Bakterier

Vesken din er proppfull av bakterier

Kan utgjøre en risiko for helsen din, dersom du ikke er nøye med hygiene.

HVOR OFTE VASKER DU EGENTLIG VESKEN: Mest sannsynlig ikke så veldig ofte. Dermed er de aller fleste proppfulle av bakterier, og det viser seg at håndkremen er den største synderen.  Foto: Tone Ruud Engen
HVOR OFTE VASKER DU EGENTLIG VESKEN: Mest sannsynlig ikke så veldig ofte. Dermed er de aller fleste proppfulle av bakterier, og det viser seg at håndkremen er den største synderen. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du blir daglig utsatt for en rekke ulike bakterier - noen av dem mer skadelige enn andre.

For selv om enkelte kanskje er til fordel for helsen og har evnen til å styrke immunforsvaret ditt, er det likevel ekkelt å tenke på hvor mange bassilusker som befinner seg rundt deg til enhver tid.

For eksempel, og ikke få fullstendig hetta nå, kan tannbørsten din huse opp mot 10 millioner bakterier.

Det er heller ikke bare tannbørsten som er en «bakteriebombe». En studie viser at vesken din - og innholdet, er proppfullt av bakterier, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Ikke legg kjøtt på den øverste hylla

SKINNVESKENE ER VERST: Ifølge forskerne vil skinn gi et miljø til bakteriene som gjør at de trives ekstra godt. Foto: Per Ervland
SKINNVESKENE ER VERST: Ifølge forskerne vil skinn gi et miljø til bakteriene som gjør at de trives ekstra godt. Foto: Per Ervland Vis mer

Kan utgjøre en risiko for helsen

Ifølge studien, som er utført av det britiske rengjøringsselskapet Initial Washroom Hygiene (Les mer om studien her!), inneholder enkelte vesker mer bakterier enn det du gjennomsnittlig vil finne på et toalett.

Tester viser at håndtaket på én av fem håndvesker inneholder nok bakterier til å utgjøre en viss risiko for helsen din.

– Håndvesker kommer reglemessig i kontakt med hendene våre og en rekke andre gjenstander, så risikoen for å overføre forskjellige bakterier til veska er relativt stor - spesielt med tanke på at de sjeldent rengjøres, sier Peter Barratt, sjef for teknisk avdeling ved Initial Hygiene.

Det er heller ikke bare på håndtaket bakteriene trives.

Testene avslørte at også innholdet i vesken inneholder mye bakterier - og den største synderen er visstnok håndkremen du drar rundt med deg. Den inneholder like mye bakterier som du finner på et toalettsete.

LES OGSÅ: Det er ikke mannfolka som er verst

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Viktig med regelmessig rengjøring

Hvis du pleier å ha med deg både leppestift og maskara, kan du trøste deg med at disse kom litt bedre ut i testen.

Ifølge forskerne ser det ut til at det oftest er skinnveskene som inneholder mest bakterier, ettersom den svampeaktige teksturen i materialet gir det perfekte miljøet for at bakteriene skal vokse og spre seg.

– Når disse bakteriene først befinner på vesken, vil de raskt overføres til andre overflater via hendene, sier Barratt.

De anbefaler derfor at kvinner regelmessig vasker hendene og veskene sine med antibakterielle servietter eller såper, for å hindre at bakteriene sprer seg.

Regelmessig rengjøring av hendene er essensielt for å forebygge at bakteriene oppstår i utganspunket. Rengjøring av vesken din vil forhindre at de sprer seg, forklarer Barratt.

OBS: Når det gjelder skinnvesker bør du også sørge for å pleie og stelle skinnet riktig, for at vesken skal holde seg fin lenger. Dette vil også gjøre at den holder seg renere og penere.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg 8000 bakterier

Dette er også en bakteriebombe

I tillegg til tannbørsten og håndvesken din er det også enkelte andre ting som huser en god del bakterier - blant annet mobilen din.

Ifølge mikrobiolog Charles Gerba ved universitetet i Arizona, blir det mye bakterier på telefonen fordi hender og munn er så tett på hele tiden. I tillegg nøler vi naturlig nok ofte med å vaske elektroniske duppeditter.

Har du antibakterielle servietter i veska, bør du derfor dra over mobilen nå og da i tillegg, kanskje spesielt hvis noen andre enn deg har tatt i den.

Testene viste nemlig at det finnes opp til ti ganger så mange bassilusker på mobilen enn i toalettet - bakterier som kan forårsake kvalme og magetrøbbel.

LES OGSÅ: Eddik tar knekken på bakterier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer