Hygiene

Vanen du ikke bør droppe

Hvis du lar være blir du mer enn bare skitten.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At renslighet er en dyd kan være riktig på flere måter enn vi tidligere har trodd.
 • God hygiene gir mer oralsex
 • En ny studie publisert i Psychological Science avslører at du blir rausere mot andre når du føler deg fysisk ren.

  Vasker bort synden

  - Vi tror at vi er bevisste og rasjonelle når vi gjør moralske vurderinger av andre, men vår studie viser at vurderingen er påvirket av hvor rene vi føler oss, sier psykolog og forskningsleder Simone Schnall ved Plymouth Universitetet i England.
 • Disse hendene er mest møkkete
 • - Hvis for eksempel jurymedlemmene i en rettssak vasker hendene sine før de skal avgjøre et skyldsspørsmål, er det sannsynlig at de dømmer forbrytelsen mildere enn om de lar håndvasken være.

  «Utvannet» moral

  Bakgrunnen for utsagnene til psykologen er to eksperimenter med universitetsstudenter. Studentene ble bedt om å utføre oppgaver som enten gjorde at de følte seg fysisk rene, eller ikke.
 • Damer er mest grisete
 • Deretter ble studentene presentert for en rekke moralske dilemmaer som de skulle avgjøre alvorlighetsgraden av. De studentene som følte seg rene anså handlingene de ble presentert for som mindre alvorlige enn studentene som følte ikke seg rene, enten handlingene omfattet seksuell omgang med dyr eller å lyve på cv-en.Schnalls konklusjon er dermed at vår opplevelse av egen fysisk renhet påvirker vår moral.
 • Her er bakteriefellene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer