Det viser seg nemlig at vegetarianere lever lenger enn kjøttspisere.Det kommer fram i en omfattende helseundersøkelse kalt Adventist Health Studies 2, som gjennomføres av Loma Linda University i USA.
I studien deltar 96.000 adventister, hvis helse kartlegges over lengre tid. Som en del av religionen, oppfordres medlemmene til spise vegetarisk, ikke drikke alkohol, og ikke bruke narkotiske stoffer.
Foreløpige resultater viser at vegetarianere har bedre helse og lever lenger enn de som spiser kjøtt. Vegetar-adventister levde i gjennomsnitt i 83,3 og 85,7 år (menn/kvinner). Dette er 9,5 og 6,1 år lenger enn en gjennomsnittlig californier, forklarte professor Gary E. Fraser på et helseseminar der funn fra undersøkelsen ble framlagt, i følge Huffingtonpost.com.
LES OGSÅ: Bare 13 prosent av oss spiser nok grønt hver dag

Supersunne veganere
Enda bedre er helsen til veganere, altså de som ikke spiser animalske produkter overhodet (ikke kjøtt, fisk, meieriprodukter eller egg). Som eksempel forteller forskerne at 55 år gamle veganere (menn og kvinner) som er med i studien veier i gjennomsnitt 13,5 kilo mindre enn kjøttetere som er like høye.Vegetarianere og de som spiser lite kjøtt har også lavere kolesterol og blodtrykk, og omtrent halvparten så stor risiko for å utvikle diabetes type 2.
Studien viser også at slanke mennesker er mer tilbøyelige til å trene regelmessig, spise grønnsaker og ikke røyke enn overvektige, noe som tilsier at det ikke bare er vegetardietten som gjør levetiden lenger.
Studien har ellers avdekket at vegetarianere:
- Ser mindre på tv (To timer med tv om dagen holder)
- Sov flere timer om natten (6-8 timer søvn er nok)
- Spiste mer frukt og grønt
- Spiste mindre mettet fett (Så mye mettet fett er ok)
- Oftere spiste mat med lav glykemisk indeks, for eksempel bønner, belgfrukt og nøtter.
LES OGSÅ: Bønner er supermat
Også fordelaktig å være flexitarianer
Å være flexitarianer, altså å spise lite kjøtt, har også helsefordeler. Om du bare spiser kjøtt rundt én gang i uka, gir det nesten de samme positive effektene som hos vegetarianere, ifølge studien.Du kan lese enda mer om studiens funn i American Journal of Nutrition.
