Elske Noen

Våg å elske igjen

Slik gir du slipp på frykten for å bli såret etter et vondt brudd.

Å BLI SÅRET: Etter et vondt samlivsbrudd er det mange som sliter med å åpne seg i frykt for å bli såret igjen.
Å BLI SÅRET: Etter et vondt samlivsbrudd er det mange som sliter med å åpne seg i frykt for å bli såret igjen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd et fryktelig vondt brudd og sliter nå med å åpne deg for en ny mann i frykt for å bli såret igjen? Da er du ikke alene.

Når livet har lært oss noen lekser om å bli avvist, utnyttet eller vraket, blir man ofte ekstra sårbar og det er mye som står på spill når man igjen gir kjærligheten en sjanse.

Heldigvis finnes det håp, og det er faktisk mulig å gi slipp på frykten og elske igjen etter et vondt brudd.

LES OGSÅ: Har eksen fått ny kjæreste allerede?

Frykt for å bli såret

EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Livsstilscoach Christine Otterstad. Foto: Astrid Waller Vis mer

Christine Otterstad, som er KKs livsstilscoach, forteller til KK.no at frykten for å bli såret er årsaken til mange er redde for å åpne seg og elske noen igjen.

- Frykten for å bli såret er ofte til stede hos oss mennesker, og når vi har vært gjennom et vondt brudd er det naturlig å frykte at det samme skal skje igjen.

- Dette betyr jo strengt tatt bare at vi lærer av våre erfaringer. All fornuft sier at man skal holde seg unna ting som gjør vondt, både fysisk og mentalt, og derfor blir det «naturlig» å holde seg unna slike følelser også, forklarer hun.

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, er et brudd fryktelig vondt, og derfor tar det tid å komme over det og gå videre med en annen.

- Vi trenger tid til å bearbeide det som har skjedd – finne ut hvilken plass det skal ha i livshistorien vår, hva det betyr og hva det sier om oss selv og våre muligheter til å ha gode, nære forhold til andre mennesker.

- Et brudd kan gjøre at du tviler på om det er mulig å elske eller å bli elsket, og derfor trenger mange tid til å få tilbake troen. Mange føler jo gjerne at det er dem selv det er noe galt med, og trenger dermed nye erfaringer for å føle seg elskbare igjen, sier han.

LES OGSÅ: Slik takler du kjærlighetssorg

REDD FOR Å BLI SÅRET: Når vi har vært gjennom et vondt brudd er det naturlig å frykte at det samme skal skje igjen. Foto: Essaka - Fotolia
REDD FOR Å BLI SÅRET: Når vi har vært gjennom et vondt brudd er det naturlig å frykte at det samme skal skje igjen. Foto: Essaka - Fotolia Vis mer

Ikke hold tilbake følelsene dine

Selv om kan være vanskelig å åpne seg på ny etter et brudd, mener ekspertene du bør unngå å la frykten for å bli såret styre følelsene dine, da dette kan gå utover dine fremtidige forhold.

- Å la frykten for å bli såret styre følelsene dine vil virke begrensende for en selv og omgivelsene. Ikke bare i et fremtidig forhold, men på nesten alle andre arenaer også, sier Otterstad.

- Det å holde tilbake følelsene på grunn av frykt gjør det vanskeligere å etablere et nytt forhold. Hvis du holder igjen for mye, får ikke den andre noen sjanse til å se hvem du egentlig er, og den andre vil også føle seg avvist når du ikke tør å satse. Men for de fleste varer dette bare en stund. Det er bedre å vente litt enn å gå rett inn i et nytt forhold, forklarer Kjøs.

LES OGSÅ: Får du følelser med én gang?

VÅG Å ELSKE IGJEN: Om du skal kunne våge å elske noen igjen må du gi slipp på frykten for å bli såret og tørre å åpne deg.  Foto: Giulio_Fornasar - Fotolia
VÅG Å ELSKE IGJEN: Om du skal kunne våge å elske noen igjen må du gi slipp på frykten for å bli såret og tørre å åpne deg. Foto: Giulio_Fornasar - Fotolia Vis mer

Våg å elsker igjen

Om du virkelig ønsker å komme over frykten for å bli såret og våge å elske noen igjen, mener Otterstad du må tørre å gi slipp.

- Vi mennesker har aldri noen garanti for ikke å bli såret. Vi kan til og med bli såret av den mannen vi har levd sammen med i 50 år, så slikt kan vi rett og slett ikke sikre oss mot. Men hvorfor gå i den samme begravelsen to ganger?

- Kanskje blir du såret på nytt, men er det da noe poeng i å gå og vente på dette mens man insisterer på å gjennomleve marerittet mentalt i forkant? Gi slipp, det er egentlig ikke noe annet vi kan gjøre, i hvert fall ikke om vi ønsker å leve nå.

Kjøs forteller at en annen måte å gå videre på er å bearbeide historien sammen med nære og kjære.

- Først tenker vi at bruddet skyldes at kjærlighet er umulig, særlig for sånne som oss selv, men så tenker vi etter hvert at vi ikke er så verst likevel, at bruddet også hadde med den andre personen å gjøre, og at kjærlighet kanskje er mulig likevel.

- Vi trenger venner og andre som kan hjelpe oss med å få tilbake troen på at vi er elskbare og at kjærligheten er mulig.

Akkurat hvor lang tid det vil ta før man er klar for å gi kjærligheten en ny sjanse, mener Otterstad er umulig å si, da det ofte varierer fra person til person og avhenger av hvor vondt bruddet var.

- Noen bruker kun dager, mens andre kan føle en sorg i år etterpå. Det er viktig å tenke på at dette faktisk er en sorg. Du har mistet en du elsker, ta deg derfor tid til å sørge litt også. Følelser er ikke farlig, det er tross alt bare en følelse, og det vil gå over, sier Otterstad.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer