Trening

Velg riktig treningsform

Å velge riktig treningsform er viktig både for å oppnå de resultatene du ønsker deg, og for å holde på treningsgleden.

Velg riktig treningsform
Publisert
Sist oppdatert
Føler du deg slapp og utrent, eller vil du løfte baken og stamme opp magen? Det finnes mange ulike treningsformer og øvelser som kan gjøre noe med de tingene du ikke er fornøyd med når det gjelder din egen kropp. Velger du riktig trening, er det enklere å holde motivasjonen ved like når du ser at du begynner å få de resultatene du ønsker deg.

Du vil: Gå ned i vekt
Skal du ned i vekt, anbefaler KKs treningsekspert Jill Jahrmann en kombinasjon av kondisjons- og styrketrening, med spesiell vekt på kondisjonstrening i begynnelsen, for treningsmotivasjonens skyld.

- Alle som forsker på vekttap er helt entydige når det gjelder metode. Trening og kostpåvirkning er bedre enn bare kost - og kostpåvirkning, kondisjonstrening og styrketrening er mye bedre enn kostpåvirkning og kondisjonstrening alene, sier Jill.

Styrketreningen kommer på toppen; sterkere muskler gir deg en strammere kropp. Det er ingen grunn til å frykte at du skal få muskler som en kroppsbygger ved vanlig styrketrening. Det finnes flere måter å trene styrke på; både med tradisjonelle vekter eller apparter, og for eksempel med treningsstrikk. Nytt på styrketreningsfronten er kinesis, som tilbys hos enkelte treningssentre rundt om i landet.

 • Les eksperttipsene for deg som vil trene vekk kiloene
 • Les mer om kinesis

 • Du vil: Få bedre kondisjon
  Jogging gjør underverker for kondisjonen, men er ikke nødvendigvis noen god løsning for deg som er utrent - det er slitsomt i begynnelsen, og du kan fort bli lei. Vil du forsøke, gir Jill Jahrmann gode råd til joggere her. Andre muligheter er spinning, aerobic, raske gåturer og stavgang. Det kan være lurt å skaffe seg en pulsklokke for å følge med på pulsøkningen.

  - Alt virker så lenge du får opp intensiteten såpass at du pusten og pulsen øker, sier Jill.

 • Slik går du med staver
 • Så hardt kan du trene


 • Du vil: Få en strammere og smidigere kropp
  Føler du at du har grei kondisjon, men er litt «slapp i fisken», er det styrketrening som er saliggjørende - i kombinasjon med øvelser som gjør deg smidigere og gir deg bedre holdning, som yoga, pilates eller tai chi. Her presenterer Jill Jahrmann et styrkeprogram for hele kroppen.

  Du trenger ikke nødvendigvis gå på treningssenter for å trene styrke, en gymstick eller treningsstrikk er en rimelig investering som gir deg mange muligheter for hjemmetrening. Du øker motstanden enkelt ved å stramme strikken.

 • Les mer om gymstick
 • Les mer om tai chi

 • Du vil: Få flatere mage og spretten bak
  Å punktslanke magen er dessverre umulig. Ved å gjøre riktige mageøvelser og trene kjernemusklene vil du likevel til en viss grad kunne flate ut mageområdet, fordi du får bedre holdning og sterkere muskler. Baken kan du løfte litt i været ved å trene de riktige musklene.

  - Det finnes ikke øvelser i hele verden som kan fjerne fettvev, verken rundt magen, på overarmene eller andre steder. Men forskning har vist at trening er den mest effektive metoden for å redusere fett rundt livet, fordi kroppen velger det lett omsettelige fettet derfra i forbindelse med trening der kroppen trenger mye energi på kort tid. Man kan trene styrke for å få en mer spenstig muskulatur under fettet, men selve fettet kan altså ikke påvirkes av enkeltøvelser, sier Jill.

  Kondisjonstrening i kombinasjon med riktig kosthold vil påvirke alle kroppens fettlagre, også det på magen. Legger du til styrketrening for magemusklene på toppen, har du et godt utgangspunkt for å flate ned det området på kroppen kvinner er mest misfornøyd med.

 • Slik styrker du kjernemusklene
 • Jills beste mageøvelser
 • 8 øvelser: Sprettrumpefavoritter
 • Jills beste rumpeøvelser

 • All trening bør alltid kombineres med et godt sammensatt kosthold. Her finner du gode tips til hvordan du vekger riktig mat i hverdagen. Les også rådene fra KKs kostholdsekspert, Jeanette Roede - eller spør henne selv.


  Les også:
 • Gjør trening til en vane
 • Slik beholder du motivasjonen
 • Treningen som gjør deg glad

 • Jogging er super kondisjonstrening.
  Jogging er super kondisjonstrening. Vis mer
  KKs treningsekspert, Jill Jahrmann, har mange spreke tips.
  KKs treningsekspert, Jill Jahrmann, har mange spreke tips. Vis mer
  Styrketrening gjør underverker for deg som gjerne vil stramme opp litt.
  Styrketrening gjør underverker for deg som gjerne vil stramme opp litt. Vis mer
  En stor treningsball er et lurt innkjøp - den kan brukes til mange former for trening av kjernemusklene.
  En stor treningsball er et lurt innkjøp - den kan brukes til mange former for trening av kjernemusklene. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer