Spiser du valnøtter i moderate mengder etter et måltid, kan nøttene være med på å redusere den skaden fet mat gjør på arteriene dine, mener forskere ved Hospital Clinico i Barcelona. Teorien er at valnøttene er med på å holde blodårene fleksible, slik at skadevirkningene fra mettet fett reduseres.
- Nøtter har mange gode næringsstoffer i seg og mye av det sunne fettet. Jeg anbefaler å ha noen i salaten eller i woken, eller i annen mat. Da begrenser du hvor mye du spiser på en naturlig måte, får i deg både gode fettstoffer og andre næringsstoffer, sier KKs kostholdsekspert Jeanette Roede.
De spanske forskerne anbefaler ca 30 gram valnøtter per dag for å oppnå helsefordeler.
I studien fikk 24 voksne, halvparten med normale kolesterolverdier og halvparten med forhøyet kolesterol, to fete måltider med én ukes mellomrom. I det ene måltidet tilsatte forskerne 5 teskjeer olivenolje, i det andre 8 valnøtter. Både olivenoljen og valnøttene hjalp til med å redusere den umiddelbare oksideringen i arteriene som oppstår like etter et måltid med mye mettet fett - men valnøttene viste seg i tillegg å hjelpe til med å bevare elasitisiteten og fleksibiliteten blodårene, uavhengig av kolesterolnivå.
Dr Emilio Ros, som ledet studien, advarer mot at folk tror de kan spise hva som helst så lenge de tilsetter valnøtter.
- De bør i stedet vurdere å la valnøtter inngå i et sunt kosthold med begrenset inntak av mettet fett, sier Ros til BBC.
