Kosthold

Valnøtter bedre enn olivenolje

Nøttene smører maskineriet ditt bedre enn olivenolje.

Valnøtter bedre enn olivenolje
Publisert
Sist oppdatert
Spiser du valnøtter i moderate mengder etter et måltid, kan nøttene være med på å redusere den skaden fet mat gjør på arteriene dine, mener forskere ved Hospital Clinico i Barcelona. Teorien er at valnøttene er med på å holde blodårene fleksible, slik at skadevirkningene fra mettet fett reduseres.- Nøtter har mange gode næringsstoffer i seg og mye av det sunne fettet. Jeg anbefaler å ha noen i salaten eller i woken, eller i annen mat. Da begrenser du hvor mye du spiser på en naturlig måte, får i deg både gode fettstoffer og andre næringsstoffer, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede. De spanske forskerne anbefaler ca 30 gram valnøtter per dag for å oppnå helsefordeler.
 • Næringsinnholdet i ulike nøttetyper
 • Stor nøtteguide
 • I studien fikk 24 voksne, halvparten med normale kolesterolverdier og halvparten med forhøyet kolesterol, to fete måltider med én ukes mellomrom. I det ene måltidet tilsatte forskerne 5 teskjeer olivenolje, i det andre 8 valnøtter. Både olivenoljen og valnøttene hjalp til med å redusere den umiddelbare oksideringen i arteriene som oppstår like etter et måltid med mye mettet fett - men valnøttene viste seg i tillegg å hjelpe til med å bevare elasitisiteten og fleksibiliteten blodårene, uavhengig av kolesterolnivå. Dr Emilio Ros, som ledet studien, advarer mot at folk tror de kan spise hva som helst så lenge de tilsetter valnøtter.- De bør i stedet vurdere å la valnøtter inngå i et sunt kosthold med begrenset inntak av mettet fett, sier Ros til BBC.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer