Vannkopper

Vannkopper hos voksne

Det er større risiko for komplikasjoner.

VANNKOPPER: Visste du at voksne ofte blir hardere rammet av vannkopper enn barn?  Foto: Hercules Robinson / Alamy/All Over Press
VANNKOPPER: Visste du at voksne ofte blir hardere rammet av vannkopper enn barn? Foto: Hercules Robinson / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vannkopper er en svært smittsom barnesykdom med feber og utslett i form av væskefylte blemmer.

Selv om de aller fleste blir smittet som barn, er det enkelte som får sykdommen i voksen alder.

LES OGSÅ: Tunga kan avsløre sykdom

95 prosent får vannkopper som barn 

Karine Nordstrand, som er lege på Avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, forteller at nærmere 95 prosent av befolkninger får vannkopper som barn.

- Vannkopper, eller varicella, er ikke meldepliktig, og vi har derfor ikke nøyaktige tall på hvor mange barn og voksne som får sykdommen. Likevel regner vi med at 90 til 95 prosent av befolkningen har hatt vannkopper som barn.

Hva kan årsaken til at noen ikke får sykdommen som barn være?  

- Vannkopper er vanligst hos barn under 10 år, og smitter svært lett. Sykdommen opptrer gjerne som lokaliserte utbrudd i barnehager og i de første klassene i grunnskolen.

- Man kan se for seg at personer som ikke har oppholdt seg i slike miljøer, da særlig i barnehage, vil ha mindre risiko for å bli smittet med vannkopper tidlig i livet – men dette har vi ingen tall på.

VANNKOPPER SOM BARN: Cirka 95 prosent av befolkningen får vannkopper som barn.  Foto: loflo - Fotolia
VANNKOPPER SOM BARN: Cirka 95 prosent av befolkningen får vannkopper som barn. Foto: loflo - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Alvorlige sykdommer du kan arve

Voksne har ofte mer plager

Videre forteller Nordstrand at vannkopper som regel er en ufarlig sykdom hos ellers friske personer, også hos voksne.

- Voksne har imidlertid ofte mer plager. I tillegg har de økt risiko for komplikasjoner ved vannkopper sammenliknet med barn.

Hva slags komplikasjoner kan det være snakk om?

- Utslettet kan bli infisert av bakterier som gule stafylokokker, noe som er den vanligste komplikasjonen. Komplikasjoner i form av lungebetennelse og nevrologiske tilstander inkludert hjernebetennelse (encefalitt) ses forholdsvis sjeldent.

- Nyfødte og personer med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt for komplikasjoner, og her kan sykdommen ha et svært alvorlig forløp med høy dødelighet. Fosterskader ses meget sjeldent, men kan blant annet gi dårlig vekst, øyne- og hjerneskader.

BEHANDLE VANNKOPPER: Dersom du hat fått vannkopper kan du behandle det med febernedsettende og kløestillende medikamenter.  Foto: Johan Larson - Fotolia
BEHANDLE VANNKOPPER: Dersom du hat fått vannkopper kan du behandle det med febernedsettende og kløestillende medikamenter. Foto: Johan Larson - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hvilken farge tisser du?

Slik blir du kvitt vannkoppene 

Dersom du har fått vannkopper, bør du ifølge Nordstrand behandle sykdommen så fort som mulig med medikamenter beregnet vannkopper.

- Vannkopper er vanligvis en selvbegrensende tilstand som trenger lindrende behandling i form av febernedsettende og kløestillende medikamenter.

- Behandling med antivirale midler kan særlig være aktuelt hos personer med redusert immunforsvar eller andre med økt risiko for komplikasjoner. Denne behandlingen er mest effektiv hvis den startes innen 24 timer etter utbrudd av utslett, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer