Sprøytemidler

Vet du hva de inneholder?

Det er ikke bare smaken som varierer fra jordbær til jordbær.

SPRØYTEMIDLER: Har du tenkt på hvor mye sprøytemidler det egentlig brukes på jordbær? Se hvilke som er verstingene. Foto: Scanpix Norway
SPRØYTEMIDLER: Har du tenkt på hvor mye sprøytemidler det egentlig brukes på jordbær? Se hvilke som er verstingene. Foto: Scanpix Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Jordbærsesongen er i full gang og butikkene bugner av deilige og fristende røde bær til desserter og kos.

Men har du tenkt på hvor mye sprøytemidler det egentlig brukes på jordbær?

LES OGSÅ: Superbærene du bør prøve

Norske jordbær er ikke verst

Jordbær sprøytes mye, og ett og samme bær kan inneholde en rekke ulike sprøytemidler.

– Ja, analysene våre viser at jordbær er en av de bærartene det brukes mest sprøytemidler på. I rapporten «Rester av plantevernmidler 2013», som kom ut i fjor, står dette nærmere omtalt, sier Hanne Marit Gran ved Seksjon Fremmedstoffer i Mattilsynet til KK.no. 

Men det er ikke de norske bærene som er verstingene. Det er oftere funn av flere forskjellige virkestoffer i prøver av importerte jordbær.

– I jordbærrapporten framkommer det at i prøver av importerte jordbær, ble det oftest påvist tre forskjellige stoffer, mens det i én prøve ble påvist 11 forskjellige virkestoffer. I analyser av norske jordbær ble det oftest funnet to forskjellige virksomme stoff, mens høyeste antall stoffer påvist i én prøve var syv stoffer, forteller hun.

Årsaken til at det gjenfinnes flere ulike virksomme stoffer i importerte bær, kan forklares med at det finnes flere godkjente plantevernmidler i andre land, som igjen har sammenheng med klimatiske forhold.

TRYGT? Jordbærene har som regel rester fra mer enn ett sprøytemiddel. Foto: Scanpix/NTB
TRYGT? Jordbærene har som regel rester fra mer enn ett sprøytemiddel. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

LES OGSÅ: Slik holder jordbærene seg bedre

Er ikke snakk om store mengder

For å sikre at bærene ikke inneholder mer plantevernmidler enn tillatt, overvåker mattilsynet rester av plantevernmidler i mat. Og de mener at det ikke er farlig å spise jordbær. 

I 2013 publiserte Mattilsynet jordbærrapporten som tok for seg rester av plantevernmidler i jordbær og påvisninger fra 2009-2011. Her framkommer det at det var ingen overskridelser av grenseverdiene i denne treårsperioden. 

– Jordbær på det norske markedet inneholder lave nivåer av plantevernmidler. Jordbærrapporten viser at det i denne treårsperioden ikke var noen overskridelser av grenseverdiene og at restnivåene utgjør i snitt bare 5 prosent av tillatt maksimal verdi, sier Gran. 

Det er dermed god sikkerhetsmargin for mulige helseeffekter. Kombinasjonseffekter ble også vurdert i denne rapporten, og dersom fem av stoffene som ble hyppigst påvist ble addert sammen, lå bærene fortsatt under ADI for det mest potente virkestoffet.

MINDRE I NORSKE BÆR: Det er ikke de norske jordbærene du skal bekymre deg mest for, noen av de utenlandske har vist seg å ha mest rester av plantevernmidler. Foto: Scanpix Norway
MINDRE I NORSKE BÆR: Det er ikke de norske jordbærene du skal bekymre deg mest for, noen av de utenlandske har vist seg å ha mest rester av plantevernmidler. Foto: Scanpix Norway Vis mer

Generelt skal bær og frukt skylles. Systemiske sprøytemidler vil likevel ikke la seg vaske bort. Det er derfor viktig at nivåene ligger innenfor akseptable nivå som er risikovurdert av norske og internasjonale myndigheter, forteller hun.

LES OGSÅ: Slik unngår du at bærene mugner

Svært lite økologiske jordbær på markedet

Daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, Regine Andersen, sier til KK.no vi fortsatt vet lite om kombinasjonseffektene av kjemisk-syntetiske sprøytemidler og andre tilsetningsstoffer i maten.

- Det finnes ingen grenser for hvor mange stoffer et produkt kan ha samtidig, selv om det finnes grenseverdier for de enkelte stoffene, sier hun. 

Økologiske jordbær sprøytes ikke med kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Det er nemlig strengt forbudt, men det er ikke akkurat så enkelt å få tak i økologiske jordbær.

– Det har vært nesten umulig å få tak i økologiske jordbær. Men etterspørselen etter økologiske bær og grønnsaker eksploderer nærmest, og det kan se ut som dette er i ferd med å snu nå, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer