Fyllesyk

Våknet du bakfull? Her er tre ting som faktisk hjelper

Vi vet det – en tur på McDonalds frister aller mest... Men det gjør dessverre ikke formen noe bedre.

FYLLESYK: Det som gjorde kvelden i går veldig (!) morsom, kan gjøre dagen i dag ganske kjip... Foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley
FYLLESYK: Det som gjorde kvelden i går veldig (!) morsom, kan gjøre dagen i dag ganske kjip... Foto: Shutterstock / Marcos Mesa Sam Wordley Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du våkner opp kvalm, med klamme hender og hodepine. Hva skjedde egentlig i går?

Blandingen av rødvin og øl truer med å gjøre comeback, og du sjangler derfor inn på badet – mens bruddstykker fra kvelden kommer tilbake til deg. Jepp, du klinte faktisk med han ekle karen med flippskjegg. Ugh.

Dessverre får vi ikke skrudd tilbake tiden og forhindret sistnevnte, men fyllesyken kan faktisk kureres. I alle fall til en viss grad.

Under finner du tre ting som kan dempe de verste konsekvensene av gårsdagens bytur. Vær så god på forhånd!

LES OGSÅ: Dette gjør én fyllekule med vekten

Få i deg havregrøt

Alkohol har en vanndrivende effekt, og dermed mister du viktige vitaminer og mineraler etter en «hæla i taket»-kveld med venninnegjengen.

Én matvare som kan gi deg flere av disse tilbake er havre; den tilfører essensielle mineraler som magnesium, jern og kalsium. I tillegg får du deg den en god dose B-vitaminer, som er bra for leveren – og humøret.

Videre bidrar havre til å nøytralisere surhetsgraden i kroppen, absorbere giftstoffer og øke sukkernivåene.

Konklusjon: Gjør deg selv en tjeneste og spis havregrøt dagen derpå!

LES OGSÅ: 7 måter du kan fornye havregrøten på

NÆRINGSRIK: Havre kan gi deg tilbake flere av de viktige vitaminene og mineralene du mister etter en fuktig bytur. Toppet med litt eple og kanel, blir dagen derpå-frokosten både sunn og supergod! Foto: Shutterstock / Africa Studio
NÆRINGSRIK: Havre kan gi deg tilbake flere av de viktige vitaminene og mineralene du mister etter en fuktig bytur. Toppet med litt eple og kanel, blir dagen derpå-frokosten både sunn og supergod! Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer

Juicen som tar knekken på fyllesyken

Noe annet som kan hjelpe deg i elendigheten, er å lage en deilig juice. Spesielt skal en alkoholfri «Bloody Mary» gjøre susen.

Den er proppfull av viktige næringsstoffer som vitamin C og lykopen. 

Juicen inneholder også litt jalapeño, som kan komme godt med; sterk mat er nemlig kjent for å øke produksjonen av endorfiner (lykkehormoner) i kroppen. Og kvalmen? Den tar ingefæren i drikken seg av.

Under finner du oppskriften fra FitSugar.com.

Dette trenger du: 

 • 3 mellomstore tomater
 • 2 selleristenger
 • 2 små biter ingefær (cirka 1 cm i diameter)
 • 1 jalapeño
 • 1/4 agurk
 • 1 sitron


Slik gjør du: Ha alle ingrediensene i en juicemaskin slik at du fjerner saftene, og server straks.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om fyllesyke

DRIKK BORT FYLLESYKEN: En alkoholfri "Bloody Mary" kan gjøre susen når du er bakfull. Foto: Shutterstock
DRIKK BORT FYLLESYKEN: En alkoholfri "Bloody Mary" kan gjøre susen når du er bakfull. Foto: Shutterstock Vis mer

Proteiner kan gjøre underverker

Det er også lurt å spise mat som inneholder mye proteiner når du er bakfull. Dét vil nemlig hjelpe kroppen å bryte ned avfallsstoffene alkoholen har fylt den med.

Ja, vi vet det; en tur på McDonalds frister aller mest – men mye salt og fett vil bare være en ekstra belastning på leveren din.

I stedet bør du få i deg egg, kylling, rødt kjøtt, ost eller melk. Alle disse tilfører rikelig med proteiner.

Også melkeprodukter, som inneholder kalium, kan ha en positiv effekt på fyllesyke.

- Kalium er nødvendig for at musklene og nervene skal fungere skikkelig, og bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen og sørger for at det er riktig forhold mellom syrer. Noe som ofte er i ulage etter en runde på byen, har Kari Randen, som er daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, tidligere sagt

LES OGSÅ: Dette avslører kaloriinnholdet i vinen

PROTEINER: Etter at du har vært på fylla, er det lurt å få i seg matvarer som er rike på proteiner. Her er egg et godt valg – og ta deg gjerne et glass melk ved siden av! Foto: Shutterstock / Stepanek Photography
PROTEINER: Etter at du har vært på fylla, er det lurt å få i seg matvarer som er rike på proteiner. Her er egg et godt valg – og ta deg gjerne et glass melk ved siden av! Foto: Shutterstock / Stepanek Photography Vis mer

Slik unngår du den den verste bakrusen

Nå har vi gitt deg tipsene som fungerer etter skaden har skjedd – under er noen retningslinjer å følge før du hopper inn i festkjolen og klikk-klakker avgårde på de høye hælene dine.

Hvis du vil unngå å bli bakfull, altså.

 • Drikk mindre: Har du for vane å bli dårlig, bør du først og fremst redusere alkoholinntaket. Bestem deg gjerne på forhånd for hvor mye du skal drikke.
   
 • Drikk vann: Et glass vann mellom hver enhet alkohol gjør det lettere å unngå å drikke for mye – samtidig som du opprettholder væskebalansen. For lite væske i kroppen står ofte for en del av ubehaget dagen etter.
   
 • Spis et godt måltid før du drar på fest: Drikker du på tom mage, tas alkoholen veldig fort opp i kroppen og før du vet ordet av det ser du dobbelt. Med mat i magen tas alkoholen opp saktere, og du får en gradvis stigende rus.
   
 • Hvil ut: Sørg for å få deg en lang og god natts søvn slik at kroppen får tilstrekkelig med hvile. Men husk å ikke legge deg på stigende rus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer