Veggedyr

Veggedyr kan bo i sengen din

- Et stort problem, og det øker, sier eksperten.

SJEKK SENGA: På tross av sitt navn er det ikke veggene som er hovedtilholdsstedet for veggedyrene. Som regel holder de til i sengen, der de har kort vei til mennesker de kan suge blod av. Foto: Lamara Dalzous / Alamy/All Over Press
SJEKK SENGA: På tross av sitt navn er det ikke veggene som er hovedtilholdsstedet for veggedyrene. Som regel holder de til i sengen, der de har kort vei til mennesker de kan suge blod av. Foto: Lamara Dalzous / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Dont let the bed-bugs bite» er et uttrykk du sikkert kjenner godt fra filmer og tv-serier. Og kanskje synes du det er en koselig ting å si før leggetid. Men i virkeligheten er det en advarsel.

Bed-bugs er nemlig ikke et oppfunnet «fabeldyr» som bare finnes i eventyr – tvert i mot. Dette er et reelt skadedyr, som i Norge går under navnet veggedyr.

Mens maur og melbiller kanskje er noen av de mest utbredte skadedyrene i Norge, har veggedyr de siste årene blitt et økende problem. Som regel holder de til i eller rundt sengen, eller andre møbler, og når nattemørket faller på finner de frem til din bare hud der de kan suge blod. Dette kan ofte føre til små, røde og kløende stikk.

LITEN: Veggedyrene er ikke store av størrelse, men kan ses med det blotte øyet. Foto: Jeff March / Alamy/All Over Press
LITEN: Veggedyrene er ikke store av størrelse, men kan ses med det blotte øyet. Foto: Jeff March / Alamy/All Over Press Vis mer

Blindpassasjer i kofferten

– Veggedyr er ganske vanlig i Norge. Tallene viser at det var opp mot 1500 registrerte veggedyrbekjempninger bare i fjor, sier forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet (fhi.no) til KK.no.

Veggedyr har eksistert i lange tider, og ble nesten utryddet på 50-tallet da de moderne insektsmidlene kom. I de siste årene har veggedyrene derimot kommet tilbake, og er et stadig økende problem både i Norge og i verden generelt. Og siden disse ekle småkrypene lever av å suge blod er de svært knyttet til mennesker.

– Det er særlig utbredt i store metropoler med mange innbyggere og mye turistbesøk. Og er det veggedyr på hotellet kan du raskt få det med deg hjem i kofferten. Noen ganger kan det også komme fra brukte møbler, forklarer han.

Han legger til at veggdyrene også kan vandre fra naboleiligheten, men dette er svært sjeldent.

LES OGSÅ: Tabbene som kan gi rotter på badet

BLODSUGERE: Veggedyr finnes ofte i storbyer med mange mennesker og turister, fordi veggedyret rett og slett lever av å suge menneskeblod. Veggedyrstikk kan gi røde og kløende områder på huden, og reaksjonene kan være forskjellige fra menneske til menneske. Foto: Ted Pink / Alamy/All Over Press
BLODSUGERE: Veggedyr finnes ofte i storbyer med mange mennesker og turister, fordi veggedyret rett og slett lever av å suge menneskeblod. Veggedyrstikk kan gi røde og kløende områder på huden, og reaksjonene kan være forskjellige fra menneske til menneske. Foto: Ted Pink / Alamy/All Over Press Vis mer

Handler ikke om renhold

Vidar Andreassen ved Oslo Veggdyrkontroll AS kan fortelle at de for tiden har mange henvendelser på veggedyr og maur

– Det er et stort problem med veggedyr, og det øker. Det hender vi er på kontroller hvor det er mistanke om veggedyr, men det viser seg at det er fuglelopper eller andre insekter. Men i de fleste tilfeller så er det veggedyr, sier han til KK.no.

Og dersom du trodde at veggedyr var noe som bare dukker opp i skitne hjem og hoteller tar du grundig feil. Hotellrom, studenthybler, campinghytter og andre steder der det er stor gjennomtrekk av mennesker, er særlig utsatt. Rett og slett fordi det er menneskene som tiltrekker seg dette skadedyret, og ikke støvet du har under senga.

– Renhold har minimal betydning for veggedyrene, de er kun interessert i menneskeblod, forteller han.

Sjekk treverket rundt sengen

Dersom dette får deg til å se på sommerens planlagte hotellopphold med skrekk og gru kan det kanskje være greit å vite hva du skal se etter. Og her har Andreassen noen gode tips du bør merke deg.

– Skal man overnatte på hotell eller lignende så kan man sjekke treverket under sengen etter svarte prikker. Dette er ekskrementflekker etter veggedyrene. Hvis man finner disse ville jeg byttet rom.

– Forøvrig er det alltid lurt å holde kofferter og bager lukket, og lengst mulig borte fra sengene i rommet. Skulle man være uheldig å overnatte på et rom som er infisert av veggedyr, er det viktig å få bagasjen frysebehandlet før den tas med hjem, forklarer han.

Dette er også noe du bør tenke på før du kjøper brukte møbler – og især senger. De bør kontrolleres grundig, og eventuelt fryse- eller varmebehandles.

SKADEDYRKONTROLL: Veggedyrene har blitt resistente mot enkelte insektsmidler, som gjør de noe vanskeligere å bli kvitt. Heldigvis har de en dårlig toleranse for ekstreme temperaturer, og dør dersom de utsettes for 18 minusgrader i over ett døgn. Skadedyrkontrollørene må derfor ty til en kombinasjon av metoder for å fjerne problemet helt. Foto: Ian Shaw / Alamy/All Over Press
SKADEDYRKONTROLL: Veggedyrene har blitt resistente mot enkelte insektsmidler, som gjør de noe vanskeligere å bli kvitt. Heldigvis har de en dårlig toleranse for ekstreme temperaturer, og dør dersom de utsettes for 18 minusgrader i over ett døgn. Skadedyrkontrollørene må derfor ty til en kombinasjon av metoder for å fjerne problemet helt. Foto: Ian Shaw / Alamy/All Over Press Vis mer

Vanskelig å bli kvitt

Veggedyret kan ha mange gjemmesteder, og kan også leve lenge uten tilgang på mat eller blod. Ifølge Folkehelseinstituttet er det også blitt rapportert om at veggedyrene har blitt resistente mot enkelte insektsmidler.

Alt dette kombinert gjør det til et vrient problem å bli kvitt. Heldigvis er ekstreme temperaturer et av skadedyrets svake punkter.

– Det anbefales å tilkalle profesjonell hjelp for å bli kvitt veggedyr, da dette er et av de vanskeligste insektene å bekjempe. Vi bruker i dag flere metoder samtidig for å få et vellykket resultat. Vi benytter både kulde, varme, damp og kjemisk behandling for å bekjempe veggedyrene 100 prosent, sier Andreassen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer