. Huden på lokket og under øynene tar til seg det den trenger. Dette bildet er tidligere publisert i forbindelse med KKs Sminkeskole i KK utgave 35. Foto: Astrid Waller Vis mer

Sart hud

Huden rundt øynene er faktisk bare en tiendedel så tykk som huden på håndflaten din. Den tørker lettere ut og blir raskere påvirket av stress, forurensing, sol og lite søvn.

Derfor ser du også rynker og andre aldringstegn tidligere der enn i resten av ansiktet.

Faktisk kan man si at øyepartiet er hele fem år eldre enn resten av ansiktet. Med mindre du gir øynene dine den pleien de fortjener!

(Saken fortsetter under bildet.)


– Øyelokkene har tynnere hud enn huden ellers. De fleste produkter beregnet til ansikt og kropp vill bli irritative for bruk på øyelokkene, sier hudlege Kjetil Guldbakke ved Oslo Hudlegesenter.

LES OGSÅ: Renser du ansiktet i riktig rekkefølge?

TRINN 2: Ikke gni kremen på lokket, men klapp kremen på med ringfingeren. Den har nemlig lettest trykk,og er mest skånsom mot den sarte huden. Dette bildet er tidligere publisert i forbindelse med KKs Sminkeskole i KK utgave 35. Foto: Astrid Waller
TRINN 2: Ikke gni kremen på lokket, men klapp kremen på med ringfingeren. Den har nemlig lettest trykk,og er mest skånsom mot den sarte huden. Dette bildet er tidligere publisert i forbindelse med KKs Sminkeskole i KK utgave 35. Foto: Astrid Waller Vis mer

Start tidlig

Han sier du bør begynne med øyekrem i 20-åra og forklarer at øyekremer derfor som regel inneholder en noe lavere konsentrasjon av aktive virkstoffer.

Eksempelvis vil en krem mot rynker i ansiktet inneholde en høyere konsentrasjon av retinol enn øyekremer, sier han.

– Solbeskyttelse og fuktighetskrem, særlig ved tørrhet, er lurt å begynne med fra en ung alder av, som på huden ellers, sier hudlege Guldbakke.

– Huden på og rundt øynene er ganske lik huden ellers, men tynnere og mer utsatt for irritative og allergiske reaksjoner. Et bra fuktighetsprodukt, gjerne med solfaktor er lurt å bruke på disse områdene. Det finnes også øyeprodukter med A-vitamin i lav konsentrasjon og antioksidanter som kan ha en gunstig effekt.

(Saken fortsetter under bildet.)


– Grunnen til at man anbefaler egen øyekrem er at huden her er så tynn og skjør, og mange har sensitiv hud rundt øynene. Det er også her de tidligste aldringstegnene kommer, sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.

LES OGSÅ: Husk solfaktor – også om vinteren

Kanskje trenger du to?

Finn en øyekrem som passer til ditt behov. Invester gjerne i to varianter. Mange opplever nemlig veldig hovne øyne om morgenen, og da kan du velge en øyekrem som demper poser på morgenen og så gå for en som gir masse fukt på natten!

Svir det i øynene? Da har du lagt på for mye krem og for nærme øyet. Legg heller kremen på beinet rundt øynene, så trekker huden til seg det den trenger selv.

Bruk lite produkt

– Bruk lite produkt, eller så trekker kremen inn i øyet og begynner å svi. Dessuten er det helt unødvendig med mye produkt siden huden er så tynn, og trekker til seg produkter på en helt annen måte enn resten av ansiktet, forklarer Skipá.

Huden rundt øynene er som en svamp. Derfor skal du i de fleste tilfeller legge kremen på øyebeinet rundt øyet – ikke på lokket. Da unngår du at spesielt aktive øyekremer svir i øyet.

Hun har også et annet godt råd for å få bedre effekt av kremen:

– Legg øyekremen før dagkremen! Da virker øyekremen som en barriere mot at dagkremen/nattkremen skal trekke inn i øyepartiet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer