Potetgull

Velger du potetgull med mindre fett?

Da bør du alltid huske å sjekke dette.

POTETGULL: Pleier du å gå for de magrere potetgull variantene? Da bør du huske å sjekke næringsinnholdet bak på posen. Det kan nemlig være at det ikke er noe sunnere.
POTETGULL: Pleier du å gå for de magrere potetgull variantene? Da bør du huske å sjekke næringsinnholdet bak på posen. Det kan nemlig være at det ikke er noe sunnere. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mandag 16. februar er det duket for årets første og største matvareslipp i dagligvarebutikkene, og blant nyhetene finner vi blant annet en ny sunnere potetgull variant- nemlig Poppa Chips fra Sørlandschips.

Poppa Chips er ifølge produsenten en helt ny type potetchips med masse smak som inneholder 55 prosent mindre fett enn «vanlig chips».

POPPA SHIPS: Nyheten Poppa Chips inneholder 55 prosent mindre fett enn vanlig potetchips. Men er slik varianter egentlig så sunne?  Foto: Produsenten
POPPA SHIPS: Nyheten Poppa Chips inneholder 55 prosent mindre fett enn vanlig potetchips. Men er slik varianter egentlig så sunne? Foto: Produsenten Vis mer

Ja, Poppa Chips og de andre sunnere potetgull variantene inneholder betydelig mindre fett enn de originale variantene, men er de egentlig så mye sunnere?

LES OGSÅ: Det beste potetgullet lager du selv

Viktig å sjekke næringsinnholdet i posen

Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, forklarer at det ikke er fettinnholdet, men kaloriinnholdet i posene som bestemmer hvorvidt de er sunne eller ikke.

- Det er viktig at du sjekker posens næringsinnhold, og da spesielt kaloriinnholdet. Noen ganger er det slik at produkter som inneholder mindre fett har et høyere innhold av karbohydrater – noe som gjør dem mer kaloririke.

- Det hjelper ikke å velge den sunne potetchipsen som inneholder mindre fett hvis den inneholder omtrent like mye kalorier som den originale. Hvis dette er tilfelle vil vinninga gå opp i spinninga, sier hun.

Velger du potetgull med mindre fett?

Tidligere har KK.no sjekket kaloriinnholdet til Superchips som inneholder 40 prosent mindre fett. Her viste det seg, som Sundfør forteller, at det ikke var mer enn knappe 50 kalorier som skilte denne fra de originale potetgull variantene.

LES OGSÅ: Sannheten om potetgullet

Mange ender opp med å spise mer

Selv om snacksen du velger inneholder færre kalorier og mindre fett, så er det ikke dermed sagt at det er sunt å spise. I tillegg kan det ifølge Sundfør få oss til å spise mer enn vi ellers ville gjort.

- Vi ser ikke at vekta i Norge har gått ned, dette til tross for at det stadig kommer nye lettere produkter. Dette skyldes nok at mange tenker at det er lov å spise de «sunnere» variantene oftere, og ender opp med å innta flere kalorier enn de ellers ville gjort.

- Det er viktig å være klar over at potetgullet og chipsen fortsatt ikke inneholder noen av de næringsstoffene kroppen trenger – det er kun tomme kalorier.

SPISER MYE MER: Det som ofte skjer når man spiser de sunne potetgull variantene er at man spiser mer enn man ellers ville gjort.  Foto: Ute Grabowsky/photothek images UG / Alamy/All Over Press
SPISER MYE MER: Det som ofte skjer når man spiser de sunne potetgull variantene er at man spiser mer enn man ellers ville gjort. Foto: Ute Grabowsky/photothek images UG / Alamy/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Kosen det er lov å unne seg

Viktig å spise små porsjoner

Videre forteller eksperten at størrelsen på porsjonen vi spiser har mye mer å si enn hvorvidt snacksen er sunn eller ikke.  

- Det som er det viktigste for å gjøre snacksen sunnere er å forsyne seg med passelige porsjoner, for det er det som er folks største utfordring.

- Det er ofte slik at man åpner en hel potetgullpose i god tro om at den skal vare til neste helg, men slik blir det som regel ikke. Mange ender i stedet opp med å spise opp hele posen alene.

På de fleste potetgullposer står det at 30 gram er en porsjon, men som du sikkert vet er det svært vanskelig å stoppe når man først har begynt.

Dersom du er en av som spiser store deler av posen alene gjør du lurt i å kjøpe de minste porsjonsposene. Og for all del, ikke la deg friste av 3 poser til 50 kroner på tilbud når du står der i potetgullhylla.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer