Seksuell dysfunksjon hos menn forekommer hyppig, men det er stort sett gode behandlingsmuligheter.
– En rekke forhold påvirker den seksuelle funksjonen hos menn. Det er derfor viktig at leger har kunnskap om seksualmedisin, og at de i tillegg har gode evner til å kommunisere med pasientene, sier dr. Kjell-Olav B. Svensen ved Frogner helsesenter i en artikkel i siste nummer av Tidsskrift for Den norske legeforening.
Må ta opp problemet
Svensen mener det er viktig at legen selv tar opp emnet med pasienter der man mistenker seksuell dysfunksjon.I en stor amerikansk undersøkelse oppga 70 prosent i aldersgruppene 40-45 og 65-70 år at de hadde mild ereksjonssvikt. Moderat ereksjonssvikt ble rapportert hos henholdsvis 17 og 34 prosent og komplett ereksjonssvikt hos 5 og 15 prosent.
I en norsk studie med 1.400 menn som søkte allmennlege for andre problemer, var det lignende resultater.
Vanlig ved sykdom
Viktige risikofaktorer for å utvikle seksuell dysfunksjon er kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdom, diabetes og for høyt blodtrykk, særlig hos røykere. Tilstanden er også hyppig ved multippel sklerose og andre nevrologiske sykdommer og skader.En del medikamenter blant annet mot høyt blodtrykk, kan gi nedsatt ereksjonsevne, som også kan forekomme etter blære- og prostatakirurgi.
LES OGSÅ:
