Hud

- Vann virker faktisk uttørrende

Her er ekspertens råd for å unngå at huden føles rød, tørr og stram i vinter.

PLEIE I KULDA: Huden vår kan lett bli tørr og stram om vinteren. Patricie Holda i Clinique gir sine råd til hvordan du tar vare på vinterhuden. Foto: Kjersti Staarvik
PLEIE I KULDA: Huden vår kan lett bli tørr og stram om vinteren. Patricie Holda i Clinique gir sine råd til hvordan du tar vare på vinterhuden. Foto: Kjersti Staarvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Årstiden vi går inn i byr på mange utfordringer for huden. Den kan føles rød, tørr og stram, og gjerne mer sensitiv enn resten av året.

LES OGSÅ: Her er hudens verste fiender

Når vi er utendørs utsettes vi for temperatur- og værmessige påvirkinger som minusgrader, snø, vind og regn. Og innendørs blir gjerne luftfuktigheten lav.

Men hvordan kan vi egentlig få huden trygt gjennom de neste månedene?

Velg fetere produkter

- Huden forandrer seg med årstidene. Selv de som har litt fet hud om sommeren har godt av litt fetere produkter om vinteren, fordi oljene beskytter mot kulden, sier Patricie Holda, som arbeider som koordinator for hudpleiemerket Clinique.

Hun mener at man må prøve seg frem og kanskje endre sine daglige hudpleierutiner litt etter sesong, så og si.

- Er du usikker på hva huden din trenger akkurat nå, så spør på parfymeriet ditt, råder Holda.

Pass på vannet

De fleste av oss forbinder vann med noe positivt, livgivende og fuktgivende. Mange tenker kanskje at det å tilføre kroppen nok fukt også innebærer at man bør bruke mye vann.

Slik er det imidlertid ikke.

- Vann virker uttørrende på huden, så det kan være en fordel å være bevisst på vanninnholdet i produktene man bruker når luften blir tørr, sier Holda.

En god idé kan være å vente en stund med å gå ut etter at man har tatt på seg hudpleieproduktene sine. La de trekke godt inn før du begir deg ut i kuldegradene.

Lepper, nese og kinn utsatt

Mange sverger til såkalte kuldekremer om vinteren. Holda mener de færreste trenger å holde seg kun til det.

- Mange kommer til oss og spør om kuldekrem er det eneste som funker om vinteren. Men jeg synes ikke man trenger å være så bastante. Vi trenger ikke 100 prosent vannfrie produkter om vinteren, sier Holda, men legger til at det kommer veldig an på temperaturen.

Skal man på fjellet i 20 kuldegrader er det nemlig litt annerledes.

- Da kan kuldekrem være et godt alternativ. Det viktigste er uansett å beskytte utsatte områder som kinn, lepper og nesetipp ekstra godt. Hvis ikke kan man ende opp med sprengte blodkar i ansiktet, sier Holda, og legger til at det å drikke nok vann selvfølgelig er like viktig vinter som sommer.

LES OGSÅ: Derfor bør du holde deg blek

Se våre forslag til produkter for vinterhuden her:


Ikke så lange og mange dusjer

En ting man helst bør unngå om vinteren, (uansett hvor deilig det er), er lange bad og dusjer.

LES OGSÅ: Derfor bør du dusje mindre

Selv om det skulle være aldri så fristende, fører glovarmt vann til at fuktigheten preller av på huden din.

Skru ned temperaturen litt, eller kutt ned tiden for å kompensere.

- Hvis du bruker for varmt vann, blir huden både tørrere og har lettere for å klø, det er derfor man anbefaler lunkent vann, har allmennlege Cecilie Arentz-Hansen tidligere uttalt på Lommelegen.no

Lommelegen er, i likhet med KK.no eid av Aller Internett.

- Tørk deg forsiktig, uten å gni og skrape i huden. Mange foretrekker å smøre seg inn med fuktighetskrem før huden er helt tørr, og så la både vann og krem trekke seg godt inn før klærne tas på. Unngå tørre og varme rom hvis du kan, moderat innetemperatur om vinteren er gunstigst når huden er tørr, råder hun videre.

Husk på hendene

Hendene trenger også ekstra pleie om vinteren. Mye av fuktigheten som til vanlig bindes på hendene fordamper nemlig lett når luften er tørr.

Slik holdere du dem myke gjennom den kalde årstiden:

 • Smør deg hver gang du vasker hendene (husk at vann virker uttørrende).
 • Smør deg inn med en ekstra fet krem før du legger deg, og lag kremen trekke inn i løpet av natten. Ha på deg et par bomullshansker hvis du er redd for kliss på sengetøyet.
 • Hvis du har ekstra tørr hud kan du bruke plasthansker om natten. Plasten hindrer fordampning og gjør at kremen lettere trenger inn i huden.
 • Spis nok fett. Spiser du veldig magert, blir ikke huden smurt innenfra, og ender opp tørr og stram.
 • KUTT NED: Deilige, varme dusjer og bad er fristende om vinteren. Men det kan bidra til å tørke ut huden. Foto: Panthermedia.com
  KUTT NED: Deilige, varme dusjer og bad er fristende om vinteren. Men det kan bidra til å tørke ut huden. Foto: Panthermedia.com Vis mer
  SMØRING: Hendene er det også viktig å huske på om vinteren. Foto: Panthermedia.com
  SMØRING: Hendene er det også viktig å huske på om vinteren. Foto: Panthermedia.com Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer