øre

Vann i øret etter dukkerten?

Slik blir du kvitt det før det skaper en infeksjon!

<strong>VANN I ØRENE:</strong> Det er vondt og irriterende å ha vann i ørene. Heldigvis finnes det mange gode tips til hvordan du kan bli kvitt det.  Foto: Getty Images/Hemera
VANN I ØRENE: Det er vondt og irriterende å ha vann i ørene. Heldigvis finnes det mange gode tips til hvordan du kan bli kvitt det. Foto: Getty Images/Hemera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange opplever at det samler seg vann i ørene etter de har vært ute og badet.

Dette er ikke bare utrolig irriterende, men det kan også føre til vonde øreinfeksjoner, og i verste fall redusert hørsel.

LES OGSÅ: Tyggis hjelper faktisk mot ørebetennelse

<strong>INFEKSJON:</strong> Dersom vannet blir liggende lenge i øret ditt kan dette resultere i en infeksjon.  Foto: Getty Images/iStockphoto
INFEKSJON: Dersom vannet blir liggende lenge i øret ditt kan dette resultere i en infeksjon. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Fjerner ørevoksen

Vann og ørevoks passer ikke godt sammen. Derfor har innsiden av ørekanalene våre et lag med voks. Voksen beskytter mot bakterier og gjør at fuktighet ikke setter seg på huden inne i øret.

Ifølge nettstedet Livestrong.com kan det å bade lenge føre til at voksen i øregangen blir skylt vekk så ørene dine er ubeskyttet.

Dersom du ikke har ørevoks kan vannet forbli i øregangen og gjøre huden fuktig. Siden øregangen er et lukket rom vil ikke vannet fordampe som normalt, og ørekanalen vil forbli våt. Dette kan føre til en øreinfeksjon.


LES OGSÅ: Derfor bør du skylle ørene

Ørebetennelse

Vann som blir liggende i øregangen kan lett resultere i en betennelse. Det er i hovedsak bakterier som forårsaker selve infeksjonen, men grunnlaget blir lagt av den mekaniske påvirkningen vanntrykket har i øregangen på huden og trommehinnen.

Det vil ofte tilkomme soppinfeksjon i et slikt øre, fordi sopp trives der det er blitt litt fuktig og er varmt.

Merker du at du har smerter i øregangen som følge av vann, bør du oppsøke lege. Betennelsen vil kunne behandles med antibiotika og betennelsesdempende medikamenter i form av øredråper eller salve.

Noen ganger vil legen også legge inn en liten bomullsveke som er fuktet med medisiner.

LES OGSÅ: Bruk av q-tips kan gi MER ørevoks

RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! Foto: Getty Images/iStockphoto
RIST DET UT: Har du vann i ørene etter badet? Rist det ut, eller bruk et av triksene nedenfor! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Slik blir du kvitt vannet

I stedet for å irritere deg over vannet i ørene kan du prøve noen av tipsene nyttenettsetdet Ehow.com har foreslått.

Merker du at du har vann i øregangen etter badet, bør du nemlig få det ut som fort som mulig.


Her er tipsene:Tips 1: Tipp hodet hardt og kraftig til siden vannet sitter i, for å prøve å «riste» ut vannet. Har du for eksempel fått vann i venstre øret, kan det også lønne seg å bokse venstre arm hardt ned mot bakken mens du rister hodet ned samme vei.

Funker ikke dette, kan følgende råd være hjelpsomme:

Tips 2: Ha litt vann inn i en pipette. Deretter snur du deg så det øret med vann i vender opp mot himmelen. Drypp et par dråper inn i øret. Deretter venter du noen sekunder før du snur hodet så øret er vendt mot bakken. Gjenta dette til alt vannet er borte.

Tips 3: Lag en blanding med halvparten eddik og halvparten alkohol. Bruk gjerne en pipette her også. Drypp to-tre dråper inn i øret som inneholder vann. Blandingen vil tørke ut vannet i øret etter en kort stund.

Tips 4:: Legg deg til å sove med det øret som inneholder vann ned mot puten. Etter noen minutter kan tyngdekraften gjøre at vannet renner ut av seg selv.

Tips 5: Du kan forsøke å tørke ut vannet som er inne i øret ditt ved hjelp av en hårføner. Sett hårføneren på svak varme og sett den mot øret. Forsøk å få en del av luften inn i øret uten å holde føneren for nært. På den måten brenner du deg ikke.

Tips 6: Kjøp antiseptiske øredråper. Ta to til tre dråper i øret og rist på hodet slik at de kommer lenger inn. Etter du har gjort dette står du slik at øret med vann i vender ned mot bakken. Da skal vannet komme ut med dråpene.

LES OGSÅ: Å pille seg i nesa kan styrke immunforsvaret

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer