Røykeslutt

Vanskelig å stumpe røyken?

Dette kan være grunnen til at noen strever mer med å slutte enn andre.

SLUTTE Å RØYKE: De fleste synes det er vanskelig og de fleste må forsøke flere ganger, men nå viser ny forskning at genene dine kan bidra til å gjøre det ekstra tøft.  Foto: NTB Scanpix
SLUTTE Å RØYKE: De fleste synes det er vanskelig og de fleste må forsøke flere ganger, men nå viser ny forskning at genene dine kan bidra til å gjøre det ekstra tøft. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Alle som har røykt, vet hvilket jerngrep nikotinen kan ha på deg.

Likevel kan det virke som om røyken ikke gjør alle like avhengige. For mens noen sier det går ganske greit å stumpe den, beskriver andre abstinenser som ikke er til å holde ut.

Nå antyder en studie at denne forskjellen kan ha sammenheng med genene våre.

LES OGSÅ: Spesielt skadelig for kvinner

Spesiell genvariant

Ifølge Helsedirektoratet må de fleste som røyker prøve flere ganger før de for godt klarer å stumpe den.

Men, en fersk internasjonal studie viser noe interessant.

For røykere med en bestemt genvariant kan det være langt vanskeligere å stumpe røyken enn for røykere uten denne genvarianten.
 
Studien, hvor også norske forskere fra Statens arbeidsmiljøinstitutt har bidratt, viser at røykere som har en bestemt genetisk variasjon i CHRNA5-genet, kan bruke i gjennomsnitt fire år lenger på å slutte.

Forskningsfunnene er publisert i tidsskriftet Journal of the National Cancer Institute, og nærmere 30.000 røykere har deltatt i studien.

13 prosent av den norske befolkningen røyker i dag fast, i tillegg røyker 9 prosent av og til, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: Det skjer når du slutter

FÆRRE RØYKER: For noen tiår siden røykte nesten halvparten av den voksne befolkningen. I dag begynner stadig færre og stadig flere slutter. Foto: NTB Scanpix
FÆRRE RØYKER: For noen tiår siden røykte nesten halvparten av den voksne befolkningen. I dag begynner stadig færre og stadig flere slutter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Får tidligere lungekreft

Ifølge Dagens Medisin viser den internasjonale studien i tillegg noe annet urovekkende.

Røykerne som hadde den bestemte genvarianten, kan ha større risiko for å utvikle lungekreft i ung alder.

Funnene antyder at røykere med genvarianten kan utvikle lungekreft fire år tidligere, sammenlignet med røykere uten genvarianten.

Det er vanskelig å beregne hvor mange som dør på grunn av røyking, men ifølge Verdens helseorganisasjon vil halvparten av alle som røyker, dø tidligere enn om de ikke hadde røykt..

LES OGSÅ: - Smartest å bråslutte

STUMPE FOR SISTE GANG? Sjansen for å lykkes øker for hver gang du forsøker. Sjekk ut rådene fra Helsedirektoratet og prøv en gang til! Foto: NTB Scanpix
STUMPE FOR SISTE GANG? Sjansen for å lykkes øker for hver gang du forsøker. Sjekk ut rådene fra Helsedirektoratet og prøv en gang til! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hjelp til å slutte

Om du strever veldig med å stumpe røyken, kan det altså være du har den bestemte genetiske variasjonen forskerne har funnet.

Det betyr imidlertid ikke at det vil være umulig for deg å slutte. Sjansen for å lykkes øker for hver gang du forsøker.

Dette er noen av rådene fra Helsedirektoratet og deres røykesluttprogram, og du finner enda flere råd på Slutta.no:

  • Sett en dato: Erfaring viser at halve suksessen ligger i planleggingen av røykeslutt. Om du i dag bestemmer deg for en sluttedato 2–4 uker fram i tid, har du gode muligheter for å lykkes.
  • Slutt helt: Alle abstinensplager du kan oppleve etter at du har sluttet å røyke, går over – bare du ikke røyker. Dersom du røyker av og til, blir du aldri kvitt røyksuget. Det er verst de første dagene, men i løpet av 2–4 uker er abstinensplagene over for de fleste.
  • Bruk hjelpetilbudene: Nikotinmiddel lindrer abstinensplager ved røykeslutt og dobler sjansen for å lykkes. Det finnes også reseptbelagte legemidler som lindrer abstinensplager og demper røyksug.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer