Datamaskiner, mobiltelefoner, smarttelefoner og nettbrett gjør at vi, i motsetning til før, nesten alltid er tilgjengelige. Og det er ikke bare bra.
Som følge av dette har det nemlig dukket opp en ny type søvnforstyrrelser som heter semi-somnia, som millioner av mennesker lider av, ifølge Daily Mail.co.uk
LES OGSÅ: Seks til åtte timer er perfekt
Insomnias irriterende lillesøster
Semi-somnia blir beskrevet som «insomnias irriterende lillesøster», men selv om det ikke har de samme symptomene som akutt søvnløshet, er semi-somnia langt fra uskadelig.Forskjellen er at folk med semi-somnia opplever korte anfall av søvnavbrudd, spesielt på travle eller stressfulle dager. De kan våkne hver natt i 30 minutter uten å klare å sove etterpå fordi de har så mye å tenke på.
Det finnes også et annet søvnproblem som kalles for «fizzy sleep».
– Det er ikke et vitenskapelig begrep, men pasientene sier at det er slik hodet deres føles. De sover, men de slapper ikke av. Det er en ustabil søvn hvor hjernen fortsatt er veldig aktiv, forklarer Dr Nerina Ramlakhan, søvn-coach og forfatter av boken «Tired But Wired».
LES OGSÅ: For lite søvn gjør deg lite attraktiv
Skylder på teknologien
Og hva skyldes semi-somnia?– Vi har brukt fem år på å forske dette med 30.000 pasienter, og teknologien er antakelig den viktigste årsaken til dette, sier Jeans Gomes, leder av The Energy Project, et firma som hjelper folk som lider av søvnproblemer.
Han forteller at stress alltid har vært en del av menneskers hverdag, som forstyrrer søvnen.
– Før pleide jobb og hjem være adskilt med tid og rom, og det å forlate kontoret betydde at du måtte «slå av», forklarer Gomes til avisen.
Problemet er at nå om dagen slapper vi av ved å shoppe på nettet, tvitrer eller sjekker Facebook mens vi ser på TV, som igjen betyr at hjernen vår er permanent i «på-modus». Dette kan skape store problemer for oss rundt sengetid, ifølge Gomes.
LES OGSÅ: Derfor er du trøtt
Skarpt lys reduserer søvnhormon
Studier viser at skarpe/lyse skjermer kan redusere kroppens søvnhormon med nesten en fjerdedel. Det er også påvist at mennesker som er utsatt for stråling fra mobiltelefoner før sengetid bruker lengre tid på å sovne og sover mindre.Klarer du ikke la være å sjekke Facebook eller mailen før du legger deg?
Et smart tips være å dempe skjermen på smarttelefonen din. Prøv også å ikke bruke mer enn en time på å surfe på kvelden, da korte seanser ikke påvirker søvnhormonet like mye.