Kosthold

Verdens verste dietter?

Disse fem slankekurene virker garantert ikke.

Dietter som kun tillater mat av én type eller farge er det grunn til å være skeptisk til. Foto: 6PA/MAXPPP
Dietter som kun tillater mat av én type eller farge er det grunn til å være skeptisk til. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Lurer du på om trend-diettene har noe for seg? Ikke prøv dem før du har lest dette.

1. Å bare spise én type mat

Det er en grunn til at det finnes mange ulike grønnsaker, korntyper, kjøttretter og frukter å velge mellom. Og det er at kroppen har det best når den får et variert kosthold. Så styr unna alle dietter som bare handler om å spise én matrett eller mattype. Altså: Verken kålsuppekuren eller ananasdietten eller lilla mat-dietten er veien å gå hvis du vil ha et vekttap som varer. Prøv heller dagsmenyen får deg ned i vekt.Ekstreme dietter kan virke i starten, men i det lange løp er de ikke bra. Du vil bli lei av å spise det samme hver dag. Så er du glad i sjokolade, bør du unne deg en bit i ny og ne.- Utelukker du helt mat du liker godt fra kostholdet ditt vil du raskt få så lyst på dette at du risikerer å overspise, sier Dawn Jackson-Blatner ved American Dietetic Association til WebMd.com.

2. Ville detox-kurer

Vi har hørt om kurene som skal avgifte kroppen, skylle leveren og fjerne alt oppsamlet slagg i kroppen. Men det er grunn til å være skeptisk til de ulike avgiftingskurene, mener lege Pamela Peeke. - All spylingen og rensingen er nonsens. Kroppen har selv organer som tar seg av rensing. Både leveren, nyrene og immunforsvaret gjør en super jobb for å holde kroppen ren og kvitte seg med giftstoffer, sier Peeke til WebMd.com.Det var en slik ekstremdiett kalt «Purification Rundown» som nylig slo Katie Holmes helt ut. Dietten skal ha blitt utskrevet av scientologikirken til ektemannen Tom Cruise.

3. All slags mirakelmat

Vær skeptisk til alle typer ingredienser som lover vektnedgang. De mest utbredte de siste årene har vært eplecidereddik, lønnesirup og fruktosevann. - Ingen mat eller drikke kan alene få deg til å gå ned i vekt. Heller ikke kan du skape negative kalorier ved å kombinere ulike matvarer. Du trenger ikke ekstreme kosttilskudd heller. Hvis du vil ta en multivitaminpille hver dag kan dette være bra, men vi anbefaler at du går ned i vekt ved å spise færre kalorier enn du forbrenner hver dag, sier lege Michelle May. Hun har skrevet boken «Am I Hungry? What to Do When Diets Don't Work». Den beste måten å gjøre dette på er å bli mer fysisk aktiv og innføre et sunt, variert kosthold.

4. Sultekurer

Fasting er noe mennesker har en lang kulturell og religiøs tradisjon for. Men å faste seg ned i vekt er noe lege Andrea Giancoli har liten tro på. Du bør derfor være forsiktig med sultekurer som Skinny Bitch Diet og Very Low Calorie Diets. - Når kroppen vår veldig lite mat tror den at den har havnet i en hungersnød og tilpasser forbrenningen etter dette. Når du så går tilbake til å spise normalt, er forbrenningen så lav at du raskt legger på deg igjen, sier Andrea Giancoli til WebMd.com. Her er stjernenes sykeste sultekurer.I starten av en slik kur vil du miste mye vann, og vil derfor gå se at vektnåla peker nedover. Men etter en tid begynner kroppen å tære på muskelmassen også, ikke bare på fettreservene. Og dermed er veien til slitsom og ubehagelig jojo-slanking veldig kort.

5. Eventyrkurer

Vær skeptisk til slankebøker og diettprogrammer som hevder å ha en «hemmelig formel» eller «magisk nøkkel» til vektnedgang. Særlig om det er en kur du må kjøpe over tv-shop eller internett. Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det.

Disse diettene kan også trygt skrotes:

 • Rå mat-dietten, som visstnok gjør at kroppen forbrenner flere kalorier, har tilhengere som Demi Moore og Uma Thurman
 • Babymat-dietten. Skuespiller Reese Witherspoon spiser kun ett voksenmåltid om dagen
 • Barbie-dietten – også kalt «Skinny Bitch Diet».
 • Kake-dietten, hvor kostholdet består av småkaker.
 • Banan-dietten, som førte til bananmangel i japanske dagligvarebutikker
 • Å innta all næring intravenøst er spesielt populært blant catwalkmodeller
 • Pulvermat-dietten - hvor du kun inntar 600 kalorier daglig!
 • Se bildene: Sylslanke Hollywood-mødreLes også mer om stjernenes syke sultekurer.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer