VIKTIG KRUKKE: Denne bør du huske på. Skjønnhetsproduktene dine varer nemlig ikke evig. Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel "6 M" eller "24 M". Foto: Per Ervland
VIKTIG KRUKKE: Denne bør du huske på. Skjønnhetsproduktene dine varer nemlig ikke evig. Åpen krukke-symboler viser antall måneder angitt med for eksempel "6 M" eller "24 M". Foto: Per Ervland Vis mer

Kosmetikk

Vet du hva dette merket betyr?

Kanskje du burde ta en titt i sminkepungen din.

PublisertDu finner det enten på emballasjen eller på beholderen til kosmetikkproduktene dine.

Symbolet viser en åpen krukke eller beholder med et tall og en M enten inni eller ved siden av krukken.

Men hva betyr det egentlig?

Skal være trygt

- Merking med åpen krukke symbolet er obligatorisk, i henhold til kravene til merking og holdbarhetsdato i kosmetikkforskriften, sier Monica Vatne, som er konsultent i Tilsynsavdelingen - seksjon omsetning til forbruker i Mattilsynet.

- For forbruker vil dette si at produktet skal være helsemessig trygt i bruk samt holde den kvalitet og funksjon som lovet i X antall mnd. Ved bruk utover X antall mnd (som er satt av produsenten) kan ikke produsent garantere at produktet ikke forringes med tanke på kvalitet og funksjon, noe som igjen kan påvirke sannsynligheten for eventuelle bivirkninger/helseskade, forteller Vatne.

I henhold til Kosmetikkforskriften skal all kosmetikk - med unntak av blant annet engangsprodukter og trykkbeholdere - merkes med holdbarhetstid. Åpen krukke-symbolet påføres produkter som er ment å holde seg lenger enn 30 måneder (uåpnet), mens produkter som har holdbarhet inntil 30 måneder skal påføres holdbarhetsdato.

Dersom det er vilkår som må oppfylles for at holdbarheten skal sikres, eksempelvis at produktet må oppbevares under visse, egnede forhold, skal disse vilkår samtidig angis.

LES OGSÅ: Kast denne sminken

Vanskelig med faste retningslinjer

På ulike produkter finner vi ulike holdbarhetsanvisninger. På leppestift finner vi gjerne 24 måneder, mens mascara ofte har bare 6 måneder. KK.no har både en og to ganger kommet med anbefalinger for hvor lenge de ulike produktene i sminkepungen din holder seg. Å være helt bastant på dette, viser seg imidlertid å ikke være så lurt. For faste retningslinjer for hvor lenge de forskjellige produktgruppene holder seg, finnes imidlertid ikke.

- Mattilsynet har ingen liste over hvor lang holdbarhetstid man skal forvente av ulike kosmetiske produkter. Det er nemlig opptil hver enkelt produsent å sette holdbarhetstid, forteller Vatne.

LES OGSÅ: Du blir utsatt for 515 om dagen

Har du hatt en ansiktskrem som var angitt å vare i to år, betyr ikke det nødvendigvis at en annen krem fra et annet merke holder like lenge.

Kosmetikkleverandørenes Forening forteller at deler av årsaken til dette ligger i produktsammensetningen.

- Når det gjelder hvor lenge ulike typer kosmetikk er holdbare etter at de er åpnet, er det produsentens angivelse av dette i forbindelse med åpen krukke-symbolet som er retningsgivende. Denne tidsangivelsen bør forbruker alltid sjekke ved åpning av produktet. Avhengig av produktsammensetningen kan dette variere fra produkt til produkt innen samme produktgruppe – det er derfor ikke mulig å lage en generelt veiledende oversikt for den enkelte produktgruppe, forteller Ingrid Standal, som er direktør i Kosmetikkleverandørenes Forening.

Men når var det jeg åpnet den?

Uansett om man sørger for å være oppmerksom på de ulike produktenes holdbarhetstid, så kan det være vanskelig å huske akkurat når man åpnet produktet. Og da er du jo like langt!

Parfymerikjeden Esthetique tilbyr egne klistremerker med måned og år på, som man kan feste på produktene når de tas i bruk.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med denne

- Vi er opptatt av trygge produkter, derfor vil vi gjerne gjøre det enkelt for kundene våre å unngå bruk av produkter som har overskredet holdbarheten, som har harsknet eller mistet virkningen. Mascara, kajal og leppestifter kan bli bakteriefeller etter en tids bruk, og kremer mister effekten. Med klistremerkene våre blir det enklere å se hvilke produkter som er holdbare, og hvilke som ikke er det når man tar en ryddesjau i sminkeskapet, skriver Esthetique på sine nettsider.

Et alternativ er selvsagt å føre dette på med en sprittusj, eller for skjønnhetsnerdene; føre sin egen liste over innholdet på sminkebordet.

DETTE BETYR DET: Åpen krukke-symbolet angir hvor mange måneder produktet er ment å holde seg etter at det er åpnet. Antall måned betegnes enten inni symbolet eller ved siden av.
DETTE BETYR DET: Åpen krukke-symbolet angir hvor mange måneder produktet er ment å holde seg etter at det er åpnet. Antall måned betegnes enten inni symbolet eller ved siden av. Vis mer
MERK OGSÅ: Dette symbolet angir at det følger med en brukanvisning med produktet. Ta en titt i esken før du kaster den!
MERK OGSÅ: Dette symbolet angir at det følger med en brukanvisning med produktet. Ta en titt i esken før du kaster den! Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer