Hår

Vasker du håret i riktig rekkefølge?

Hvis du gjør dette feil, kaster du bare bort tid og penger på dyre produkter.

REKKEFØLGEN TELLER: Gjenta følgende: Sjampo, kur, balsam. Sjampo, kur, balsam. Foto: Colourbox
REKKEFØLGEN TELLER: Gjenta følgende: Sjampo, kur, balsam. Sjampo, kur, balsam. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har kanskje tenkt at du gjør håret ditt en kjempetjeneste når du gir det en god kur, men det kan faktisk hende du bare skyller produktet ned i sluket uten at det får mulighet til å gi håret ditt hverken fukt eller pleie.

Dårlige hårvaner kan blant annet føre til varmeskadet og tørt hår, og for å unngå dette, bør du bruke varmebeskyttende produkter. I tillegg anbefaler presseansvarlig i Sexyhair, Jeanette Hveding, at du bruker kur én gang i uka. Anbefalingen kom hun med da hun forklarte hvordan du kan få tykt, vakkert hår.

Rekkefølgen er viktig

Men det er mange som gjør feil når de vasker og kurer håret.

Vanlige vaskefeil kan faktisk ha skylden for at én sjampofri dag ligner mer på en to ukers hyttetur, når det du drømmer om er tykt, vakkert hår.

– I en vaskeprosess er det slik at vannet åpner hårstråene, sjampoen rengjør, kuren pleier og bygger opp, mens balsamen lukker skjellagene, forklarte Olimb-frisør Anette Bjørke i denne saken, om hvordan du unngår at håret ser fett ut.

Legg merke til rekkefølgen: Sjampo, kur, balsam.

Trenger du balsam?

– Helst bør du påføre kuren i håndkletørt hår. Da suger håret til seg mer næring enn hvis det er vått. La den så virke i fem til ti minutter. Skyll ut og avslutt med balsam, forteller Hveding.

– Så du skal altså bruke kur i tillegg til – ikke istedenfor – balsam?

– Kur kan være tilstrekkelig, men for maksimal effekt anbefaler jeg at man også bruker balsam etter kur for å forsegle effekten.

Også frisør Anette Bjørke anbefaler å bruke balsam.

– Det varierer fra kur til kur, men som en tommelfingerregel bør du bruke begge deler, sier hun, og forklarer videre:

– Det er viktig å bruke balsam, fordi den lukker skjellagene i håret. Bruker du ikke balsam, blir det gjerne tørt, matt og statisk. Har du farget håret, kan du miste fargen raskere, sier Bjørke.

Pass på temperaturen

For best mulig resultat av vask og kuring, bør du være nøye med hvor varmt vann du bruker.

– Vasker du håret i for varmt vann, vil det stimulere talgproduksjonen og gi fett hår. Det samme kan skje hvis vannet er for kaldt. Perfekt temperatur er noen grader over kroppstemperatur, forklarer Bjørke.

– Men et gammelt råd for blankt hår sier at du bør skylle håret i iskaldt vann …?

– Ja, det kan ha en heldig effekt å skylle håret i kaldt vann rett før du går ut av dusjen. Det får skjellagene i håret til å lukke seg enda litt mer, og håret vil se blankere ut, sier frisøren.

Denne artikkelen har vært publisert før.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer