Spiseforstyrrelse

– Vanskelig å se når du trenger hjelp

Stjernene avslører hvordan de har slitt med spiseforstyrrelser.

SNAKKER UT: Et stadig større kroppspress har gjort at spiseforstyrrelser er blitt et økende problem. Flere av stjernene i Hollywood snakker åpent ut om sine erfaringer med sykdommen. Foto: All Over Press
SNAKKER UT: Et stadig større kroppspress har gjort at spiseforstyrrelser er blitt et økende problem. Flere av stjernene i Hollywood snakker åpent ut om sine erfaringer med sykdommen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Spiseforstyrrelser er blitt et økende problem.

Blant annet byr sosiale medier på nye utfordringer, og enkelte eksperter på området advarer mot å legge ut bilder av mat på Instagram.

Tidligere i år kom det også frem at mange unge jenter sulter seg for å få mellomrom mellom lårene - en såkalt «trend» de har hentet fra radmagre modeller på catwalken.

Men det er ikke bare unge jenter som lar seg påvirke - både
supermodeller, skuespillere og andre store stjerner i Hollywood har også fått kjenne på kroppspresset.Demi Lovato, Nicole Scherzinger, Lady Gaga, Ashlee Simpson, Mary-Kate Olsen og Nicole Richie, er bare noen av dem som har hatt et anstrengt forhold til mat og kropp. Og disse stjernene har vært ganske åpenhjertige om hva slags problemer de har hatt, skriver RadarOnline.com

LES OGSÅ: Slik øker du bikiniselvtilliten

Fikk problemer allerede som 3-åring

Skuespiller og sangerinne Demi Lovato (20) har vært helt åpen om sykdommen etter at hun oppsøkte hjelp, og fikk behandling i 2010.

Men hun har slitt med sykdommen lenge. Hun har tidligere uttalt til den amerikanske journalisten og forfatteren Katie Couric, at hun som 3-åring lurte på om magen hennes noensinne kunne bli flat, og at hun som 8-åring slet med emosjonell overspising.

Nå som stjernen er blitt 20 år, har hun fått et bedre forhold til kroppen sin, men hun er fullt klar over at det er en evig kamp.

– Spiseforstyrrelsen vil fortsette å påvirke meg resten av livet mitt, har hun uttalt.

Lovato er ikke den eneste Hollywood-stjernen som slet med spiseforstyrrelser tidlig. Ashlee Simpson (28) - lillesøsteren til Jessica Simpson - har innrømmet at hun slet med anoreksi da hun drev med ballett som 11-åring.

– Jeg var rundt mange jenter med spiseforstyrrelser, og jeg hadde faktisk en mindre spisefortyrrelse selv.

Hun begynte å sulte seg, og vekten henns raste ned til skremmende 31 kilo før familien tok tak i problemet og fikk skaffet henne hjelp.

LES OGSÅ: Denne reklamen ble for sexy

VAKTE OPPSIKT: Da Nicole Richie ble avbildet på stranden med en bikini som falt av henne, dukket raskt spørsmålene opp om hun hadde en spiseforstyrrelse. Hun ser imidlertid mye sunnere ut i dag (til høyre).
VAKTE OPPSIKT: Da Nicole Richie ble avbildet på stranden med en bikini som falt av henne, dukket raskt spørsmålene opp om hun hadde en spiseforstyrrelse. Hun ser imidlertid mye sunnere ut i dag (til høyre). Vis mer
SNAKKET UT OM SPISEFORSTYRRELSE: Det er etter at disse bildene kom ut, at Lady Gaga fikk kritikk for vektoppgangen og snakket ut om tidligere spiseforstyrrelser.  Foto: All Over Press
SNAKKET UT OM SPISEFORSTYRRELSE: Det er etter at disse bildene kom ut, at Lady Gaga fikk kritikk for vektoppgangen og snakket ut om tidligere spiseforstyrrelser. Foto: All Over Press Vis mer

Radmagre kropper som vekker oppsikt

Men det er også flere av Hollywood-stjernene som har utviklet spiseforstyrrelser i en mer voksen alder - deriblant Nichole Richie og Mary-Kate Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


I 2004 vakte motedesigner og barnestjerne Mary-Kate Olsen oppsikt på den røde løperen da hun viste frem sin radmagre kropp. Sommeren etter fikk hun behandling for spiseforstyrrelser, som gjorde at søsteren, Ashley, måtte feire 18-årsdagen alene.

– Det vanskeligste er å komme til det punktet hvor du skjønner at du må be om hjelp, har hun uttalt senere.

Også Nicole Richie har gått betydelig ned i vekt etter at hun først ble kjent i serien «The Simple Life» sammen med Paris Hilton. Det var likevel da hun ble avbildet på stranden i en bikini som regelrett falt av den tynne kroppen hennes, at spørsmålene om spiseforstyrrelser virkelig blåste opp.

31-åringen har imidlertid benektet påstandene om at hun har hatt et problem, og har uttalt at hun syns det var både urettferdig, fornærmende og uansvarlig og komme med slike beskyldninger.

LES OGSÅ: Vær obs på disse flekkene

Håper på å skape en kroppsrevolusjon

En stor stjerne som har vært veldig ærlig om sine spiseforstyrrelser hele veien, og som virkelig har jobbet hardt for at unge jenter skal være fornøyd med seg selv, er Lady Gaga.

Etter at hun fikk massiv kritikk i media for at hun hadde lagt på seg, fortalte hun til fansen at hun hadde slitt med både bulimi og anoreksi siden hun var femten år.

Kommentaren ble fulgt opp av en rekke bilder av henne selv i undertøy, hvor hun samtidig oppfordret fansen - også kalt «little monsters» - om å ta del i hennes kroppsrevolusjon.

En annen artist som har slitt med bulimi, er den tidligere vokalisten i gruppen Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger. 35-åringen har innrømmet at hun har slitt med sykdommen i over et tiår - også under hele karrieren i gruppen.

Det var først i 2009, da hun forlot gruppen, at hun fikk behandlingen hun trengte.

– Jeg var ikke komfortabel med kroppen min, har hun tidligere uttalt om temaet.

LES OGSÅ: – Disse modellbildene må forbys

ET FORBILDE FOR MANGE: Demi Lovato har lenge slitt med spiseorstyrrelser, og selv om det er noe hun alltid må jobbe med, har hun i dag et godt forhold til kroppen sin.  Foto: All Over Press
ET FORBILDE FOR MANGE: Demi Lovato har lenge slitt med spiseorstyrrelser, og selv om det er noe hun alltid må jobbe med, har hun i dag et godt forhold til kroppen sin. Foto: All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer