Iskrem

Verdens beste og sunneste is lager du selv

Tips som vil gi deg vann i munn.

HJEMMELAGET IS: Det går an å ha en sunn livsstil selv om du er glad i søtsaker. Og lager du isen selv har du alltid god is tilgjengelig til dessert, også kan du spise med god samvittighet. Foto: liv friis-larsen / Alamy/All Over Press
HJEMMELAGET IS: Det går an å ha en sunn livsstil selv om du er glad i søtsaker. Og lager du isen selv har du alltid god is tilgjengelig til dessert, også kan du spise med god samvittighet. Foto: liv friis-larsen / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om du kanskje jobber iherdig med å få kroppen bikiniklar for sommeren, er det ikke til å unngå å få veldig lyst på is når sola skinner i vinduskarmen. Ingenting er vel som en deilig is i varmen.

Men å spise litervis med fløteis kan fort stikke kjepper i hjulene for den gode innsatsen du har lagt inn til nå. Ja, selv de butikk-kjøpte yoghurtisene inneholder mer sukker og fett enn du kanskje er klar over.

Dette betyr selvsagt ikke at du skal avstå helt fra isspising i sommer. Og det har vi vel strengt tatt ikke lyst til heller. Men hvorfor ikke lage isen selv? Da har du alltid god is tilgjengelig til dessert, og så kan du spise med god samvittighet.

BANANIS: Gjør som Haslestad og lag softis av banan og vaniljekesam. Da får du en is som er naturlig søt, med herlig konsistens. Her har hun lagt isen i en form og plassert den tilbake i fryseren for å få en fastere is.
BANANIS: Gjør som Haslestad og lag softis av banan og vaniljekesam. Da får du en is som er naturlig søt, med herlig konsistens. Her har hun lagt isen i en form og plassert den tilbake i fryseren for å få en fastere is. Vis mer

Du kommer langt med kesam og bananer

Det går an å ha en sunn livsstil selv om du er glad i søtsaker. Det mener i hvert fall Stine Haslestad som driver matbloggen Bakekona. Hun velger ofte å lage desserten sin på egenhånd, på den måten har hun full oversikt over hva hun får i seg, og hun sørger alltid for å bruke sunnere ingredienser. Og is er intet unntak.

I tillegg til å lage deilig sorbet av frosne fruktbiter og kesam, forteller hun til KK.no at en av hennes gjengangere er å lage softis av frosne bananer. Ikke bare er bananer naturlig søte, de gir i tillegg en veldig god konsistens på isen.

Denne isen kan også lages i flere ulike varianter og smaker, slik at du kan variere litt. For en sjokoladeversjon kan du smake til med kakao. Og ønsker du en friskere versjon kan du tilsette ønsket bær i blenderen.

– Kesam er full av proteiner, og banan er fiberrik. Dermed har du en is som er både søt og sunn, og som metter godt, sier hun.

Og er du en utålmodig sjel har Haslestad også en ennå enklere is-variant du kan prøve deg på.

– Her om dagen gjorde jeg noe så enkelt som å putte mager vaniljekesam i fryseren, rørte rundt innimellom, og etter et par timer hadde jeg «vaniljeis». Kanskje litt jukse-tips, men det er utrolig godt, og en stor suksess hos både liten og stor.

LES OGSÅ: Denne isen har færrest kalorier

SOFTIS: Oppskriften på bananisen kan brukes som et utgangspunkt for å lage flere ulike versjoner. Prøv med sjokolade, eller med frosne bær.
SOFTIS: Oppskriften på bananisen kan brukes som et utgangspunkt for å lage flere ulike versjoner. Prøv med sjokolade, eller med frosne bær. Vis mer

Softis av banan

Du trenger:
En moden banan skjært i biter og fryst.
Et par spiseskjeer mager vaniljekesam/gresk yoghurt vanilje (eller en annen yoghurt).
Et par skvetter melk om nødvendig

– Kjør frosne bananbiter og kesam i en blender eller stavmikser, og bruk eventuelt litt melk til å justere. Den kan nytes med en gang, eller du kan sette den i fryseren for en fastere konsistens. Enten i en boks eller is-former. Du kan også putte litt syltetøy eller bær i bunnen av en muffinsform av silikon, og putte isen i fryseren. Friskt, godt og dekorativt, forteller hun.

Fra pinne-is til iskake

Trine Sandberg, som er kvinnen bak Norges mest leste matblogg, Trines matblogg, har også flere gode oppskrifter på hjemmelaget is. Men hun forteller til KK.no at det viktigste ikke er hvor sunn isen er, men hvor god den er.

– På bloggen har jeg et par oppskrifter på vaniljeis, hvor jeg har fokus på smak og ikke at det skal være sunt. Jeg har også oppskrifter på et par sorbeter, som derimot er litt sunnere, sier hun.

EN VINNER: Sitroniskaken er en av Sandbergs egne favoritter, og et perfekt valg til fine selskaper. Og best av alt, den kan lages uten ismaskin, flere dager før servering. Foto: Trines Matblogg
EN VINNER: Sitroniskaken er en av Sandbergs egne favoritter, og et perfekt valg til fine selskaper. Og best av alt, den kan lages uten ismaskin, flere dager før servering. Foto: Trines Matblogg Vis mer

Likevel er ikke oppskriftene hennes direkte usunne heller, som for eksempel hennes hjemmelagde pinne-is av smoothie. Dette er et en enkel løsning som også barn vil elske. Her kan du prøve deg frem med ulike smoothieoppskrifter og finne din favoritt. Og har du ikke isformer kan du også bruke små plastbokser som du stikker en pinne i, skriver hun på bloggen.

Og hvis du ønsker noe som er litt ekstra flott kan du kanskje prøve deg på hennes Sitroniskake med bringebærsaus. Dette er en lekker og frisk iskake som passer like godt til sommerfester og bursdagsfeiring, som til barnedåp og konfirmasjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer