Helse & Livsstil

Våkenatt mot depresjon?

Å holde seg våken en natt kan være en god kur mot depresjon, mener danskene. Nå skal de forske mer på emnet.

Foto: All Over Press
Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Allerede på 70-tallet ble det påvist i flere studier at såkalt gjentatt våken-terapi kan fungere mot depresjon, skriver Politiken. I studiene fikk 20-30% av pasientene utnytte av våkenetter mot depresjon.- Hele 60% av depressive pasienter får det merkbart bedre hvis de går en hel natt uten søvn, sier psykiater Klaus Martiny til Frederiksborg Amt Avis. Martiny vil nå gjenoppta forskningen fra 70-tallet. Dengang ble våkenatt-terapien ganske raskt satt til side til fordel for effektive antidepressiva. Martiny har fått bevilget 1,4 millioner danske kroner til å forske på søvnløse netters effekt på depresjon. - Etter en våkenatt opplever man at man kan være «giret» på grunn av søvnmangelen. Vi håper at vi gjennom denne studien kan få vite mer om hvilke pasienter som kan ha nytte av denne typen terapi, sier Martiny. Psykiateren påpeker at han ikke er motstander av medisin mot depresjon, men at han vil vise depressive mennesker at de elv kan gjøre noe for å motvirke plagene, uavhengig av leger og farmasi.- Antidepressiva inngår i studien, i kombinasjon med lysterapi. Men vil vil gjerne undersøke andre behandlingsmuligheter, sier Martiny.LES OGSÅ:
 • Mange veier til psyken
 • 10 lykketips
 • Færre nordmenn på lykkepiller

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer