Helse & Livsstil

«Valpefett» forsvinner ikke

Ny forskning viser at «valpefett» sjelden blir borte i tenårene, slik mange tror. Er du overvektig som 11-åring forblir du gjerne det.

«Valpefett» forsvinner ikke
Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Linda Stølen

Barn som er overvektigenår de er 11 år blir som oftest også det som voksne. Dermed ser det ut til at overvekt og fedme etableres tidligere enn før antatt. Eksperter ved University College i London har studert 6000 barn i alderen 11 og 16 år i en studie publisert i British Medical Journal.

Barnefedme bortforklares gjerne som «valpefett». Foreldre regner med at barnet vokser det av seg. Tvert imot kan dette fettet gi alvorlige helseplager senere i livet. Britiske leger rapporterer at de ser tidlige tegn på hjertesykdom, diabetes og leverskader hos barn allerede i 10-årsalderen.

Klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad ved Barnesenteret på Ullevål universitetssykehus er ikke overrasket over funnene.

- Når barn kommer hit for å få hjelp mot overvekt har familien skjønt at de har et problem, og snakker ikke lenger om «valpefett». Men ordet er jo vel etablert. Mange tror barnet vokser av seg fettet. Dette kan i noen tilfeller stemme, men det er dessverre sjelden. Det kan derfor være lurt å følge litt ekstra med på barnets videre vektutvikling, sier Pollestad.

Ernæringsfysiologen forteller at studier har vist at overvektige barn under tre år uten overvektige foreldre har liten risiko for overvekt som voksne. Jo lenger barnet beholder «valpefettet», jo større er sannsynligheten for overvekt som voksen.


LES MER:
 • Sakte framgang for kostholdet
 • Her er fettbrennerne
 • Amming beskytter ikke mot fedme
 • Advarer mot økning barnefedme
 • Fra sjefredaktøren: Farlig fedme

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer