Helse & Livsstil

Venner for livet

Venner er den nye familien for mange. KK.no har spurt en rekke kvinner hva vennskap betyr for dem. Her får du svarene.

Venner for livet
Publisert
Sist oppdatert
"Vennlighet varer lenger, ta VARE
på vennligheten, ta VARE
på vennene – HEI HEI! Ta nå
vare på hverandre,"
skriver Jan Erik Vold i diktet Ta vare. Vi har spurt en gruppe kvinner om vennenes betydning i livene deres, og svarene vi fikk tydet definitivt på at venner er noe av det aller viktigste for norske kvinner anno 2006.


Vennskap endrer karakter
- Til jeg var rundt 27 år hadde jeg flere venninner som jeg snakket med hver eneste dag. Alt ble tatt opp: gutter, jobb og studier, gutter, klær, mat, reiser, styling, sladder, gutter, forholdet til andre venninner.

Ettersom jeg er blitt eldre og de fleste av vennene mine har fått barn har både tid til og interesse for denne intense utvekslingen blitt noe svekket. De er opptatt med sitt og jeg har fått ganske mange nye, yngre venner etter hvert. Nå har jeg det jeg alltid har ønsket meg faktisk, nemlig en venninnegjeng hvor alle liker hverandre, har ting til felles og backer hverandre 100 prosent. Samtidig har jeg kontakt med de "gamle" som representerer kontinuitet, historie og soliditet gjennom 25 års vennskap.

Ellen (40)

Venner utfordrer og underholder
- Jeg hadde aldri klart meg uten vennene mine, de er uvurderlige. Vi drikker vin, går på kino, sjekker på by'n og ser film på sofaen dagen derpå og krangler om hvem som skal hente pizzaen. Noen av vennene mine er veldig lik meg selv, og det er selvfølgelig de jeg diskuterer aller mest med. Jeg liker å bli utfordret og underholdt, samtidig som det gir en veldig trygghet å vite at jeg har en liten gjeng i ryggen, som støtter meg uansett hva som skjer.

Cecilie (33)

Venner gir livet mening og gnist
- For meg betyr vennskap at du har noen å være glad i, noen å oppleve ting med, jeg føler meg aldri ensom. I mine vennskap er det en fin dynamikk i det å gi og ta, det er viktig. Det er venner og familie som gir livet mening. I tillegg byr venner på en slags sosial korreks og at man får meldinger på egen person og framtreden, som for eksempel: "Jeg elsker latteren din, det er simpelthen ingen som ler så høyt som deg" eller "Jeg synes du er kul som alltid går med såååå dyp utringning".

Etter at jeg ble voksen har det blitt litt sånn at man "bruker" ulike venner til ulike formål. Kollegene (de fleste er gutter) kan jeg drikke øl med i hettegenser og joggesko (og uten leppestift), andre venner inviterer "min mann og meg" på middag og briefer med kokebok-mat, andre venninner (ofte de som er single) kan jeg invitere uten å ha planlagt det, slenge alt rotet inn på et rom, og bare skravle litt.

Så er det noen venner man kan ha de litt dypere, livsgnisttennende samtalene med. Uansett vil jeg si at omgangsformen er blitt mer avslappet, og at man ikke trenger å se hverandre hver dag for å opprettholde kontakten.

Sandra (29)

Venner holder deg flytende
- For meg er venner klippen i livet, de er orkanens øye når det stormer. Etter at jeg ble voksen setter jeg stadig mer pris på vennene, og synes det er mye sant i at vennene kalles den nye familien. – Ikke at jeg ville byttet ut foreldre og søsken, men bestevenninnen er den jeg ringer først når noe har skjedd.

Jeg er kresen på venner og omgir meg med mennesker jeg virkelig føler at gir meg noe, og som jeg har lyst til å gi noe tilbake til. Jeg har ikke så mye fritid, men vennene gir begrepet ”kvalitetstid” et helt nytt innhold. Gode venner får meg til å le, de er oppegående og hyggelige, de hører på syting, og ber meg om å holde munn når jeg har klaget for mye.

Anna (26)

Hva betyr ekte vennskap for deg? Si din mening!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer