Helse & Livsstil

Vaksine mot klamydia underveis

Kampen mot klamydia nærmer seg slutten.

Vaksine mot klamydia underveis
Publisert
Sist oppdatert
Nå går det kanskje mot slutten for en av verdens vanligste kjønnssykdommer. Med litt hell, kan vi snart vaksineres mot plageånden klamydia.Klamydia er den kjønnssykdommen som sprer seg hyppigst og øker mest i Norge. Cirka 20 000 nordmenn får påvist sykdommen årlig. Over 60 prosent er kvinner. Sykdommen gir få eller ingen symptomer hos oss, men det er også kvinner klamydia har størst konsekvenser for. Risikoen er infeksjoner i underlivet, barnløshet og svangerskap utenfor livmoren.Nå har et team amerikanske forskere rottet seg sammen mot denne lumske kjønnssykdommen. Et tverrfaglig team ved The University of Texas at San Antonio skal lage en klamydiavaksine.Etter å ha jobbet med saken i tre år har nå doktorgradsstudent Ashlesh Murthy utviklet en klamydiavaksine som fungerer på mus. Neste steg i prosessen er å teste ut vaksinen på større dyr. En versjon for mennesker ligger nok noen år fram i tid. Biologiprofessor Bernard Arulanandam ved universitetet i Texas uttaler i en pressemelding at han anser behovet for en slik vaksine som presserende. Mer enn 2,8 millioner nye amerikanere får årlig klamydia.LES OGSÅ:
 • Kvinnefienden klamydia
 • Etter den søte kløe
 • Barnløs etter klamydia
 • Alt du trenger å vite om kjønnssykdommer
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer