Helse & Livsstil

Vanskelig å gå i høye hæler?

Løsningen kan være nær.

Illustrasjonsfoto/Donna Coveney: Den innovative sålen er fremdeles under utvikling, men spås allerede å bli en stor suksess.
Illustrasjonsfoto/Donna Coveney: Den innovative sålen er fremdeles under utvikling, men spås allerede å bli en stor suksess. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå er den her, skosålen som forutser om du er i ferd med å snuble. Kanskje noe å gå på byen med?
 • Den store stilettguiden
 • Måler balansen din

  Skoen som har fått navnet iShoe er utstyrt med en high tech innersåle med datastyrte sensorer som kan måle balansen når du går. Håpet er at denne skal bli så effektiv at den ved å måle hvilke deler av foten som er utsatt for mest press, kan hindre deg i å snuble. I øyeblikket fungerer skoen slik at de målbare resultatene må analyseres av leger, som deretter kan anbefale pasienten styrketrening som for eksempel tai chi dersom de er i risikosonen for å snuble eller falle lett. På denne måten håper man blant annet å redusere antall fall blant eldre. Men forskerne ved The Massachusetts Institute of Technology (MIT), hvor vidundersålen er utviklet, håper nå å innstallere et alarmsystem i skoen som kan advare brukeren i forkant av et eventuelt fall.
 • Test deg selv: Er du en skofetisjist?
 • Satser på eldre

  Forskeren bak skoen, Erez Lieberman, er i disse dager i ferd med å teste ut nyvinningen på 60 eldre mennesker. Han er i godt selskap. Ved Boston University, holder et annet forskerteam på å utarbeide vibrerende sko som kan hjelpe pasienter som faller med å komme seg på beina igjen, ved å «lure» nervene i bena til å sende beskjeder til hjernen om at man har mistet balansen. - Alt som kan hjelpe eldre er en god ting, og fall er et stort problem. En person dør faktisk hver fjerde time som følge av dette, så alt som kan identifisere om man er i risikosonen hjelper, sier Charlotte Potter, som arbeider i foreningen Help the Aged til Mail Online. Eldre mennesker som faller og brekker hoften har nemlig 20 prosent risiko for å dø av fallet innen et år etterpå, og 20 prosent risiko for aldri å bli helt bra igjen, ifølge organisasjonen Help the Aged. LES OGSÅ:
 • Unngå gnagsår i ferien
 • Få perfekte sommerføtter
 • Vårens 22 deiligste sko
 • Den store stilettguiden
 • Tøff nok for disse skoene?
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer