Helse & Livsstil

Vannet må kokes i flere uker

Oslo-folk må koke vannet inntil parasittkilden er avdekket.

Foto: Image Source
Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Selv om analyser skulle friskmelde vannet i Oslo torsdag, må folk i hovedstaden koke vannet i flere uker fremover, inntil kilden for parasittene er avdekket, ifølge Folkehelseinstituttet.

 • Slik unngår du parasitten
 • - Ikke drikk vannet

 • Inntil videre må 457.000 innbyggere i Oslo koke vannet. Bare de som får vann fra Skullerud-anlegget slipper unna.

  – Det vil trolig ta et par uker å avklare om situasjonen er alvorlig eller ikke. Så vil det ta ytterligere flere uker å rydde opp, hvis det viser seg at situasjonen er alvorlig, sier Truls Krogh, avdelingsdirektør for vannhygiene ved Folkehelseinstituttet, til Aftenposten.

  Krogh var natt til onsdag med på å ta avgjørelsen om å be folk i Oslo koke vannet.

  – Nivået på prøvene viser at mengden av parasitter trolig ikke er i nærheten av det som det var i Bergen. Likevel konkluderte smittevernoverlege Frantz Leonard Nilsen og jeg med en advarsel om å koke vannet. Varselet gjelder til vi har funnet hvor problemet kommer fra. Også etter at en kilde eventuelt er funnet, og tiltak er satt i verk, må vannet kokes i flere uker, sier han.

  Krogh har tidligere vært opptatt av kvaliteten på vannrørene i hovedstaden. Vannrør som er fra før 1970 er så dårlige at forurenset vann flere steder lekker inn i drikkevannet.
  Et nytt renseanlegg ved Oset skal stå klart først etter nyttår. Anlegget skal være i stand til å plukke opp parasitter som giardia og cryptosporidium.

  Giardia-utbruddet i Bergen høsten 2004 førte til at minst 6.000 personer ble syke. (©NTB)

  LES PÅ FEMINA.NO:
 • Vi har testet hvilke vann som er verdt pengene, og hvilke du bør styre unna.
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer