Helse & Livsstil

Vær tynn - unngå kreft

Slik lyder dommen fra den største rapporten som noensinne er laget om livsstil og kreft.

Vær tynn - unngå kreft
Publisert
Sist oppdatert
Den internasjonale organisasjonen The World Cancer Research Fund har gjennnomgått 7000 studier som er gjort de siste fem årene. Rapporten er den mest omfattende som noensinne er gjort vedrørende sammenhengen mellom kreftrisiko og livsstil. Konklusjonen er beinhard for alle som ikke er slanke.
 • Foreldre får traumer
 • Vær tynn

  Kroppsfett er en nøkkelfaktor i utviklingen av kreft, og betydningen er mye viktigere enn tidligere antatt. Forskernes klare råd er derfor: Forsøk å være så slank så mulig - uten å bli undervektig. Verdens Helseorganisasjon (WHO) har et standardmål for å regne ut vekt i forhold til høyde, kalt BMI. Personer med en kroppsmasseindeks (BMI) mellom 18,5 og 25 regnes for å være «sunne» og normalvektige. En person som har en BMI under 18,5 regnes som undervektig. Det er viktig å presisere at dette er bare et standardtall, BMI kan tippe både under og over den anbfefalte skalaen uten at du dermed er overvektig eller undervektig. Stol aldri blindt på BMI-tallene, Konsulter legen din hvis du er usikker på om du bør gå ned - eller opp - noen kilo.
 • Les mer om BMI på Lommelegen
 • Risikoen for kreft øker dersom kroppsmasseindeksen nærmer seg 25, viser den nye rapporten. For å unngå kreft anbefales det derfor å være normalvektig til slank, så lenge du ikke går under en BMI på 18,5.- Kreft er ikke en skjebne. Det handler om risiko, og du kan justere risikoen ved hvordan du lever, sier professor Martin Wiseman til BBC Health.

  Forskernes 6 råd mot kreft

  1. Prøv å holde deg normalt slank.2. Unngå visse typer mat, særlig kjøtt som bacon og salami. 3. Spis maks 500 gram rødt kjøtt i uken. 4. Dropp alkohol. Forskerne vedgår imidlertid at små mengder alkhol kan beskytte mot andre sykdommer. 5. Ikke drikk sukkerholdige drikker - fordi de gjør at du legger på deg. 6. Reduser inntaket av fruktjuice.

  Kan unngås

  To tredeler av alle krefttilfeller er trolig ikke relatert til livsstil. I disse tilfellene er det lite du kan gjøre for å unngå sykdommen. Men minst tre av de ti millioner krefttilfellene som blir diagonisert årlig, kan unngåes hvis disse seks rådene følges, ifølge Wiseman. - Er du interessert i å redusere kreftrisikoen, så er det bare å følge våre anbefalinger, sier professor Martin Wiseman. Tykktarmskreft og brystkreft er to av de vanligste formene for kreft. Ifølge rapporten er det overveldende bevis for at kroppsfett spiller en stor rolle i utviklingen av svultsene i disse tilfellene. LES OGSÅ:
 • Livet i gave
 • Slik undersøker du brystene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer