Kjærlighet

Valgte babyen med Downs syndrom

Det var kjærlighet ved første blikk mellom fostermor Gro Mikalsen og Lille-Sindre.

KJÆRLIGHET: Gro Mikalsen med Store-Sindre, som er hennes biologiske sønn, og Lille-Sindre som hun er fostermor til.  Foto: All Over Press Norway
KJÆRLIGHET: Gro Mikalsen med Store-Sindre, som er hennes biologiske sønn, og Lille-Sindre som hun er fostermor til. Foto: All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gro Mikalsen husker ennå det første møtet, i beredskapshjemmet der Lille-Sindre bodde. Han var 14 måneder gammel, men veldig liten og brukte bare størrelse 68 i klær. Den lille gutten med Downs syndrom ålte seg rundt på gulvet – og ville sitte på fanget.

– Allerede denne første gangen, fikk vi en helt spesiell kontakt. Det var rørende, minnes Gro.

Ble fostermor

Det er gått 11 år siden Gro la merke til avisannonsen fra Barne- og familieetaten i Oslo kommune. I telefonen fikk hun spørsmål om hvilken annonse det gjaldt, den vedrørende gutten med Downs syndrom, eller den andre. Det var egentlig «den andre» Gro hadde sett. Men spørsmålet om hvilken annonse det gjaldt, utløste mange tanker.

Jeg begynte å tenke på hvem andre som ønsket å ta seg av et funksjonshemmet barn. Hvem tør? Hvem vil? Av så mange fosterbarn «å velge blant». Tanken på at han ikke skulle få et fosterhjem fordi han var født annerledes, slo meg, forteller Gro. (Les også: Kaj Zahls kronikk Sannheten om mitt barn).

LES OGSÅ: Opplevde alle foreldres mareritt

Kunne ikke gå

Da Lille-Sindre flyttet hjem til Gro, bare én måned etter det første møtet, kunne han ikke gå. Det var noe av det første de tok tak i, og allerede et halvt år senere kunne Lille-Sindre gå selv. I dag både løper, hinker og sykler han, går langrenn, står slalåm og svømmer.

– Å gå én mil på tur er i dag bare barnemat for Lille-Sindre. Han har kjørt ATV Cross aktivt og rir hver uke. Han fikk til og med egen hest til 12-årsdagen! Rideturene hver mandag er et av ukens høydepunkter. Det er fantastisk å høre latteren fra hjertet når han sitter på hesteryggen.

LES OGSÅ: Derfor elsket Jens moren sin

Fikk storebror

Fra før av hadde Gro sønnen Sindre, som nå ble til Store-Sindre. Over natten gikk han fra å være enebarn – til å få en funksjonshemmet lillebror, som trenger hjelp hele døgnet .

– Jeg er så stolt av min egen sønn. Store-Sindre har vært tålmodig og ofte hjulpet meg. Han er en fantastisk foster- og storebror!

Lurer du på hvordan man blir fosterforeldre? Les mer på Bufetat.

Hele intervjuet med Gro Mikalsen leser du i KK 15, i salg nå.

Tekst: Kjersti Salvesen Foto: Erik Faukland

LES OGSÅ: Anja Edin: Derfor er jeg ikke redd mer


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer