Healthie

Vet du hva en «healthie» er?

Ny trend handler om å vise frem «den perfekte kroppen»​.

VIS MUSKLER: Den nye trenden om å ta trenings/helsebilder har fått kallenavnet "healthie"... Foto: (c) BUCK Studio/Corbis/All Over
VIS MUSKLER: Den nye trenden om å ta trenings/helsebilder har fått kallenavnet "healthie"... Foto: (c) BUCK Studio/Corbis/All Over Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du vet hva en selfie er. Men nå har vi altså begynt å snakke om undersjangre.

Og healthien er den «sunne» varianten. 

Forsker på estetikk og visuell kommunikasjon Bent Fausing, definerer en healthie slik:

Kroppen er i sentrum. Ofte portrettert rett før eller rett etter trening – og mer eller mindre avkledd, slik at vi kan telle musklene på magen og ane hvor spenstig rumpa er.

– Det er ikke bare en kropp du viser fram. Det er «den perfekte kroppen». Og med den perfekte kroppen viser du at du har suksess på flere områder. Den perfekte kroppen er nemlig seksuelt tiltrekkende, og nettopp fordi den er feilfri, er den også et tegn på sosial prestisje, forklarer Bent Fausing.

Så neste gang du undrer på hvorfor en av Facebook-vennene dine nok en gang poserer i stramme treningsbukser og en liten topp, vet du svaret: Vedkommende vil vise verden at han eller hun har alt under kontroll.

LES OGSÅ: Doper seg til perfekt kropp

Tegn på suksess

– Den perfekte kroppen signaliserer at du har oppnådd det som skal til for å fungere i samfunnet. Den er tegnet på din suksess, fastslår Fausing.

Psykolog Lars Lundmann interesserer seg for personlighet og narsissisme, og han er heller ikke i tvil om hva det er vi ønsker å oppnå når vi legger ut en healthie.

– De sosiale mediene fungerer ofte som en anerkjennelsesmaskin. Du kan godt ta et bilde av den lekre kroppen din og legge det i en skuff, men det gjør du ikke. Du legger det ut på nettet for å få positive reaksjoner, sier psykologen.

Ifølge Fausing er det ikke veien til den perfekte kroppen som er interessant. Og derfor viser en healthie sjelden en person som faktisk trener.

– Hvis vi ser en mann eller kvinne i en treningssituasjon, har han eller hun typisk allerede den perfekte kroppen – den skal bare holdes ved like.

LES OGSÅ: En som ikke gidder å tenke på hvor stor rumpa er

Kjendisene var først

SUPERKJENDISEN: Kim Kardashian i klassisk healthie. Foto: All Over Press
SUPERKJENDISEN: Kim Kardashian i klassisk healthie. Foto: All Over Press Vis mer

Så hvor kommer den nye trenden fra? De første healthiene dukket opp på kjendisenes profiler. Først hos artister og skuespillere i USA, senere blant kjendisene her hjemme.

Fausing framhever Rihanna, Kim Kardashian og Daniel Craig, men listen er lang.

– Når kjendiser begynner å legge ut bilder, vil alle wannabe-ene gjøre som dem. Altså vanlige mennesker som ønsker å utstråle det kjendisene utstråler, sier Fausing og framhever 56 år gamle Madonna som et eksempel på at healthietrenden er grenseløs når det gjelder alder.

Faktisk er det bare én gruppe som sjelden legger ut healthies: de uperfekte.

LES OGSÅ: Gjett hvem som hadde årets best kledde rumpe

Hva med de uperfekte?

– Har du en slapp eller stor kropp, kan andre oppfatte det som at du ikke kommer deg opp om morgenen, at du er giddalaus og ikke klarer å ta deg sammen og gjøre noe. Vi er tilbøyelige til å projisere egenskaper over i personen basert på utseendet og bedømme ham eller henne ut fra det, forteller Lars Lundmann.

Et annet poeng er at healthie-bildene mangler selvironi.

– Selfien er humoristisk, selvironisk og ofte litt leken, men healthien har en annen tone. Den er alvorlig, målrettet og uten selvironi, sier Fausing.

LES OGSÅ: Sjekk ut den «nye» selfien

Healthie er ett år gammel

Han støtte på ordet healthie første gang for et år siden, og på nyåret skjøt den nye trenden fart, og han observerte flere og flere healthies i sosiale medier.

Som forsker i visuell kommunikasjon på nettet finner han trenden interessant blant annet fordi det skjer et skille mellom kropp og sjel, forstått på den måten at den perfekte kroppen ikke sier noe om det indre. Den er snarere et fysisk uttrykk for at vi kan kontrollere følelsene våre.

KK nr. 3 er i salg fra fredag 16. januar.
KK nr. 3 er i salg fra fredag 16. januar. Vis mer

– Kroppen blir uttrykk for selvet, men sjelen mangler. På den ene siden sier healthiene mye om kroppens perfeksjon, men de sier også mye om mangelen på sjel. Slik fortsetter de å skille kropp og sjel på samme måte som det har vært karakteristisk
for vestlig kultur i mange år, sier han.

LES OGSÅ: Sjekk hva selfiene gjør med selvbildet ditt

Sjekk om du er en narsissist

«Narsissist» er et av de negative ordene psykolog Lars Lundmann gjetter at mange tenker om dem som legger ut slike bilder. Han mener at varsellampene bør begynne å ringe hvis du legger ut slike bilder igjen og igjen. For hvorfor har du dette behovet?

Men han kan også se noe positivt ved trenden.

– Hvis likes får deg til å trene litt mer eller litt hardere, er det bra. For trening holder oss friske og gir oss energi. Men hvis du utelukkende trener for å kunne legge ut et bilde og få ros, ser det mørkt ut.

Denne saken er hentet fra KK3, som er i salg fredag 16. januar!

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer