SKJULER MYE KALORIER OG SUKKER: - Det er mye vanskeligere å ha kontroll på kaloriene du drikker, og det finnes andre drikker som inneholder mye mindre sukker, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: Tone Ruud Engen
SKJULER MYE KALORIER OG SUKKER: - Det er mye vanskeligere å ha kontroll på kaloriene du drikker, og det finnes andre drikker som inneholder mye mindre sukker, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Yoghurt

Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Da er det flere og velge mellom og enhetene er mindre.

Det finnes mange gode grunner til å spise yoghurt, og enkelte mener faktisk at naturell yoghurt bør ha en fast plass i kjøleskapet.

Yoghurt er bevist å hjelpe på fordøyelsen, er et ypperlig alternativ til et lite mellommåltid og kan til og med bli en delikat dessert med frukt.

Som med mange andre matvarer, kan imidleritd yoghurten din også skjule mye sukker. Enkelte varianter inneholder faktisk mer enn brus.

Men hva er egentlig status på drikkeyoghurt?

Flere av drikkeyoghurter er tilsatt vitaminer for å gjøre dem sunnere, men vil det si at drikkeyoghurt er bedre enn vanlig yoghurt?

LES OGSÅ: Ikke spis mer sukker enn dette

Pass på innheoldet av sukker

Camilla Andersen som er ernæringsfysiolog og daglig leder i Somebody.no kan forteller at du bør være obs på drikkeyoghurtene på grunn av sukkeret.

- Hvis du er overvektig eller ønsker å gå ned i vekt bør du helst holde deg unna. Det er mye vanskeligere å ha kontroll på kaloriene du drikker, og det finnes andre drikker som inneholder mye mindre sukker, sier Andersen.

For en toppidrettsutøver vil det imidlertid være annerledes, siden de vil bruke opp energien like etterpå. Men Andersen understreker at det ikke er en drikk som egner seg om morgenen.

- En smoothie er et mye bedre alternativ. Istedenfor alt dette unødvendige sukkeret kan du tilsette frukt, juice, olje, nøtter og eventuelt litt yoghurt, sier hun.

LES OGSÅ: Sjekk hvilken yoghurt du bør velge

Ikke glem størrelsen på produktet

I tillegg reagerer Andersen på størrelsen til drikkeyoghurtene. Flere av flaskene du kan få tak i inneholder opp mot 350 gram per flaske.

- Dette er drikk de fleste tar med seg på farten, og det er ikke muligheter for å sette resten i kjøleskapet. Derfor drikker de fleste opp hele, og siden enheten er så stor vil det igjen tilsvare mye sukker, sier hun.

Derfor er det veldig viktig at du er nøye når du sjekker innholdsfortegnelsen, og regner ut den egentlig mengden sukker i forhold til størrelsen på produkten. Mange ganger vil det skjule seg mer sukker og kalorier enn du er klar over.

LES OGSÅ: Trikset som gjør karbonadedeigen sunnere

image: Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Denne bør du velge

Felles for alle drikkeyoghurtene er at de inneholder mye sukker, og det er ikke så mange flakser som skal til før du kommer opp i den anbefalte grensen for voksne som er på 50 gram om dagen.

Hvis drikken inneholder tilsatt vitaminer vil heller ikke det gjøre drikken til et sunnere alternativ.

- Jeg vil ikke anbefale en slik drikk på grunn av C-vitaminene. Da er det bedre å spise grønnsaker, frukt og bær som ikke er tilsatt sukker, forteller Andersen.

Generelt vil Andersen anbefale at du heller kjøper en lett-yoghurt fremfor drikkeyoghurten siden du har mye flere valgmuligheter og enhetene er mye mindre.

Men hvis du helst vil gå for en drikkeyoghurt anefaler Andersen at du velger drikkeyoghurten fra skyr, som riktignok inneholder en del sukker, men som også har et høyt innhold av protein som gir deg energi og holder deg mett lenger.

LES OGSÅ: Teen som gjør dagen sunnereimage: Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Skyr drikke


Enhet: 250 gram

Innhold sukker: 20 gram per enhetProteiner: 17 gram per enhetimage: Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Activia med jordbær og kiwi


Enhet: 330 gram

Innhold sukker: 38,3 gram per enhet

Proteiner: 9,57 per enhet

image: Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Go Morgen drikkeyoghurt:


Enhet: 350 gram

Innhold sukker: 28 gram per enhet

Proteiner: 11,9 gram proteiner per enhet
image: Velg lett-yoghurt fremfor yoghurtdrikker

Actimel Powerfruit


Enhet: 100 gram

Innhold sukker: 11,7 gram per enhet

Proteiner: 2,7 gram per enhet
Danonino jordbær


Enhet: 100 gram

Innhold sukker: 12,4 gram sukker per enhet

Proteiner: 2,8 per enhet

LES OGSÅ: Brødskiver kan være en saltbombe

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: